Konvektif Sezon Tahmini

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bu yıl, orajlara özlediğimiz zamanlardaki gibi başlayamadık. Ya soğuk ve yağışlı günler geçirdik ya da sıcak ve yağışsız günler. Oysaki orajlar en çok güneyli hava akımında gelmeyi, sıcak ve nemin buluşmasını ister. Bu durum konvektif sezonun devamı içinde bir sinyal verdi.

    JMA'nın 500 mb izobar anomalisi tahminine göre(en üstteki şekil) Avrupanın batısında yüksek basınç hakim olacak ve bu yüksek basınç bize ılık ve nemli havayı sağlayan Akdeniz Havzasına da yayılacak. Yani nisan ayındaki gibi yine ya polar atak ya da yüksek basınçlı kurak günler şeklinde bir ay geçirmemizi bekliyorum. Ancak mayıs ayındaki bir polar sistem, nisan ayındaki kadar sıcaklığı düşüremeyeceği için iç kesimlerde mevsim normallerinde oraj sıklığı gerçekleşebilir.


    Y202004.D2912.png


    Haziran ayı La Nina için kritik bir ay. Bir geçiş dönemi. Bu dönemde atmosfer bir süreliğine karışabilir. Ancak bunun dışında genele baktığımızda normallerden zayıf bir konvektif aktivite bekliyorum.


    Temmuz ayının sıcak ve kurak geçmesini bekliyorum. Doğulu QBO - La Ninalı yıllarda Temmuz aylarının 500 mb yükseklik ve 850 mb sıcaklık anomalisi aşağıdaki gösterilmiştir. Jet akımları kuzeyli kalmış. Bu Basra alçağının meydanı boş bulup hakimiyet kurmasına neden olabilir. Böyle bir tablo oraj bakımından sadece Orta ve Doğu Karadenize yarar. Normallerden zayıf bir konvektif aktivite bekliyorum. Orta ve Doğu Karadeniz hariç.


    rxJLhb.png


    rxnuxP.png


    ECMWF'nin son yaz tahmini ise şu şekilde:


    EVzFcFXWoAAdIiq?format=png&name=small


    Ağustos ve Eylül ayları içinse son 2 aylık dilime girdiğimizde konuşulmasının daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Unutmayalım ki mevsimsel tahminler söz konusu orajlar olunca genel bir görünüm sunar. Konvektif hücrelerin dağılımı kaotik olduğundan lokal olarak uç farklılıklar oluşabilir. Bu da bir sistemde genelde son 2 gün kala belli olur.

  • Eline sağlık, hayırlısı diyelim, konumum adına genelde orajlar mayıs ayı ortasıyla başlar, geçen senede çok fazla oraj yaşamadık, mayıs ayında 1 tane etkili oraj gelmişti o kadar..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Orta Karadenize yarar derken sahil kısımlarından mı bahsediyorsunuz hocam bu arada elinize emeğinize sağlık

  • Elinize sağlık. Bu yıl konvektive hareketliliği geç başladı malum soğuklar nedeniyle bilindik kırkikindileri dahi göremedik. Oldukça sıcak bir Temmuz beklentisi var.Eskiden Ağustos'ta sert sıcaklık düşüşleriyle konvektif hareketler olurdu bakalım bu yıl böyle mi geçecek.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • https://www.mgm.gov.tr/FILES/genel/kitaplar/havze-el.pdf

    Şu linki inceleyince yaz mevsiminde la nina koşullarının Karadeniz'i de çok etkilediğini düşünüyorum veriler 2010 yılına kadar verilmiş. Yaz mevsimini çok sıcak geçtiği 1999-2000-2010 gibi yılların hep la nina yazlarının etkisinde olduğu aşikâr. Özellikle yazıda vurgusu yapılan ;

    ''1954,1964, 1973, 1976, 1983, 1988, 1995, 2006 ve 2010 yılında başlangıçta El Niño varken aynı yılın ortasından itibaren La Niñaya dönüş olmuştur'' kısmı dikkat çekiyor. Diğer yılları bilmiyorum ancak bu yıl 2010 gibi sonradan la nina olacaksa şimdiden sıcak ve kurak bir yaza hazır olun diyor veriler.


    Şekil 19. 2010 Yaz mevsimi ortalama sıcaklıklarının anomalileri dağılımı.      Genel olarak yurdumuzun çok büyük bir bölüm...


    Aynı linkte el nino etkisindeki yaz mevsimleri Marmara'da, nötr civarı yıllarda ise Karadeniz'de yağışlar artıyor. Veriler %100 böyle olacak anlamında değil zaten gayette eksik veriler var örneğin her yıla ait yağış durumlarını bulamadım ama genel olarak sıcak bir yaz kurak bir yaz anlamına geliyor fikir vermesi açısından paylaşıyorum.

  • Ben çok sıcak olup da çok sert orajlar aldığımız yılları da gördüm. Tabi ki tahminler önemlidir bir fikir vermesi açısından ancak hiç de belli olmaz. Bazen tahminlerin tersi de olabiliyor. Hiç unutmuyorum bir Haziran ayında neredeyse her gün oraj olmuştu belki kışın düşmeyen yağmur haziran da düşmüştü. Yılını tam hatırlayamadım şimdi yanıltmak istemem. Yani evet görüntü orta ve uzun vadede pek iyi gözükmese de hiç belli olmaz bu işler.

  • Bir de eğer bu tahminler bu şekilde gerçekleşecek olursa yani çok sıcak ve kurak bir yaz olacaksa genelde buradan çıkacak önemli bir sonuç daha var o da orman yangınları. Bu tahmin ışığında bu sezon orman yangınlarına azami dikkat göstermek gerekecektir. Bu konuda çok sıkıntılı bir sezon olabilir. 2019 sezonu orman yangınları açısından gerçekten kötüydü bu yıl belki daha fazla tehlike arzedebilir. Sıcak ve kurak yaz denilince benim aklıma ilk orman yangınları gelir.

  • Ben çok sıcak olup da çok sert orajlar aldığımız yılları da gördüm. Tabi ki tahminler önemlidir bir fikir vermesi açısından ancak hiç de belli olmaz. Bazen tahminlerin tersi de olabiliyor. Hiç unutmuyorum bir Haziran ayında neredeyse her gün oraj olmuştu belki kışın düşmeyen yağmur haziran da düşmüştü. Yılını tam hatırlayamadım şimdi yanıltmak istemem. Yani evet görüntü orta ve uzun vadede pek iyi gözükmese de hiç belli olmaz bu işler.

    2014 veya 2015 yaziydi sanirim.

  • Hava_Forum Büyük ihtimal o iki yıldan biriydi hocam. Güzel ve etkili orajlar almıştık. O yıl bizim ovada üreticiler bahçeleri hasat zamanına kadar doğru düzgün sulamadı bile. O yönüyle iyiydi ama aynı zamanda dolu ve fırtınanın vurduğu lokal yerlerde olmuştu o yönüyle de olumsuzdu.

  • bu sene fazla gumburtu kopmaz umarim. Tarim alanlari zarar gormemeli. Bu donemde cok ihtiyacimiz var. Gerektigi kadar yagis olmali.

  • Storm Chaser 21-22 mayıs gibi sağlam bir atak var, bu kadar ısınmanın arkasına sanırım oraj görürüz, bu konuyla ilgili tahmin yayınlayacakmısın?

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN