Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Arkadaşlar yaklaşan sistem öncesi daha fazla sıkıntı yaşamamak adına bu gece saat 01:00 ile sabah 06:00 arası sitenin server taşıma çalışması olacaktır.Çalışma bittikten sonra 6-12 saat arasında siteye girişlerde problemler devam edebilir.Server değişimi sonrası kolayca bağlanmak için modeminizi resetleyip yeni bir IP almasını sağlarsanız siteye yeni server üzerinden daha kolay ulaşabilirsiniz.Ayrıca çerezleri silip tarayıcınızı kaldırıp tekrar yükleyerek de siteye bağlanmaya çalışabilirsiniz.Son 3 gündür özellikle güncelleme saatlerinde anlık 7500 civarı giriş sebebiyle ortak olarak kullandığımız server bize yetmemeye başladı.Bu geceden itibaren sadece bize ait olan servera geçtiğimizde bu yoğunluk çok daha az olmaya başlayacaktır.Anlayışınız için teşekkürler.

  • Evet arkadaşlar İzlandadan Balkanlara kadar kopup gelen 995 mb'lık siklon, Azor yüksek basıncının kuzeye tırmanması ve trofu indirmesiyle Ege'ye kadar gelecek. Ege Denizinde 985 mb değerine kadar düşüp tekrar güçlenecek. Meteorologlar bu olaya 'explosive cyclogenesis'(patlayıcı siklojenez) adını verirler. 90 derece kuzey enlemde 24 saatte 36 mb, 60 derece kuzey enlemi için 24 saatte 24 mb kabul edildiğini düşünürsek ülkemiz içinde kabaca 24 saatte 16 mb'lık bir basınç düşüşü siklonun patlayıcı siklojenez kategorisine girmesi için yeterlidir. Patlayıcı siklojenezler normalde aşırı su buharı taşırlar ve çok şiddetli yağışlara-sellere- rüzgarlara neden olurlar. Ancak bizim siklonumuz denizle çok temas edemediğinden bir 6 Ocak 2017 siklonu kadar yağış yapamayacak...


    Td1ueN.png


    phM9xS.gif



    Eskiler lodosun gözü yaşlıdır derler. Evet, lodos beraberinde yağışla gelecek. Yarın sabah saatlerinde Ege Denizinin kuzeyine inen siklon Trakya ve Kıyı Ege'de şiddetli sağanaklara yol açacak. Basınç değeri siklonun merkezinde 985-986 mb değerine kadar inecek. Öğleden sonra, siklon kuzeye çıktıkça soğuk cephesi doğuya doğru ilerleyecek ve Marmara, İç Ege, Akdeniz'in batısı ve İç Anadolu'nun batısında da şiddetli gökgürültülü sağanaklara ve kuvvetli lodosa yol açacak. Marmaranın güneydoğusu, İç Ege ve İç Anadolunun batısında çatı uçmalarına, ağaç devrilmelerine karşı dikkat edilmeli. Rüzgarın hızı saatte 60-70 km'ye kadar çıkacak.


    pQntMy.gif


    Soğuk cephe ilk saatlerde kararsızlıkta içerecek. Normalde kışın cephelerde kararsızlık olmaz. Ancak derin siklonlar güneyden sıcak havayı çektikleri için yeri hızla ısıtır ve soğuk havanın yukarıya taşınmasına dolasıyla havada kararsızlık oluşmasına yardımcı olur. Tabi bu kararsızlık yine yaz aylarıyla mukayese edilemeyecek değerdedir ancak bu sefer devreye yukarı seviye rüzgarı girer. Jet akımlarının getirdiği kuvvetli yukarı seviye rüzgarı, shear(rüzgar hız farkı) yaratarak fırtına bulutlarının daha fazla gelişmesine yardımcı olur. Güneye ve batıya doğru şiddeti artacak şekilde Marmara , Ege , Konya-Eskişehir hattı ve Akdeniz kıyılarında yarın şimşek aktivitesi görülebilir. Balıkesir'in batısı ve Güney Ege'de düşük CAPE yüksek SHEAR kuralından dolayı hortum görülme ihtimalide var. Geçen seneki Antalya hortumun sadece 100 J/kg CAPE'de ama 80 knotluk 500 mb rüzgarında geliştiğini unutmayalım. İşin içinde siklon olduğunda fırtına hattında bile hortum görülebiliyor.


    Balıkesir skew-t:


    3hXlAV.png



    YKgF2h.png


    Mavi: Kuvvetli rüzgar(50 km/h+) ihtimali %35+

    Turuncu: Oraj ihtimali %40+

    Kırmızı: Su baskını riski veya gökgürültüsü eşliğinde şiddetli sağanak ihtimali %20+

    Mor: Hortum-downburst ihtimali: %5+


    6 ŞUBAT: KARAYEL VE KAR YAĞIŞLARI


    Siklon İstanbul'dan geçtikten sonra 6 Şubat gecesi sıcaklıklar hızla düşmeye başlayacak. Ancak burada Balkanların soğumasını bekleyeceğiz. Gece 03:00 gibi Bulgaristan genelinde sıcaklıkların 0 derece altına düşmesi bekleniyor. Bulgaristan'da sıcaklıklar geriledikten sonra karayelin etkisiyle bir kaç saat sona Trakya'da hızla soğuyacak ve sıcaklıklar saat 06:00-08:00 arası gibi kar seviyesine inecek.


    pI5tHw.gif


    Bu tarz siklonik sistemlerde karayelden dolayı genelde Trakya ile İstanbul arasında sıcaklık farkı çok açılmaz. Yine aynı şekilde Trakyanın doğusunda sıcaklık 1-2 dereceye düşer düşmez İstanbulda da kar yağışları başlayacaktır. Şu an için modellere göre saat 10:00'dan sonra İstanbulda kar için şartlar uygun görünüyor.


    500-1000 mb thickness değerleri 528'e kadar düşmüş. Bu değer deniz seviyesinde bile sıcaklığın kar şartlarına uygun hale geleceğini gösteriyor.


    SCZBdt.gif



    İstanbul'da perşembe günü öğleden sonra sıcaklık 1-3 derece aralığında yükseklerde 0-1,5 derece aralığında kalacak. Akşam saatlerinde havanın tekrar soğuması ve deniz etkisi yağışların devreye girmesiyle kar örtüsü görülecek. 7 Şubat 2003 sistemini örnek vermiştim o sistemde de siklon vardı ve yine yağışın çoğu yağmur şeklinde olurken cephenin son demlerinde yağış kara dönmüş ve alçaklarda 5-8 cm yükseklerde 8-13 cm kar örtüsü oluşmuştu(AHL arşivi için: Link ). Benzer bir tabloyu da perşembe sabahından cuma akşamına kadar görebiliriz. 700 mb rüzgarı karayel olduğundan oklüzyon cephe destekli DEK'lerde bu sefer Anadolu Yakası daha şanslı görünüyor.




    Diğer şehirlere ve bölgelerimize gelecek olursak Trakya(daha çok doğu ve kuzey), Marmara'nın güneyi, İç Ege, İç Anadolu, Toroslar, Doğu Anadolu, G.Doğu Anadolu'nun doğusu, Batı Karadeniz geneli ve Orta-Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde perşembe ve cuma günü aralıklarla kar yağışı var. Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde perşembe akşamı yoğun tipi görülebilir.


    Cumartesi gecesine kadar görülecek kar yağışı miktarı aşağı yukarı şu şekilde olacaktır:


    89823-84-png


    Sistemin 2. aşaması olan yılın en güçlü polar atağı ve beraberinde gelecek cephe+DEK yağışlarını yarına bırakıyorum. Şimdiden şunu söyleyebilirim ki İstanbulda sıcaklık cumartesi için en alçak kesimde bile 0 derecenin üstüne çıkamayacak gibi görünüyor.

  • Hocam Kimisi Çorumda Yoğun Kar Bekliyor Kimisi Düzgün Kar Bile Yağmaz Diyor Sizce Çorumun Durumu Ne ?

  • Bu gece saatlerinde kendi serverımıza (daha yüksek kapasiteli) geçiş yapacağız. Geçiş yaparken sitemizin IP adresinde değişiklik olacaktır. Bu DNS ve IP değişikliklerinin oturması, tüm internete yayılması 6-12 saati bulabilmektedir.İşlem bu gece 00:15'de başlayacaktır.



    Süreci hızlı atlatabilmeniz için mobil verinizi sabah 06:00'dan sonra kapatıp açabilirsiniz. Veya modeminizi resetleyebilirsiniz.Anlayışınız için teşekkürler arkadaşlar.Süreç hakkında sosyal medya hesaplarından uzaması durumunda bilgilendirme yapılacaktır.

  • Storm Chaser Hocam çok soran olmuş ama bende merak ediyorum Ankara’da örtü beklentiniz nedir?

    Ankara'da yükseltiyle artan kar örtüsü var modellerde. Nedeni muhtemelen orografik yağışların da işin içinde olması. Merkezde ince bir örtü görmemiz muhtemel ama merkezin doğusu ve kuzeyinde 6-16 cm arası kar örtüsü görülebilir.