İzmir, Aydın, Muğla, Manisa Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Sistem gelir son 48 saatte bile mutabık olmaz modeller ama daha 200'lü saatlerde olmasına rağmen en çatlak model cptec bam bam bile dahil olmuş, Afrika atağı olmayacak diyen model kalmamış. Neyse bizim gözümüz Şubat'ın ikinci haftası ve sonrasında

  • Yarın gece EH ve SREH değerleri aşırı yüksek. Allah'tan kararsızlık yok yoksa bugünkü Antalya'daki gibi görüntüler kaçınılmaz olurdu =O.


    GmyvNV.gif

  • Yarın gece EH ve SREH değerleri aşırı yüksek. Allah'tan kararsızlık yok yoksa bugünkü Antalya'daki gibi görüntüler kaçınılmaz olurdu =O.

    Onur öncelikle zaman zaman çok iyi noktalara değiniyorsun dünkü hat içinde ilk yorum senden geldi tebrik ederim :hfyeni (25):

    Söylediğin gibi SREH çok önemli bir değer ve çok kuvvetli olduğunu görüyoruz (çok çok kuvvetli) Antalyadaki bugün gerçekleşen olay gerçekden korkutucu boyutta gerçekleşmiş çok acayip bi kaç videoya denk geldim Kış aylarında böyle olaylar çok az görülür dolu bile o büyüklükte görülmez (hortumu geçtim). Bunun en büyük sebebi dünde açıklamıştım dinamik konveksiyon olmasıdır yaz orajları için kullandığımız değerler yanıltabiliyor. En kötüsüde böyle bi forumda o bölge sayfasından bilgilendirme yapan bi yoruma denk gelmedim üzücü olan ise genç bi kardeşimiz hayatını kaybetmiş.. Bu sayfada her şahıs gerçekden çok değerli..


    EH = Environmental Helicity – m²/s² = Potansiyel Dönme/Rotasyon Ölçüsü (çevreye göre) EH değerinin yüksek olması da fırtına kabiliyetini önemli ölçüde arttırabilecek bir faktördür.


    SREH = Storm Relative Helicity – m²/s² = Potansiyel Dönme/Rotasyon Ölçüsü, bunu özellikle Türkiye’nin Ege ve Akdeniz sahillerinde denizde hortum tahmini yaparken göz ardı etmemek gerekiyor. (Bu fırtına durumundaki çevresel potansiyel dönme enerjisidir.)SREH değerlerinde dikkat edilmesi gereken önemli ölçüler şunlar;

    150-300 Arası= Küçük CAPE değeri ile birlikte de tek hücreli bir gök gürültülü fırtına oluşabilir. Büyük CAPE değeri ile birlikte süper hücre gelişimi de olabilir, ayrıca zayıf hortumlar da bu değerlerle oluşabilir. (F0, F1 kategorilerinde)

    300-450 Arası = Küçük CAPE değerlerinde de süper hücre oluşma ihtimali vardır. Ayrıca güçlü hortum oluşum riski de vardır (F2, F3 kategorilerinde). İnsanları uyarın ve dikkatle önleminizi alın, mümkünse uzaklaşın.

    450’den büyük ise = Bunu gördüğünüz zaman hemen bulunduğunuz yerdeki, diğer insanları da uyararak derhal tabanları yağlayıp bölgeden kaçmadan önce diğer kararsızlık ve konvektif faktörleri de incelemeniz kesinlikle şarttır, çünkü tek başına SREH değerlerinin ağır hava koşulları ile sağlıklı biçimde bir korelasyonu yok.

    Diğer değerlere baktığımız Total totalin 50 olduğunu görüyoruz gökgürültüsü için gayet iyi değerdir.

    CİN(konvektif engelleme) bugünki değerden düşük oldunu görüyoruz. bugün 48 di şimdiki grafikte 14 olarak görülüyor..

    CAPE = Convective Available Potential Energy = Elverişli Potansiyel Konvektif Enerji (J/kg) Değerlerine göre; (Kış aylarında yanıltıcı olabilir bu endeks'de yazın büyük değerler görürüz genellikle) 14 olduğunuzu görüyoruz çok çok düşük..

    <300 = Hiç veya çok az konvektif potansiyel

    300-1000 = Zayıf konvektif potansiyel

    1000-2500 = Orta derecede konvektif potansiyel

    > 2500 = Güçlü konvektif potansiyel

    PW = “Precipitable Water” kelimesinden türemiş bir kısaltma. Bir hava sütunundaki, su buharını toplamsal olarak santimetre ile gösteriyor. “Yağış değil”

    2,50’den küçükse az yağışlı bir (gök gürültülü) bir fırtına oluşabilir. skew-tde 1.7 olduğunu görüyoruz.

    Lifted Index(LI) = Atmosferin kararlılık durumunu gösteren indekstir.

    Değeri 11 ‘den fazla ise, aşırı derece de istikrarlı hava koşulları vardır. Gök gürültülü fırtına oluşum ihtimali yok gibidir.

    8…11, çok kararlı koşullar vardır ve gök gürültülü fırtına oluşturma ihtimali çok düşüktür.

    4…7, kararlıdır ve gök gürültülü fırtına oluşturma ihtimali azdır.

    0…3, çoğunlukla kararlıdır bu yüzden yine gök gürültülü fırtına oluşma ihtimali düşüktür.

    -3…-1, az da olsa kararsızlık durumudur, artık havanın bir gök gürültülü fırtına oluşturma kapasitesi oluşmuştur.

    -5 …-4, kararsızlık durumudur. Büyük olasılıkla bir gök gürültülü fırtına oluşabilecektir.

    -7…-6, çok fazla kararsızlık durumuna işaret eder. Şiddetli bir gök gürültülü fırtına oluşabilir.

    -7’den de düşükse, aşırı derece de kararsızlık durumu vardır, hatta bir hortum bile oluşabilir. Bizim grafiğimizde 3 olduğunu görüyoruz..

    K Index (KI – K)

    Resim sadece “K” ile kısaltması yapılmış. Gök gürültülü bir sağanak yağışı tahmin edebilmek için tek başına referans alındığında çok tutarlı bir indeks çeşidi değildir. Nedeni ise 700 hPa’da bulunabilecek kuru hava parseli de konvektif kararsızlık gösterebilir.

    K değeri 26’nin üstünde olduğu zaman, bir kaç oraj aktivasyonu oluşabilir. (26’nın altındaki değerleri gök gürültülü fırtına oluşumu çok zordur.)

    Değerin 30’un üstüne çıktığı durumlarda, gökgürültülü sağanak yağış kütlesi etkisini gece saatlerinde de yoğun biçimde sürdürebilir.

    K değeri 40’ın üstüne geçtiği zaman, gök gürültülü fırtına oluşma ihtimali kesine yakındır. bizim grafikde 304.. (Bilgiler alıntıdır)

    Diyeceğim yarın dikkatli olmakta fayda var zira bazı değerler çok kuvvetli fırtınaya işaret ederken bazı değerlerde engellemer söz konusu.. dolu yağarsa süpriz olmayacağı gibi kuvvetli bir fırtınada olmayabilir takdir Allahın.

    Bu grafik ise ülkemizde etkili dolu yağışlarının olduğu zamanları ve büyüklüklerini anlatıyor. şubat ayında değerlerin düşük olduğunu görüyoruz. bugün antalyada gerçekleşen olay çok ekstremdir.. MGM'nin ayriyetten detaylı analiz ederek olayların neden böyle geliştiğini açıklaması lazımdır. (bana göre)

    6bbfb452a97361.jpg



    4 Mal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • bugün aydının rakım 600-700 m üstü yerleri güzel örtü almış sanırım şaşırtıcı oldu biraz. Benim köyden fotolar geldi de baya şaşırdım.

  • Konuşmalarımızdan feyz alan mgm 00:05’de uyarı geçmiş hortum riskini özellikle dile getirmesini takdir ettim zira medyada büyük yankı bulmuş hemen...

    İzmirde (Çeşme,Karaburun,seferihisar,urla hattı)

    Aydında (didim,söke gibi daha kıyı kesim)

    Muğlada( bodrum,milas,datça,marmaris) gibi kesimler iç bölgelere göre daha fazla risk altında bu bölgedeki vatandaşlarımızın çok daha dikkatli olmasında fayda var.

    25f8b8af94df.jpg

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()