Şahsi Tahminler ve Yorumlar (2021 Sonbaharı)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Yüksek kesimler geçte olsa kar yağışlarını alacak en azından burası kesin gibi. Yalnız yüksek kesimlerin ilk kar yağışını kıyılarla aynı anda aldığını görmedim duymadım. İyi kışların bile mantalitesi karların yavaş yavaş dağlardan inmesidir ve normal olanı da budur. İlk sistemde kıyılarda kar çok zor ikinci sistem daha sert ve tam vur-kaç özellikte olacak gelirse, dolayısıyla sürprizlere açık.

  • Yüksek kesimler geçte olsa kar yağışlarını alacak en azından burası kesin gibi. Yalnız yüksek kesimlerin ilk kar yağışını kıyılarla aynı anda aldığını görmedim duymadım. İyi kışların bile mantalitesi karların yavaş yavaş dağlardan inmesidir ve normal olanı da budur. İlk sistemde kıyılarda kar çok zor ikinci sistem daha sert ve tam vur-kaç özellikte olacak gelirse, dolayısıyla sürprizlere açık.

    Belki de ilk kez bu sefer duyarsınız.


    Meteoroloji 2+2'nin 4 olmadığı bilimlerden bir tanesidir. "Aralık'ta kıyılara kar olmaz", "kıyılar yükseklerden önce kar alamaz" gibi kaideler istatistiksel, yani uzun yılların istatistiklerini içeren klimatolojik olarak doğru olabilir, fakat meteorolojik olarak doğru olmak zorunda değil.

    Einmal editiert, zuletzt von tahminci ()

  • Tekrardan herkese selamlar,


    Uzun zamandır yaklaşık olarak da 15 gündür sizlere Aralık başı gibi sert bir dalga olacağını belirtiyordum şahsi olarak. Bu konu açılmadan önce kendi konumdan Aralık başı soğuk dalga diye başlık atmıştım beni takip edenler bilir. Sonra bu konudan devam etmemizi söyledi yönetim, dediklerinden belli de sizi şahsi olarak buradan bilgilendiriyordum.

    Aslında o tahmini yaparken vade cidden çok uzun olduğundan yanılma payım yüksekti. Ama hem uzun vadede ki verilere hemde tecrübelerime göre o tahmini yapmıştım. Allah'a şükürde yanılmadım diye düşünüyorum. Çünkü Aralığın 3-5 gibi Marmara bölgesine bile 850 de -4 sokan bir sistem bulunmakta. Umarım bu görüntü vade yaklaştıkça da bozulmaz diyelim...


    Diyagramlar da güzel duruyor maşallah:):)



    MT8_Istanbul_ens.png


    Şu görüntüde insanın içini açıyor...:)


    850temp_anom_20191128_12_132.jpg?850temp_anom_20191128_12_144.jpg?


    Vade yaklaştıkça ülke genli olarak tahminimi yayınlarım bu konu üzerinden...

    Hepinize iyi akşamlar,

    Kalın sağlıcakla....

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    Einmal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • Bu arada bunun daha kuvvetlisi de Aralığın 10 nun dan sonra gelme olasılığı var. Zaten değerli Yazar/Tahmincilerimiz de konu açmışlar kendilerine. O sistem içinde geleme ihtimalini yüksek buluyorum...

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Geçtiğimiz ay yine bir güncelleme sonrası İstanbul konusunda bu sinoptiği bilenlerin iyi bileceğini dönüşlerinin çok pis olduğu yorumunu yapmıştım bugünde karşımıza on numara beş yıldızlı bir Omega Block örneği çıktı. Bu blokajlar sayesinde Marmara sistemleri görme olasılığımız var yükseğin yakın olacağını bu yıl ki sinoptikler de biliyoruz bu da sistem ömrünü etkiler ancak ardından daha etkin olanlarını da peşine takar.Ben izleme de kalacağım bu modellemeleri.


    d5e9234a268867.png

    5db07dd91b8480ac.png

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • Uzun bir aradan sonra tekrardan herkese selamlar,

    Kısaca son günlerde neler yaşadığımızı değerlendirme yapıp, ve sonra Aralık ayının önümüzde ki süreç için nasıl bir yol alabileceğini şahsi olarak sizlere tahminimi sunacağım...

    Öncelikle Kasım ayının son günleri ve Aralık başı olarak hareketli bir zaman geçirdik hava olayları olarak, zaten bu şekilde geçeceğini uzun zamandır sizlere söylüyordum, ve dediğim gibi bir süreçte yol aldık. Sezon başından belli yaptığım tahminlerde genel olarak iyi bir başarı yakaladım ve buda beni sevindirdi:) İnşallah ileriye dönük yapacağım tahminlerde de bu başarım devam eder...

    Şimdi biz nasıl bu sistemli döngüye kısa bir süre olsa da girdiysek, yine maalesef çıkacağız. Daha çok endeks bakımından NAO ve AO olarak pozitif bir yol alacağız Aralık ayı boyunca, bu sayede de Azor YB si biraz daha pide halinde olacak demek hiçte yanlış olmaz. Ama arada bir kafasını minicik bir çıkartması sonucunda kırıntı düzeyinde sistemler alacağız gibi durmakta, yani şöyle diyeyim sizlere kasım ayı kadar kurak ve yağışsız bir aralık geçirmeyeceğiz. Arada bir kırıntı sistemler bize uğrayacak. Bu sayede de havada dalgalanmalar olacak doğal olarak.

    Peki bu dalgalanmaların süresi sistem gücü nasıl olur derseniz? Size şöyle söyleyeyim kıyılar adına kar yapabilecek düzeyde değil! Aynı yönde iç kesimler içinde kesimler içinde gücü yetmeyecek cinsten! Yani havanın tadını değiştirecek ve ara ara yağış yapabilecek cinsten deyim size.

    Herkesinde beklediği ve sormak istediğiniz tek bir soru var Kar ne zaman gelir:))??


    NAO Endeksi;

    ("Endeks değeri=0.1798")

    ("Ort. Endeks değeri= pozitif 1.23"),

    nao.png

    MRF Ensemble North Atlantic Oscillation outlooks


    NAO endeksinde görüldüğü üzere pozitif bir yol var, ve bu pozitif yol ta ki ayın 20 sine kadar bu yönde. Ayın 20 sinden sonra hareketli günlere geçeceğimizin ilk sinyalleri gelmiş bulunmakta... Ve hatta negatif bir endeks görüntüsü bile bulunmakta.


    AO Endeksi;


    Ao endeksi olarak da aynı yönde bir çıktı mevcut bulunmakta pozitif bir düzey, ve ayın 20 si gibi bir dalgalanma mevcut.

    ("Endeks değeri=0.2234"),

    GFS Ensemble Arctic Oscillation Outlooks


    Bu çıktıda son 20 gün Global ve North Pole Basınç dizilimi;


    İlkten negatif endeks belli oluyor sonra sonra pozitife çıkışında sistem alıyoruz Aralık başı gibi.


    Global;

    Global 200 hgt 30 day loop


    North Pole;

    NH 500 hgt 30 day loop


    Mjo da bu yönde,


    Ensemble GFS Mjo;

    GFS MJO index ensemble plume


    Şimdi sizin sorunuza gelelim:)) Aralık ayında kıyılarda ve iç kesimlerde kar gözükmekte mi?

    Aslında bir ihtimal var, yani ben bu uzun bir süreçte pozitif bir yol aldıktan sonra özelikle de İskandinavya bölgesinde büyük ölçüde kar birikmesini bekliyorum. Bu durumda o bölgede güçlü bir YB etkisi olabilecek düzeyde yani biraz parçaları birleştirdiğimiz zaman modellere bile bakmamıza gerek yok ciddi ciddi söylüyorum... Yani istediği kadar batı ve orta Avrupa desin ama o çark bize dönecek eninde sonunda. Bu kadarda net diyorum... Çünkü; uzun bir süreçte o bölgenin o kadar kar kalınlığı ve diğer etkenlere maruz kalması bizim için iyi. Ama orası öyle olurken doğal olarak bizde acısını çekiyoruz önceden. Yani sistem gelmiyor, yada kırıntı düzeyinde geliyor... Ama Ay sonu bu durum değişecek ayın 20 si gibi patent değişir:)


    İskandinavya da ki kar örtüsü göze net çarpıyor;


    f7b82c62e591e.png


    Ve Vorteksin genişlemesi ardından Jet Stream da dalgalı bir hal alıyor, bu sayede de Sistemler oluşuyor;


    gfsnh-5-384.png?6


    Yani kısacası şunu diyorum ay sonuna doğru bir sistem gelebilir ve bu sistemin gücü de Kar yapabilecek düzeyde olabilir. Gücü şuan belli değil ama zaman içinde bizi heyecanlandıracak sinoptiklere hazır olun. rk223_kgigf-12351

    Durum bu şekilde diyeceğim üzere, inşallah daha iyisi olur diyelim...

    Okuyan herkese teşekkürlerimi sunuyorum:) Sorunuz var ise sorabilirsiniz.

    Hepiniz kalın sağlıcakla,

    İyi günler...

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Emeğine sağlık... Gelebilir, olabilir, olmasını umuyoruz gibi söylemleri zaten bizde forumu takip ettiğimiz için biliyoruz, hocalarımız bahsediyorlar model sayfasında olsun kendi konuları içinde olsun. Sen yüzde kaç ihtimal veriyorsun, ay sonu gelmesini beklediğin sistem için?

    Havanın değiştiğini haber veren genç uzuvlar değildir, bunu önce yaşlı kemikler sezerler.

  • Emeğine sağlık... Gelebilir, olabilir, olmasını umuyoruz gibi söylemleri zaten bizde forumu takip ettiğimiz için biliyoruz, hocalarımız bahsediyorlar model sayfasında olsun kendi konuları içinde olsun. Sen yüzde kaç ihtimal veriyorsun, ay sonu gelmesini beklediğin sistem için?

    Çok sağolun teşekkürler... Ben bu sistem için yüzde 60/70 diyorum, yüzde 35/40 da yanılabilirim diyorum... Yani kısacası yüzde 50 ihtimalin üzerinde benim için, yüzde 15 de tecrübelerimden verdim toplamda yüzde 65 ihtimal civarı:) Ama gerçekleşmeye de bilir, orasını Allah bilir ne olacağını. Ben sadece kendi görüşümü belirtim. Yanılma payım da var her zaman olduğu gibi. İnşallah gerçekleşir,

    İyi günler...:)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    2 Mal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • GFS 14. senaryo;


    İskandinavya için beklentime uygun bir yol göstermiş, kısa zaman içinde ana çıktının da benzer bir görüntü vermesi dileği ile.:)

    gensnh-14-1-336.pnggensnh-14-0-360.png

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Ay sonu güçlü bir polar atağın almanın yolu batı atlantikte ki ab den geçer bana göre. Bu sayede azor zaten hali hazirda duruken bati ve orta avrupa uzerinden iskandinavya ya dogru cikacakken dogu avrupa koridoru bize dogru tamamen acilabilir ve kutup kökenli sistemin gelmemesi icin bir neden olmaz.

  • iskandinav tarafinda saglam yuksek basinc temelleri atilmali ki soguklar guneye daha rahat aksın. Avrupa da yuksek basincin olmasi hic birseyi degistirmez bana göre, yani gecen sene gibi avrupada yuksek basinc ve bize bize gelen kırınti sistemler. Insallah boyle olmaz.

  • 2 Gün önce yaptığım bu analizden sonra diyagramın bu hal alması, ve özelikle de belirtiğim İskandinavya YB sinin ön plana çıkması açıkçası beni çok sevindirdi:)) O zaman ilk sinyaller geldiğine göre ihtimaller güçleniyor demektir.:thumbup: Eğer yarında buna benzer bir çıktı ve diyagram olursa ve istikrarı sağlar ise, işte o zaman işler daha güzel yol almaya başlar. Yazımda yazdığım gibi, yine diyorum bu kadar uzun süre Pozitif endeksler sonucu İskandinavya da biriken kar tabakası bize çok yarayacak, çünkü o bölgede oluşacak YB için ideal koşullar sağlanıyor... Zaman içinde daha güzel sinoptiklere hazır olun.:hfyeni (29):


    Diagramme GEFS


    Bu gün akşamki favori çıktım da bu:hfyeni (29)::hfyeni (29):;


    gensnh-5-1-276.pnggensnh-5-0-312.png

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Berkay34 tahminine katılıyorum. Daha önce sen benim tahminime katılmıştın, başarılı olmuştuk. İnşallah şimdi de Allah utandırmasın. Fakat sistem konusunda ufak fikirlerim oluştu onları da paylaşmak isterim. Sistem ay sonu ya da yılbaşı civarı olabilir. Bir ülke sisteminden çok ülkemizin doğusu sistemi gibi görüyorum. Kimse batılasın diye dua etmesini derim, çünkü bu tarz sinoptik desenler batılama eğilimine girerse, büyük oranda İtalya riski içerir. Ülkemiz için en hayırlısı olsun inşallah. Hayırlı akşamlar.

  • Berkay34 tahminine katılıyorum. Daha önce sen benim tahminime katılmıştın, başarılı olmuştuk. İnşallah şimdi de Allah utandırmasın. Fakat sistem konusunda ufak fikirlerim oluştu onları da paylaşmak isterim. Sistem ay sonu ya da yılbaşı civarı olabilir. Bir ülke sisteminden çok ülkemizin doğusu sistemi gibi görüyorum. Kimse batılasın diye dua etmesini derim, çünkü bu tarz sinoptik desenler batılama eğilimine girerse, büyük oranda İtalya riski içerir. Ülkemiz için en hayırlısı olsun inşallah. Hayırlı akşamlar.

    Tayfun dostum, ben bonkörlük yaparak 2 tane sistem gelir diyorum:)) Birisi Ayın 20 si ile 27 arası diye tahmin ediyorum o aralıkta gelir diye düşünüyorum ama daha belirgin olmamakla beraber hemen arkasından yıl başı yada 1-2 gün sonrası diyorum...:) Takipteyiz takipte kalacağız hayırlısı. Bu arada kendimizi çok kaptırmamakla beraber, hüsran olmasın diyorum.... ''TAKDİR ALLAH'TAN''

    Hayırlı akşamlar...

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    Einmal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • Berkay34 ayın 20 si kafkas yolcusu gibi

    Şuan için net bir şey demek mümkün değil ! Sana bir örnek 2019 24 şubat sisteminde Kafkas derken son 3 günde İtalya ya gitmişti sistem.;) Zaman hala var hatta vade uzun. İlk sinyaller geldi ona şükür.

    İyi akşamlar...

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk