Şahsi Tahminler ve Yorumlar (2021 Sonbaharı)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Hava tahminlerimde veya tahmin değeri taşıyan her işte duygusal bakmamak gerekli. Duygusal bakmayarak sonuç odaklı ama bir o kadar detaycı bir yapı ile gözetim ve analiz halinde olmalısınız. ECMWF şuanda istatistiksel olarak başı çekiyor fakat ECMWF nin son zamanlarda uzun vadeli tahmin başarısı düşüş trendine girdi bence. İsveçte bir arkadaşım İsveç meteorolojisinde HIRLAM/ALADIN modelinin kullanıldığını ve ayrıca bu modelin çoğu Avrupa ülkesi ile işbirliğinin olduğunu söylemişti 2015 yılında... Çocukluğumdan beri meteorolojiye her zaman amatör kaldım hala amatörce yorumlar yaparım İsveçli arkadaşımdan sonra Hırlam ile tahminlere devam ettim ve beni kısa vadeli tahminlerde hiç yanıltmadı. Uzun vade de araştırıp okuduğum yabancı kaynaklarca en güvenilir modelin İngilizlerin UKMO modeli olduğuna karar verdim. Son olarak "kendi amatör fikrimce" uzun vadeli tahminlerin hangi model olursa olsun çok bir ciddiyetle takip edilmemesi gerektiğidir. Üzülmeyelim üzmeyelim. Saygılarımla,

  • Şimdi öncelikle herkse tekrardan selamlar...

    Geçen günlerde Ay sonu Aralık başı gibi bir sistem beklediğimi belirtmiştim bu konuda, şimdi yeni çıkan veriler endeksler vesaire bize bu tarihi daha çok ay sonu değil ay başı olacağını ön görmekte. O yüzden ay sonu beklediğim sistemi revize edip Ay başı sistemi olarak adlandıracağım. Sadece arada 3-5 günlük bir süre değişikliği olabilir demiştim +/- olarak, oldu da zaten sanırsam biraz daha Aralık başı gibi duruyor...

    Neyse şimdi biz yeni çıkan veriler hakkında değerlendirmemizi yapalım.

    Öncelikle her zaman olduğu gibi ilk olarak endekslere bir göz atalım:


    AO Endeksi;


    GFS Ensemble Arctic Oscillation Outlooks


    AO endeksinden de anlaşılacağı üzere artık öyle eskisi gibi sıcak ve kurak havaları o derece yaşamayacağımız demekte, yani aşırı negatiflik ten artık biraz daha nötr gözükmekte yani hatta ay başı tam 3 tane senaryoda yaklaşık (+2) civarlarında ama senaryolar bu kadar pozitif gösterirken negatife kaçan da senaryo sayısı da hiçte az değil yani orada bir karmaşa bulunmakta acaba tren nötr mü devam edecek negatif mi yoksa pozitif mi diye bana sorarsanız ben size hafif negatif yani -(0 ila 0.5) arası olur gibi diyorum yani benim beklentim bu yönde... Şimdi soracaksınız 0 ila 0.5 negatif olursa ne olur diye? Yani bunu her yazılarımda söylüyorum eğer ülkemize bir sistem gelmesini istiyor isek endekslerde o değerin +0.5 ve -0.5 arasında olması lazımdır yani bu değer bir sistem gelebilmesi için ülkemize en ideal değerdir şu anda da bize sistem için ideal değere doğru gittiğimi göstermekte endeksler...Bakalım Büyük çapta bir değişiklik olacak mı?



    NAO;

    0.2 endeks değeri;

    nao.png

    MRF Ensemble North Atlantic Oscillation outlooks


    Kısacası ay başı için değerler güzel gözükmekte fazla bir sıkıntı yok... Ama burada da bir karmaşa olduğu net anlaşılıyor.


    Bu arada bir SSW oluşumu göze çarpıyor bu aralar, onunla alakalı da fikrimi size sunayım;



    66846-2012-13-zonal-w-png

    66847-2019-20-zonal-w-png


    Şimdi SSW için öyle hemen konuşmak olmaz çünkü bu konu biraz karışıktır, bölünme mi olur? Split mi olur? Major mü olur? Minor mü? Olur orası muammada, yani şimdi biz bölünme olur dersek tamamen salamasyon olur yada split olur desek yine salamasyon olur:) O yüzden bunla alakalı fikrimi sizinle sonraki yazılarımda belirteceğim... Ama bir SSW olacak büyük olasılıkla ama nasıl olacak soru bu işte?

    Onla alakalı takipteyiz hayırlısı, sonra uzun uzun konuşuruz zaten sizinle bu konuyu:):)


    Zaten 10hp ya baktığımızda da net anlaşılıyor bu Stratosfer ısınması;


    b9b864dafaed5c3a19b9a84b8.png


    Bu arada modellerde de bu Aralık başı sistemi kendini belli etmeye başladı yine 10 takla atacaktır ama şu çıktıları görmekte insana iyi geliyor:)


    3/12/19

    6a9624.png


    850temp_anom_20191119_06_372.jpg?


    Yani bunlar daha ilk sinyaller, daha çok değişecektir...

    Ama bence Aralık ayına sert bir giriş yapacağız,

    Hepinize iyi akşamlar, selamlarımla.

    Sizi bilgilendirmeye elimden geldiğince devam edeceğim.

    Sağlıcakla kalın...

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • HighPressure hiç belli olmaz, şimdi bunu demek için çok erken bize de olumlu etki yapma olasılığı var SSW nin nasıl her bölgeye yaptığı gibi...

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • AO'yu hiç beğenmedim.

  • İzlanda kökenli bir sistem olacak gibi duruyor ki senenin ilk soğuk sisteminden İstanbul'da falan kar beklemez umarım insanlarımız. Yağmur yağsın yeter.

    Bu sistemde yağış ve tek haneli değerler bekliyorum, kar konusu Aralık sonu gibi konuşulmaya başlanır. Zaten İstanbul'un kışı 21 Aralıktan sonra başlar... ;)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • İzlanda kökenli bir sistem olacak gibi duruyor ki senenin ilk soğuk sisteminden İstanbul'da falan kar beklemez umarım insanlarımız. Yağmur yağsın yeter.

    Benim korkularımdan biri de buydu. Azor'un daha güçlenmesi lazım. İzlanda işi bozuyor. Bence artık sıfır metrede saf kar konuşulacak sistemler almalıyız. (İki yıldır karsızlık sendromunun semptomları bunlar.)