HF Ekonomi Hattı

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • rBomsq.jpg


    Dolaşımdaki para miktarı artmaya devam ediyor. Yani para basılıyor. Ve Türk lirası değerini iyice kaybediyor....

    Mustafa Kemal ATATÜRK 1881-19∞

  • Enflasyon %10-%11 bandında iken, faiz oranları %8,5 olur ise, kimse TL de kalmaz.

    Dış kaynak bulunmaz ise 7.40-7.60 seviyelerine kadar gidecek. YTD.

  • Bist güne % 0.15 yükselişle 98.886 puanla başladı.Temkinli yaklaşımlar söz konusu olunca bilançoların daha önem kazandığı bir dönemdeyiz.Çok iyi analiz bilgisine sahip değilseniz tvden sosyal mecradan tavsiyelere uyup yatırım yapmanız sizi riske atabilir.Bu gibi tavsiyeler sizin yatırımcı profilinize uymayabilir.Örnek kısa vadede prim yapabilecek hisse siz bu bilgiyi alıp yatırım yapma sürecine girene kadar primini yapmış olur siz elinizde tutmak ya da zararına satış yapma riskine girersiniz.Yine tavsiye edilen hisse uzun vadede prim yapacaktır ama siz al sat yapıp para kazanma profilindeyseniz alım yaptım gram ilerlemedi hatta zarardayım diye elinizden zararla çıkarma durumunda kalabilirsiniz.Döviz güne 7.10 usd ve 7.68 Euro ile başlamasındaki en büyük etken hükümetin herhangi bir parasal yardım anlaşması yapmaması,petrolün tekrar yükseliş trendine girmesi ki b.betrol 30 usd üstüne çıkması bu çıkışın devam edebileceğini düşündürüyor.Basit anlamda anlatırsak ülkece döviz borçlarımız var.Bunların ödenmesi için ya merkez bankası rezervlerini kullanacağız ya da ihracat ve turizm gelirlerini kullanmamız gerekiyor.TL basarak döviz alımına gidersek o zamanda TL değer kaybedip enflasyonist baskı oluştururuz.Tabiki buna bağlı yabancı yatırımcı zaten covid salgınında kendi derdine düşmüş durumdayken ödeme riskli ülkelere yatırım yapması düşünülemez.Hükümetin elinde ne gibi kaynaklar var bilemiyoruz.Imfden neredeyse borç istemeyen ülke kalmadı bu pandemi sürecinde.

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Swap anlaşmaları hayati önem kazandı, eğer ki anlaşma gelmezse bu olay çook kişiyi koltuktan eder. Merkez Bankası başkanı birilerinin söylediğini yapmayı bırakıp bir ekonomi uzmanı gibi hareket etmezse bu dolar 8 'i de görür 9' u da. Geçen açıklanan faiz kararını nötr tutarak veya hafif faiz artışına giderek bu tür şeylerin önünü alabilirdi kendisi. Ama biz döviz zengini ülkeyiz ya bankamızda dolar çok, sıkıntı oldu mu şaaak 10 milyar dolar piyasaya veririz, olmadı mı bi 10 daha sonra bi 10 daha bakın bakalım kimse kalıyor mu.

  • Merkez bankası özerk olmalı , güdümlü değil. Evet düşük faiz iyidir. Ama bunun , her ekonomi için şartları var. Popülist yaklaşımlarla iş bir yere kadar . Yakacak kalmadı . Bakalım nasıl tedbirler alınacak.

  • merkez bankasının malesef müdahale edecek gücü kalmadı dolara. Mahfi eğilmez swap işlemlerini çıkarsak -13 milyar dolar diyor mb rezervlerine. Ne kadar doğru tartışılır. Ama önceden olsa merkez bankası dolar vererek piyasaya kısıtlıda olsa müdahale ederdi şu an onuda yapamıyor görünüyor malesef.

    Benim aklımın almadığı biz salgını en iyi idare eden ülkeler arasında gösteriliyoruz dış basında ama buna rağmen paramız süratle değer kaybediyorsa başka sıkıntılar var demektir. Diğer ülkeler kırıldı desek yeridir.

    Ekonomiyi daha iyi bilenler daha sağlıklı yorum yapabilirler tabi ki ama "dağ dayanmadı sanki".

  • icenow123 doları buralara getirmeyecektir. 5 olduğu an zaten işimiz bitmişti. Hiçbir üretim yok. Fabrikaları yabancılara satıyoruz. Dışa bağlı bir ülke haline geldik. Üretim olsa ekonomimiz bu kadar kötü olmazdı. Artık bu saatten sonra ne yapılır bilmiyorum. Damat'ın bakan olması zaten piyasacıları çok etkiledi. Uzmanları kullanmıyoruz. Daron Acemoğlu, Özgür Demirtaş. İşi bilene bırakmak lazım.

    Mustafa Kemal ATATÜRK 1881-19∞

  • Kuvvetli bir direnç noktası olan 7 sınırını aştıktan sonra grafiği incelemedim fakat bu kırılma düzelmediği sürece fiyatlanma hep yukarı yönlü olacak gibi duruyor. Buna sebep olacak etkenler oldukça fazla ve güçlü durumdalar. Ekonomi bakanı maalesef o kadar başarısız ki anlatsak roman olur misali...

  • sura16 maliye bakanı olan kişide elbet uzmandır diye düşünmek istiyorum yoksa gelmezdi diye düşünüyorum. Bu kurun bu kadar yükselmesi nedeniyle bir üzüntüm daha yerli şirketlerimiz yok pahasına yabancılara satılmak zorunda kalınıyor. (Özelleştirmeleri kastetmiyorum)

  • swap anlaşması olacak ve dolar ilk etapta 6,00-6,20 bandına doğru çekilecektir. eğer süreç gelecekte iyi yönetilirse 6 liranın altında dolar göreceğiz. borsa bu süreçte 160-180 bin civarlarını görecektir. doları olan bozup borsada sağlam kağıtlara girerlerse en az yüzde 40 kazanç sağlayacaklardır.

    Kafkaslar'dan gelen soğuk hava dalgası...