İzmir, Aydın, Muğla, Manisa Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Evet coğrafya mezunuyum ama işimin onla alakası yok satış temsilcisiyim özel bi şirkette :)

    eski bilgileri tazelersek. Havadaki basınç yere baskı uyguluyor değil mi ? Hareketli plakaların olduğu konumdayız aşağıdan sağdan sürekli baskı var. Bu ani ve yüksek basınç değişimleri etkisi az da olsa yer katmanına uyguladığı basınç değişiyor, plakaların dengesini bozabilir mi? Etkisi yer çekirdeğinden çok çok daha az olacaktır tabi ki dolayısı ile düşük şiddetli sarsıntılarla bağlantısı olabilir mi?

  • dayko yer hareketlerinin temel nedeni konveksiyonel akımdır atmosfer basıncı yani gazların yoğunluğu ile astenosfer çekirdek yoğunluğu arasında çok büyük farklar var. Ancak büyük buzul çağları ve sonrasında örtünün kalkması epirojenik (kıta hareketi) neden olur misal 1.jeolojik devirde oluşan İskandinavya'nın günümüzde hala yükselmesi gibi , onun haricinde atmosfer ile yer hareketi arasında bağlantı kurmak pek mantıklı gelmiyor nacizane fikrim

    Tarih ve Coğrafya Eğitmeni-Öğretmeni - Gazetecilik mezunu. Adalet Öğrencisi.

  • eski bilgileri tazelersek. Havadaki basınç yere baskı uyguluyor değil mi ? Hareketli plakaların olduğu konumdayız aşağıdan sağdan sürekli baskı var. Bu ani ve yüksek basınç değişimleri etkisi az da olsa yer katmanına uyguladığı basınç değişiyor, plakaların dengesini bozabilir mi? Etkisi yer çekirdeğinden çok çok daha az olacaktır tabi ki dolayısı ile düşük şiddetli sarsıntılarla bağlantısı olabilir mi?

    Net bi bilgi yok bu konu hakkında atmosfer basıncının doğrudan depremi tetiklediğine dair kesin verilere ulaşamadm. Ama irina kasırgası sırasında oluşan büyük depremin artçı sarsıntılarında kasırganın geçişi sırasında ciddi artış gözlemlenmiş alçağın kaymasıyla oluşan durumu ise bilim adamları şöyle özetliyor;

    ( Daha sonra Peng ve Georgia Tech mezunu Xiaofeng Meng, fırtınanın Doğu kıyısına hareketiyle oluşan alçak basıncın fayların hareketine olanak sağlayacak kadar basınç kuvvetini azalttığı yolundaki tahminlerini test etmek için artçı sarsıntı zamanlamalarını atmosferik basınç değerleriyle karşılaştırdılar. Meng, bu etkinin Virginia depremindeki gibi bindirme faylarında özellikle daha güçlü olacağını belirtti. Bu tip faylarda, iki yerkabuğu bloğu birbirine itilir ve bir kabuk diğerinin üzerine biner.

    Fakat araştırmacılar, barometrik basıncın en düşük olduğu anda artçı sarsıntı oranında büyük bir artış kaydedemedi.)

    Yani bi veri ötekini tutmuyor bu konu bizi aşar

    Bir çok bilim adamı ise fırtınaların erezyon,heyelan vb. Olaylara sebep olduğu için fayları harekete geçirdiği görüşünde karmaşık konu anlayacağın uzarda uzar.. :)

  • Aydin Didim'de ortalik yikiliyor. Firtina o kadar siddetli ki ust kat terasta bulunan 2 kisi zor tasidigimiz masayi terasin bir ucundan obur ucuna suruklemis (yaklasik 15 metre). O suruklenmenin sesine uyandik butun ev ahalisi. Firtina ve yagmurun siddetinden kafayi cikarip ne olduguna bakma imkani yok. Boylesi siddetli firtina uzun zamandir yasamamistim.

  • Aydin Didim'de ortalik yikiliyor. Firtina o kadar siddetli ki ust kat terasta bulunan 2 kisi zor tasidigimiz masayi terasin bir ucundan obur ucuna suruklemis (yaklasik 15 metre). O suruklenmenin sesine uyandik butun ev ahalisi. Firtina ve yagmurun siddetinden kafayi cikarip ne olduguna bakma imkani yok. Boylesi siddetli firtina uzun zamandir yasamamistim.

    Aman dikkat kardeşim kazasız belasız atlatırsınız inşallah.

  • Gelecek olan soğuk hava inşallah Kırım yada Karadeniz üzerinden gelmez de Balkanlar üzerinden gelir tüm ülke nasiplenir.

    Aslında asıl kırım üzerinden gelen sistemler ülke sistemi olur fakat bize genellikle pek pay çıkmaz. Balkanlar üzerinden gelirse doğu karadeniz ve güneydoğu kar alamaz. Hatta çok daha batılı olursa orta karadeniz de bu listeye girer.

  • Gene ull’ye döndürdüler işi en başından beri beklentim ull’iydi tam 13-14 gün önce dile getirmiştim ull’nin ne olduğunuda Açıklamaştım hatta 22-23-24 ocaktaki mesajlarda ull’nin ne olduğunu öğrenebilirsiniz .ek olarak karadeniz merkezli gelmesi lazım endekslere göre batılı gelmesi şuan işimize geliyor değişmez umarım gfsyi merakla bekliyorum ecmwf çok kötü değil konumumuz için 0078a071c6842e7a72acc.png

    tarihi 8-10 değilde 8/15 arası diye belirtmiştim sadece güncel ecmwf çıktısı aşağıdakiler

    51d302c46ba25.pngf617b8fa2e5c351bc4e28.png

    15 şubatta böyle gelmesi durumunda 23-24 gün önceden sinoptiği bilmiş olucaz Ben biraz daha doğulamasını bekliyorum şahsen

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Tam istediğimiz sinoptik sundu ecmwf tam balkanlardan değilde kıvrıla kıvrıla ege denizi üzerinden geliyor soğuğun kuvvetlenmesi ve aynen bu şekilde gelmesi bize kar yapar;)