HF Milli Model Sinerjisi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Artık kendi yerli ve milli modelimizi oluşturma zamanı geldi ve geçiyor bile

    Bu bizlerin elli yılına da mal olsa bile bunu BAŞARMALIYIZ


    Amerika’nın ( Gfs , Cfs) , Kanada’lının( kolpaçino Gem) Almanın ( İcon) , İngiliz’in ( UKMO) , Çin’in ( Cma) , Brezilya’nın ( Bam) , Japonya’nın ( Jma) , Rus’un ( Wmc) , Avustralya ( Bom) modelleri var ve çoğu son zamanlarda oldukça başarısızken ve bize saç baş yoldururken Türkiye’nin neden kendi yerli modeli olmasın


    Bunda elbette dışardan kısmi yazılım, fikir ve teknik destek alabiliriz

    Teknikten daha önemlisi bence Döngü yorumunu ve analizini doğru yapmak ki bu konuda HF olarak birçok yabancı hocayı geride bırakabiliyoruz


    Bastardı ve Ventrice ne kadar ünlü olsalar da Ülkemizi Aralık ve Ocak ilk yarısı ılık gösterirlerken bizler soğuk olacak dedik , soğuma umduğumuz kadar olmasa bile masmavi bir Anomali ve aralıklı kar yağışları gördük , hatta hep 1 derece gibi küçük farkla Harika sistemler kaçırdık , nasip tabi bu kadar ucu ucuna kaçırmak

    Ayrıca Şimdi de Şubat ılık diyorlar ve biz işte Halep işte Arşın diyoruz , yaşayıp göreceğiz



    Demem o ki buradaki bilgili ve sinerjik yazarlarımız ve üyelerimiz o parlatılan isimlerden hiç de geri kalmıyoruz

    Ezik olmaya Kompleks yapmaya ASLA gerek Yok


    Nasıl Savunma Sanayiinde dev adımlar atılıyorsa Meteoroloji alanında da gerekirse devlet desteği alarak bir çığır açabiliriz ve bunu Hava Forum dinamizmi ve Sinerjisi ile başarabiliriz


    Bu konudaki yorum ve önerileri olanlar buradan katkı verebilirler

  • tebrikler benim aklıma gelmişti yakın bir zaman önce ama daha farkli olarak forumdaki hocalarımızın mevcut modelleri yorumlayarak hf model diye ama bunu yapacaksak teknik kısmınıda bizlerin yapması gerekli diye düşünüyorum inanmak başarmanın yarısıdır

    üstüne düşülürse gerçekleşir.

  • ''dayı, amca'' gibi torpillerin devletin her kurumunda cirit attığı bir ülkede model olmaz, olursa da saçma sapan bir şey çıkar ortaya.. kimse kaale almaz maalesef. meteroroloji kendi tahminlerini geliştirsin bana yeter.

  • Hocam böyle bir konu açmanız çok hayırlı oldu. Sonuna kadar destekliyorum. Bu konularda yetkili olan devlet kurumlarından birileri bu formu takip ediyorsa eğer üst mercilerine konuyu iletirlerse çok iyi olur.

  • Çok güzel bir fikir! Fikirler olmazsa aksiyon alınamaz. Ancak bunun için sadece yeterli teknolojik altyapı yetmez aynı zamanda genel kabul görmüş bir model haline getirmek için yasal prosedürler de tamamlamamalı diye düşünüyorum. Bu boyutuyla HF olarak bu konuya özel bir mesai harcanması gerekir. Finansal olarak destek alınması gerekecektir. MGM diye bir kurumumuz var onlar çoğunlukla ECMWF nın verilerini kullanıyorlar böyle bir model için bizim HF olarak ön ayak olmamız tepki çekebilir. Burası Türkiye neticede iyi birşeyler yapmak için atılan adımlar zaman zaman frenlenmistir geçmişte. Devletin içinde sözü geçen bazı büyüklerimize ben proje taslağı oluşursa yanıma bir iki kişiyi alıp sunuma gidebilirim. Seversiniz sevmezsiniz ama örneğin Ankaraya gittiğimde yanına uğramaktan cekinmedigim değerli bir siyaset adamı var ismini vermek istemiyorum şu aşamada kendisi böyle projelere sıcak bakar.

  • Cold.EFso hocam evet onceleri dandikte olsa sonralari eksikleri duzeltilerek olusturulacak bir modelimiz olabilir.


    Bunun icin bazi imkanlarimiz olmali,en basta bu modeli simule edecek bir super bilgisayar lazim,bunu yapabilecek ekipman alimi ve bilgili bilgisayarcilarimiz var.Onemli olan kod yazilimi,bence bunu basarabilecek elemanimizda var.


    En onemlisi bu bilgisayara veri aktarimi yapilmali, bu veriler bilgisayara tanindirilacak ve simule edilecek,bunun icin kim ornek alinacak? kimin meteoroloji uydusundan alinan verileri kullanacagiz, ya da kendi meteoroloji uydumuzu mu yollayacagiz? bu isin kritik yeri burasi bence.

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Cold.EFso hocam evet onceleri dandikte olsa sonralari eksikleri duzeltilerek olusturulacak bir modelimiz olabilir.


    Bunun icin bazi imkanlarimiz olmali,en basta bu modeli simule edecek bir super bilgisayar lazim,bunu yapabilecek ekipman alimi ve bilgili bilgisayarcilarimiz var.Onemli olan kod yazilimi,bence bunu basarabilecek elemanimizda var.


    En onemlisi bu bilgisayara veri aktarimi yapilmali, bu veriler bilgisayara tanindirilacak ve simule edilecek,bunun icin kim ornek alinacak? kimin meteoroloji uydusundan alinan verileri kullanacagiz, ya da kendi meteoroloji uydumuzu mu yollayacagiz? bu isin kritik yeri burasi bence.

    Narsil hocam Göktürk uydusunun verileri bu amaçla kullanılabilir diye biliyorum. Devlet'den fon sağlayabilmemiz söz konusu olabilir özellikle teknolojik ve yazılımsal projelere yönelik olarak yüzlerce teşvik ve hibeler mevcut. Gebze Teknoloji Enstitüsü var örneğin orası ile temasa geçilir İTÜ meteoroloji mühendisliği bölümünden belki destek alınabilir.

  • Aslında benim kafamda başka bir proje de var hatta geçen senelerde yönetim ile de paylaşmıştım. Türkiye'nin ilk özel hava durumu radyosunu kurmak. İl il gönüllü meteorolojistlerle el ele anlık hava raporları yabancı kaynaklı verilerin yorumlanması ve mevsimlik tahminler yayınlanabilir.

  • wildleo1907 hocam eger gokturk uydusunun varsa boyle bir imkani kullanilir. Gebze yuksek teknoloji enstitusunun adi degisti hocam ben orrada calisiyorum adi gebze teknik universitesi,ama bu konuda sanmiyorum destek olabilsin. Ben simulqsyonla ucundan ugrasiyorum ama baska bir alan icin, ve bunun icin Tubitak Grid Merkezini(truba) yi kullaniyorum,oradaki bilgisayarlar cok kuvvetli ve cok cekirdekli islemcileri cok iyi,belki direkt Tubitak bile bu ise destek verebilir. Kod isi zor degil verilerin bir simulasyon yapmasi icin program gelistirilecek buda yine Tubitak ve aselsan destekli yapilabilir..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Güzel fikirleriniz için Teşekkür ederim değerli hocalarım , değerli arkadaşlar

    Atmosfer konusu siyaset üstü ve kaprislerin bir kenara bırakılması gereken Ortak bir mesele aslında

    Vay amca dayı , vay yapamazlar falan bence ayıp yaklaşımlar

    Elbette var böyle şeyler ve çoğu toplumsal kronik hastalıklar ama aşmalıyız


    Şimdi bu teknoloji meselesi daha çok öne çıkmış görünüyor

    Bence canlı tahminci desteği olmadan modeller bir hiçtir ve öyle zaten

    Elimizde beyin gücü gibi önemli bir sermayemiz var


    Öncelikle bu süper bilgisayarların donanım gücü hakkında bilgisi olan var mı

    Uydu konusunda Amerika destek vermese bile Avrupa , Rusya veya Çin yardım verebilir

    Sermaye konusunda Arapları ikna edebiliriz

    Katar Kuveyt Körfez bölgesinden kar manyağı bir prens bulup sizin oraya kar yağdıracağız diye kafalayıp bir yüz milyoncuk koparsak bu iş olur :)


    Şahsen çapsız Cpetec modeline teklif versek 15/20 bin dolar bile çok bana göre


    Şaka bir yana hala ülkemizde bilime önem veren büyüklerimiz var , bu iş iktidar muhalefet mevzusu değil milli bir mesele ve sürekli canlı tutarak bu işte yol alabiliriz

  • Cold.EFso hocam trubanin ozelligi:4pbyte 20bin islemci cekirdegi ayda 10 m saat/hesaplama olanagi var.Bence kesinlikle truba bize cozum getirir. Bu is icin bakanlikla gorusulmeli ancak oraya bos degil dolu gidilmeli,tabi bu isi oncelikle mgmden beklemek devletin ilk sorusu olacaktir..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım ama en büyük sorun maddi. 5 yıl önceki ekonomi olsa şuanda elimiz daha rahat olurdu ama şimdi aynısını söyleyemiyorum ne yazık ki.Çalışacak herkesin bunu gönülden yapması gerekecek. Üstünkörü baktığım ve anladığım kadarıyla yazılımcılar ve süper bilgisayar(lar) gerecek. Bence güzel bir fikir fakat uygulanması kolay olmayacak. Ben elimden geldiğince varım ve eminim benden başkalarıda olacaktır

  • Benim birde başka hayalim var.HavaForum'un kendine ait şehir istasyonlarının olması.Ben kendi imkanlarımla yağış ölçer aldım ve yaklaşık 1.5 senedir yağışları kayıt ediyorum.Bu konuda mgm tek olarak ölçüyor.Mesela HavaForum'da meteorolojik gözlemler yapsa rekabet olur ve ikiside kendini bu alanlarda geliştirir.Daha kaliteli ölçümler yapabilir.


    Milli model konusuda çok iyi destekliyorum ama bunun için sermaye ve altyapı gerekli.Kısa vadede zor ama uzun vadede olabilir.9-10 milyon nüfuslu yunanlıların Skıron'u var bizim niye olmasın???:)Uluslararası olmasa bile kendimize ait sınırlı alan modelimiz olsa güzel olurdur.Ve yer şekillerine bağlı olarak yağış Türkiye'de çok değişir onu ayırt eden modeller yapmalıyız ki doğru tahminler yapılabilsin.;)