Beiträge von dayko

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Arkadaşlar iyi akşamlar. Hastalığın ilk günlerinde baya dalga geçilen doktor oytun bilerek veya bilmeyerek doğru bir şey söylemiş o da gen. Evet insanlar vücutlarının ürettiği " tip 1 interferon" göre hastalığı ağır veya hafif yaşıyorlar interferon üretminiz yüksek ise hafif geçiriyorsunuz. Yaşı yüksek olupta kurtulan vatandaşların çoğu bu sebepten yaşı genç olup ağır geçirenler veya ailecek hafif ağır geçirenlerde bu sebepten sıkıntı yaşıyorlar.
    Aşı konusuna gelince niçin Çin aşısı denilen aslında (Çinlilerinde 3-4 tane farklı aşısı var) "Sinovac "isimli aşıya bu kadar önyargı var anlayamıyorum. Şirket diğer şirketler gibi başka virüsleri kullanıp(adenovirüsler: oxford ve johnson&johnson) veya tamamen yeni teknoloji olan ( Mrna: Pfizer ve moderna) gibi değil ölü yani inaktif virüsleri kullanıyor. Bu yöntem en kolay, en güvenli aynı zamanda dağıtımı da en kolay olan yöntemdir. Anlayamıyorum hem aşıyı bulan iki şirket moderna ve biontech bunların hiç bir aşı geçmişi yok, en ufak bir şey üretmemişler daha öncesinde, hem de tamamen yeni bir yöntem olan mrna kullanıyorlar ama herkes gözü kapalı güveniyor.
    Sinovac ın gittiği yol inaktif virüs türünün dezavantajı nedir dersek aşının buluşu daha uzun sürüyor.Mrna ları gördük 7-8 ayda geliştirdiler eski yöntem daha uzun sürüyor. Diyeceksiniz ki kardeşim bu yöntem hem daha uzun hem nasıl Faz 3 te o zaman, salgının ilk başlarında Şubat sonuydu sanırım Trump fauchi toplantı yapmışlardı burada diğer konuda izlemiştik, o zamanlarda sinovac çalışmalara başlamıştı çoktan. Birde son zamanlarda gördüğüm çalışmalarda bana büyük ümit veren sonucu 2003 te sars geçiren insanlar sars-cov2 ye de antikor geliştirmiş görünüyor. Sinovacın aşısının temeli ve zamanda da büyük oranda kısmalarının sebebi adamlar zamanında hastalık bittiği için yarım bırakılan ilk sars aşılarının çalışmalarını geliştirerek devam ettiler.
    Şu adreste (gerçi Nyt ve wikipedia'nın da var böyle sayfası ama) gayet yararlı takip listesi var.

    https://graphics.reuters.com/H…CINE-TRACKER/xegpbqnlovq/
    İşin özüne gelirsek seçme şansım olursa İlk önce inaktif virüs kullanan aşıları seçerim.Sinovac ta ilk tercihim olur,(ufak not, son faz açıklamalarında mrna veya viralvektör aşılar kadar yüksek antikor oluşturmadığı açıklandı sanırım takibe devam).Bu aşı brezilya da ölüm nedeni ile durduruldu, neticeside şu plasebo grubunda olan bir doktor bunalıma girip intihar ediyor, aşı ile alakası yok.açıklamabu yönde. Ankara Hacettepe'de yüksek kademede tanıdığı-çevresi olan varsa sorsun aşının deneme çalışmları oranın öncülüğnde gidiyor.
    Ha olmadı 2.tercihim ingilizlerden astrazeneca veya GSK olur.Oxford- Astrazeneca ortaklığında şempanze adenovirüsü kullanılarak yapılan aşının da temelinin eski sars çalışmaları olduğunu biliyorum. İkiside aşı konusunda son derece tecrübeli firmalar.
    Kısa vadede mükemmel sonuç verip uzun vadede ne olacağı katiyen kestirilemeyen mrna aşılarını ben vurdurmam.Vurdurana saygı duyarım neticede her hangi otorite değilim ama sırf Alman veya Us malı diye de gözü kapalı atlamamak lazım.

    Hocam brezilya gayet az ölüm oranında nasıl bakıyoruz duruma anlamıyorum yine ateş düştüğü yeri yakacak demeyelim lütfen. 650.000 hasta ki testleride kendilerinin icat ettiği garip bir yolla yapıyorlar 650.000 hasta ya 35.000 ölüm. Üzerinde güneş batmayan imparatorluk denilen, herkesin gitmek istediği birleşik krallık 285.000 hastada 40.000 ölüm veriyor. Brezilya nın sağlık sistemi hem ingilizlerden hem de batı avrupadan çok daha iyi o zaman. Hele hele Hindiçin yarım adasında ki ülkelerin ölüm oranlarına bakarsak adamlar arşa çıkmış demek mi olacak. Sosyal mesafe? bu adamların avrupalılardan daha mı uzak yaşadığını düşünüyoruz?Hindistan 140-150 bin test yapıyor günde 9 bin vaka çıkarıyor Vaka sayısı %6 test pozitiflik oranına rağmen %2.80. Hindistan ya, sağlık sistemi ne kadar iyi olabilir. Af edersiniz pislikleri dünyaca meşhur hijyen hak getire. 2 gündür aksini gösteren "verilere göre" sıcaklığın ölüm oranına etkisini gösteren 50 tane örnek veriyoruz, kalkıyorsunuz "Rusya" deyip kesinlik kullanılıyor.
    O vakit ağrı kesici novalgin başı ağrıyan 100 kişiye verilince 99 iyi gelip 1 kişiye iyi gelmiyorsa o ilacı da çöpe atmak lazım. Kusura bakmayın kesinlik ifadesi kullanılmamalı bir tarafta çoğunluk örneği var, üstelik tekrar söylüyorum, nüfüsları, metrekareye düşen kişi sayısı daha yüksek olan ülkeler bunlar kaldı ki çoğununda sağlık sistemi düşük, hijyen kurallarına da uyulması tartışılır ülkeler. Kendi adıma söyleyeyim, ben o yorumu yaparken sadece kalkıpta worldometer da "jhu" verilerinde direk bakıp oranlara göre yorum yapmıyorum. Bu ülkelerin yukarıda yazdığım gibi sosyolojik siyasi nüfus ve maddi durumlarını yani beşeri tüm etmenleri araştırarak yorum yapmaya çalışıyorum bir şey yazarken ufak bir yazı da olsa 1 saat geçiyor, farklı bakış açısı sunmaya uğraşıyoruz aldığımız cevap tek kelime rusya. Kesin birde. tek bir kişi için demiyorum bunu iki gündür dikkatimi çekiyor üzücü.

    ColdMan06 protestoların neticesi diyeceğim ama minnesota'da yok o kadar fazla kaliforniya ve new york ta bu denli yükselme yok. Tamam detroit sıkıntılı bir yer işçi çok, kalabalık ama bilemiyorum.Hem bizim hem amerika hemde avrupayı 8-13 haziran arası ortalamayı merak ediyorum
    Bu arada michigan eyalet sayfası 8 vaka veriyor worldometer verileri nerden alıyor anlamıyorum "Johns Hopkins University" nin verilerine bakıyorum 206 diyor yoksa ben mi yanlış bakıyorum sizde kontrol edin lütfen
    https://www.michigan.gov/coron…06-98163_98173---,00.html eyalet resmi sayfa
    https://coronavirus.jhu.edu/us-map - Johns Hopkins Uni. sayfa

    Bakın virüslerin en etkili sıcaklık aralığının 1-7 derece olduğu söyleniyordu. Bende derim ki o zaman katar bahreyn israil suudlar biz ürdün buralarda çok sıcak ve ölüm oranları düşük.Ülke yarıştıracaksak buyrun hatta arttırıyorum madem sayılara tamamen güveniyoruz.Çin havaları ısındıktan sonra düzeltti işi, avrupa havaları ısındıktan düzeltti durumları, singapur sıcak memleket düşük ölüm oranı. Bu kadar argümana karşı rusya soğuktu düşük ölüm oranı ile çürütücez mi?

    Arkadaşlar İran ikinci dalga yaşıyor deniliyor ama ben öyle bir şey görmüyorum.Adamlar aynı oranda gidiyor sürekli dalga hiç bitmemiş ki. Mayıs 20'den itibaren test sayılarını günde 20 bine çıkartmışlar önceden 10 bin civarı yapıyorlarken.
    Katar niçin vakalarda artışta aklıma 2 olasılık geliyor, ya çok aşırı sıcaklar yüzünden insanlar kapalı klimalı ortamlarda birlikte bulunmaya başladılar yada zaten önceden söylenen Katar da genelinde dışardan çalışmaya gelen işçilerde var hastalık deniliyordu. E buraya uçakla geliyorlar haliyle uçak içinde dışında geliş gidişlerde hasta teması daha fazla oluyor.
    Bunlar Türkiye, İran, Katar ın günlük test sayıları sanırım 3 hazirana kadar.Dilerseniz başka ülkeleri ekleyip çıkarabilirsiniz
    https://ourworldindata.org/gra…-09..&country=IRN~QAT~TUR

    92 los angeles'tan sonra ne olduysa aynısı olacaktır. Ben anlamıyorum dağ gibi adam gayet sakin duruyor, yalvarıyor inatla devam ediyorsun yazıktır günahtır ya. Çok mu taşkınlık yapıyor(ki yapmadığı bariz elini aracın jantına kelepçele kardeşim. Üstüne üstlük aynı yerde geçmişte aynı mekanda çalıştıklarına dair söylentiler vardı ne derece doğru bilmiyorum.
    Bu göstericilere bakıyorum Mercedes'in mağzasına girip araba tepesinde zıplıyor olayların neresinden tutarsan tut elinde kalıyor. Ülkedeki medya gücü alenen demokratların elinde gayette Trump a karşı kullanılıyor köpürdükçe köpürtüyorlar. Benim şahsi görüşüm yüzüne gülüp arkandan hançerleyen demokratlar yerine direk yapacağını açık sözlülükle söyleyip yapan cumhuriyetçiler tercihimdir.
    Belki konudışı dan biraz sapıyoruz ama trump efendi 1 ay evvel "lockdown"ları kaldırmak için protesto edin deyip milleti sokağa döktüğünde virüs var diye bik bik bağıran medya niçin şu anda suskun? Bu amerika'nın virüs durumu ne olacak?Eğer 10 gün içinde devasa zıplamalar olmazsa hasta sayısında ya toplum bağışıklığı çoktan kazanılmış yada...

    Arkadaşlar iyi günler, dün geceki açıklamalardan sonra artık gözümüz kulağımız, haziran 10-14 arasında olacak. Bakalım bu il sınır yasaklarının kalkması ne kadar etkili olacak.İnşallah büyük sıkıntı çekmeyiz.
    İstanbul'da oturan arkadaşlar bakın sizin için önemli ve güzel haber.


    Çapa olarak biliyordum ben adını ama İstanbul Tıp Fakültesinde antikor testleri başlamış.Durumu müsait olan bu konuyla ilgilenen, (bence gerçekten geçirdiğine inanan ama hastahane ye gitmeyen arkadaşlar özellikle) değerlendirin bu fırsatı. Bir telefonla arayıp sormakta fayda var. Ücretsizmiş, ha Güzel İzmir'im de olsa ücretli dahi olsa koşarak gider yaptırırım.Muhtemelen önümüzdeki 2-3 ayda bu testi sonuçları ile rahat rahat seyehat edebileceğiz.

    Sevgili Mustafa, şöyle bir şey var yazıda dikkat ettiysen " , sonra düşünüyorum bugün BJk kongre üyesi bir vatandaşın babasını kaybetmiş, kaç günlerdir yoğun bakımdaydı üzülüyor insan. Giden onca doktorlarımız."
    @Al1han evet çok ilginç, değil mi ? Hayır işin daha da garibi pubmed tamam bir lancet değilse de karamürsel sepeti de değil. En büyük makale yeri bildiğim kadarı ile. Garip bir araştırma. Az buz da sayı değil. 35 hasta hadi 220 sağlık çalışanına temasını geçtim fakat 200 e yakın aile teması var 35 kişinin bulaştırma yok veya yok denilcek kadar az diyor. Nasıl bir hastalıktır çözemedim.

    @Interstellar Birleşik krallıktan bahsetmiştim ama zaten 3.5 milyon hastada yok şu an değil mi? yapmayın bu kadar ya.Orada yazdığım konunun özünü anlamıyor musunuz anlamamaktan mı geliyorsunuz arkadaşlar? Geçen bütün mesajlarıma bakınız hangisinde insanların acısını aşağılayıp yerdim hor gördüm.

    Sayın Serap Şimşek Yavuz Hocanın attığı tweet çok ilginç arkadaşlar



    Ben bu hastalığın ölüm hastalığı geçiren asemptomluların rakamlarına tekrar tekrar girmek istemiyorum ama bir bakıyorsun binde 4 ölüm oranı olan hastalık, sonra düşünüyorum bugün BJk kongre üyesi bir vatandaşın babasını kaybetmiş, kaç günlerdir yoğun bakımdaydı üzülüyor insan. Giden onca doktorlarımız. Bilemiyorum. Yazacak çok şey var, ama her defasında hastalık ile ilgili o kadar değişik şeyler çıkıyor ki karşımıza. Bir elden diyorsun ulan 3.5 milyon insan hastalanmış 37 bini ölmüş ki, coronalı bir hasta kalp krizinden ölse coronadan öldü yazılıyor virüs kalbe hasar verdiği için (kıyas için değil ama gripli bir hasta kalp krizi geçirse gripten dolayı demezler) yani hafife almıyorsun.Yaşı yüksek insanları ömürlerinin son günlerinde evlere kapatıyoruz hapis hayatı yaşatıyoruz bunun için mi? Diğer taraftan o yoğun bakımdaki görüntüleri görüyorsun gerçekler suratına acı bir şekilde çarpıyor. Of her şey çok karışık.

    Son 4 günün oranı ;

    4.5

    4.6

    4.8

    4.9

    Hiç iyi değil, hiç iyi değil. Günlerdir gelen güzel haberlerden sonra bu son 4 gün hiç iyi değil. Bu sayılar şahsi görüşüm tamamen Avm/ berber açılışı, çay hasadı için gidenler, ve maalesef geçen haftaki 4 günlük yasak öncesi yığılmanın sayıları. Unutmayın henüz daha bayram öncesi şehir değişimleri, bayram alışverişi ve bayram gezmelerinin yansımaları yok. Birde üstüne haziran dan itibaren tahminim 3-4 haziran otobüs firmaları başlıyorsa şehirler arası yasaklar kalkacak, camiler açılıyor her halde kahve,bar, yemek veren yerlerde açılacak. Elbette açılacağız, sonsuza kadar evde kalamayız ama avrupa yı hastalıkta aşağı yukarı 1 ay geriden takip ederken normale dönme konusunda 2 hafta geriden takip ediyoruz. Öldü bitti denilen Birleşik Krallık günde 80 bin test yapıyor 2000 vaka çıkarıyor.

    Arkadaşlar bugün Balıkesir ile ilgili haber aldım, teyit edemiyoruz haliyle resmi açıklama olmadığı için ama sanırım 3 hasta kalmış hastahane olan.Yoğun bakım değil toplam hastahane de yatan 3 diye duydum eğer yerel haber sitelerine hakim arkadaşımız varsa teyitlerse silebilirim girdiyi.

    Merhaba arkadaşlar, 2 gündür rakamları hiç beğenmiyorum. Zaten üst üste söylemeye gerek yok ama yazıyoruz işte. Bu yüksek gelişler bilemiyorum 3 gün önce 40 bin testte 1000 civarı vaka 6 gün önce yine bugünkü gibi 20bin testte 1000 civarı vaka. Sokağa çıkma yasağı yüzünden böyle ise test sayısı yarın da böyle düşük olması muhtemel. Ayın 16 sı ile 26 sı arası 8 gün sokağa çıkma yasağı 4 gün yasak yoktu. Rakamlar da hiç bir değişim yok. Sosyal medyada öldük bitiyoruz gibi şeyler yazılıyor, hayır ölmedik bitmeyeceğiz ama diğer taraftanda çokta güzel gitmiyor. Salgının en başından beri en korkulan Anadolu da patlamasıydı umarım o olmadan önü alınır.
    Bakanın 1 ay önce antikor testlerine başlayacağız demişti. Ben Cimere sağlık bakanlığına valiliğe yazdım, yok olumlu olumsuz bir cevap alamadım. Neyse onun sonuçları ne gelecek çok merak ediyorum. Ülke geneli %7-8,İstanbul %20-25 arası bekliyorum.
    Artık şu hem pcr hemde antikor testlerine vatandaş istediği zaman ulaşabilmeli. Çok zor olmamalı bu işler.

    Bilmiyorum bu sitede tek benim mi dikkatimi çekiyor ama yeni iyileşen sayısı ile yeni vaka sayısı arasındaki fark 3000'lerden 40'a kadar inmiş durumda..İnşallah uzun süredir azalan aktif vaka sayımız tekrar hızla artmaya başlamaz diyelim.Bu ikisi dengelenince hastalık yeniden başlıyormuş gibi düşünülebilir.

    Bağlantıyı şöyle kuralım, örneğin 10-15 mayıs günlerinde ortalama 4500 vaka tespit ettik bu vatandaşların ortalama iyileşme süreleri 2-2.5 hafta dersek 25-30 mayıs günlerinde ortalama 4000 kişinin iyileşmesini bekleriz.Fakat 10-15 günlerinde 2000 kişi tespit edersek ay sonunda 1500 hasta iyileşmesini bekleriz.Arada kalan 500 kişide maalesef ölenler, yoğun bakımda kalanlar ve iyileşmesi uzun sürenler olabilir . Rakamlar tamamen örnek gerçek rakamlar değil.Neticede bu tren saati değil herkes aynı günde hastalanıp aynı gün iyileşecek.Aklıma başka mantıklı bir açıklama gelmiyor bu konuda.

    Tedavi olup ABD'nin "USS Theodore Roosevelt" uçak gemisine dönen 5 askerin yeniden koronavirüse yakalandığı bildirildi.

    İnşallah korede olan olay gibi ölü virüs parçaları takılmıştır teste yoksa tekrar semptom gösteriyorlarsa, hemde aşağı yukarı 1ay sonra boşa ilaç aşı beklemeyelim. Çok kötü bir haber hocam

    Bu hastalığın aralık değil çok daha önceden eylül-ekim aylarında Amerika'dan çıkmış olabileceğini hatta Wuhan'a askeri olimpiyat oyunları ile gitmiş olabileceğini Amerika'da haziran ayından beri zatürre kaynaklı ölümlerin çok olduğunu ama bunun nedeninin o aralar çok popüler olan e-sigara işine bağlandığını yazmıştım tabi gerçeği kesin olmayan farklı bakış açısı hatta 22 mart ta şu linki vermiştim
    https://eksisozluk.com/entry/103972318
    Şimdi bende daha önceden beri var olduğunu düşünüyorum hastalığın fakat dikkat etmeniz gereken bir kaç şey var. Öncelikle bu kış hastalığı ağır atlattığını düşünen arkadaşlar bakın iki tane duyuru linki veriyorum sağlık bakanlığının
    https://www.saglik.gov.tr/TR,6…in-aciklama-06012020.html
    https://www.saglik.gov.tr/TR,6…-aciklamasi-15012020.html
    geçirdiğiniz gripler eğer o zaman gidip test yaptırmadıysanız, domuz gribi olabilir. Salgın vardı ocak başında
    Bu kış ilk link olan ekşi sözlükteki doktor arkadaşın gözlemlerindeki yüksek zatürre oranı (yanlış hatırlamıyorsam ekim ortasında bana da zatürre başlangıcı teşhisi koyulmuştu,normalde senede 1 hasta olup 2-3 gün yatan birisiyim ama o teşhisten sonra yatmadım hiç hafif ciğer ağrısı vardı öksürük vardı o kadar.) ilginçtir. Dikkate alınması gereken olaydır.Aramızda radyolog olan arkadaşımız varsa daha detaylı bilip bizi aydınlata bilir, bizim de diğer ülkeler gibi geçmişe yönelik klinik sonuçları saklanıyorsa ki bence saklanıyordur bakılması lazım.
    Diğer bir konu ise farz edelim geçirdik diyelim, vücudun ne kadar süre bağışık kalacağın tam bilemiyorlar.Belki bir kaç sene belki bir kaç ay, test yapılır çıkan sonuca göre geçirdiniz bağışıklı olabilirsiniz sonucunu alsanız dahi tedbiri elden bırakmayın. 2 haftaya antikorlar yavaş yavaş azalır sıkıntı olur ama tahminimce daha kanıtlanan ikinci kere yakalanan yok bu hastalığa (kore'deki durum virüsün ölü parçaları diyelim, teste takıldığı o yüzden sonradan pozitif verdiği söylendi kanıtlandı.Testlerde zaten pek iyi değil.) o yüzden bir kere daha yakalanmazsınız gibi duruyor ha yakalansak bile bence çok çok daha hafif atlatılır. Tabi etrafa bulaştırma işi sıkıntılı milletin günahına girmeye gerek yok. O yüzden tedbirleri bırakmamak lazım. Eğer bir fırsat bulabilirsem ve şahıs kendi isteği ile yaptırabiliyorsa bu antikor testi yaptırmayı düşünüyorum.Aramak, araştırmak lazım hastahaneleri.
    Bugün ve yarın sayılar yüksek gelir cuma dan itibaren yine düşük pazartesi en düşük olursa sokağa çıkma yasaklarının başlangıcı sonu olarak değerlendire biliriz, başka bir bakış açısı daha var. O da şu. Anadoluda hiç 3 haneli sayılara çıkmayan şehirler var, dolaşım arttıkça oralara yayılırsa zaten büyükşehirlerdeki gibi tedbir alma durumu oturmadığı için 2. dalga anadolu dan gelmesinden korkuyorum demişti Mehmet ceyhan.İnşallah sayılar haftasonu yasaklarının etkisidir. Aşağı doğru inişte ufak dalgalanmalar olacaktır, nedenleri arasında önceden kısıtlı olan şehirlerin ulaşıma açılması avm berberlerin açılması veya yasakların başlangıç bitiş zamanındaki anlam veremediğim hareketlilik olabilir fakat bu yükseliş 3 gün üst üste devam ederse işte sıkıntı başlıyor demek olur. İnşallah böyle bir şeyle karşılaşmayız.