İzmir, Aydın, Muğla, Manisa Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Mert_35 Bilgisayarım arızalandı ve şehir dışındayım çok fazla inceleyemiyorum birde orta-uzun vadeli tahmin yapmadığımı bunun yapılmasının çok zor olduğunu söylemiştim ,kar yağışlı bir sistem kıyı ege gibi bir bölgede çok ince ayrıntılara bağlı olduğu için diğer bölgelere nazaran tahmini çok daha zor hatta imkansız diyebiliriz. Genel parttern değişikliklerinden ülkemizi etkileyebilecek bir sistem tahmini uzun vadede yapılabiliyor ama bunun bizim bölgemizi ne kadar etkileyeceğini bilmek çok zor, kesinleşmiş yada orta-kısa vadede sistemin evrilebileceği ihtimali yüksek senaryolardan bazı çıkarımlar yapılabilir bunun tahmini içinde bütün senaryoların tek tek incelip basınç alanlarının kontrol edilmesi lazım ,ihtimal her zaman var ama düşük düzeyde,kuzey egeyi ayrı tutuyorum kuzey ege neredeyse her sene kar alıyor iyi yada kötü ,bölgemiz için bir ab alanı yada uygun şekilde inen trof(oluk) hattı şart ,kuvvetli bir yağış için derin bir ab alanı illa olacak diye birşey yok herşey izobarlarda bitiyor geçen gün model yorumlama sayfasındada paylaştım şu çıktıyı 1-2 gün önceden kaydetmiştim çünkü bu çıktıya evrilebilecek senaryo sayısı fazlaydı 1-2gün sonra ecmwf’de benzer bir senaryo verince acabamı dedim ama bu görüntü bozuldu doğudaki yb yüzünden kitlenen oluk hattı derin bir ab alanı olmamasına rağmen kuvvetli/çok kuvvetli yağış bırakıyor, yüksek basınç yüzünden üst seviyedeki soğuk yere çok daha fazla etki ediyor kalınlık değerleri düşük ,şu görüntüde özellikle kuzey ilçeler bölgemiz adına ciddi sayılabilecek bir kar alabilirdi.

    2017 sisteminde Bergama’da dahil, özellikle köyümde (Kırkağaç) çok ciddi bir kar yağışı gerçekleşmiş zeytin ve çam ağaçlarının dalları kırılmış/yatmıştı bu bölge uygun sinoptikde gayet güzel kar alır ama zoru kovalıyoruz böyle sistemler güney egeyide içine aldığını varsayarsak çok nadir geliyor ne yazık ki ve güneye inildikçe iş düşük rakımlarda çok zorlaşıyor.

    Ab’li bir sistemin geldiğini varsayarsak bile tahmini son 24/48saat kalasıya kadar yapılamaz çünkü ab’nin en ufak hareketi yağış türünü özellikle güney egede yağmura çevirebilir sınır sistemler olduğu için anlık takibi bile önem arz eder o yüzden kar yağacak diye orta-uzun vadede kafayı çok modellere vermeyin hobi amaçlı sinoptik görünümleri ve basınç alanlarının nasıl davrandığını tahmin edip kendinizi geliştirmek için bakın.

    Netleşen sinoptik görünümlerin yorumunu hep beraber yaparız bu illa kar olacak diye birşey yok şiddetli her hava olayına afetsiz olmak kaydıyla açığız :)

    forum.havaforum.com/attachment/130647/

    forum.havaforum.com/attachment/130649/

    forum.havaforum.com/attachment/130646/

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Şu önümüzdeki 10 hatta 15 günlük süreçte üstüste soğuk atakları var gibi gözüküyor. Tabi biz izmirlileri şu aşamada heyecanladıran bir kar yağışı gözükmese de, hem sabahki ecmwf güncellemesi hem de öğlenki gfs güncellemesi 240h için güzel çıktılar sunmuş. Özellikle ecmwf nin çıktısı şöyle bir tebessüm ettirmedi değil hani beni :) bakalım, vade uzun veriler değişime çok açık. Yine de şöyle umutluyum, son birkaç gündür her iki model de önümüzdeki 15 günlük süreçte üstüste soğuk atakları olacağı konusunda çok ısrarcı. Hepsinde kar olsun 15 gün kar yağsın gibi bi isteğimiz yok ki zaten, hiç olmazsa 1 tanesini boş geçmeyelim yeter :) kabarık doğalgaz faturalarına değsin bari.

  • GFS ocak sonu gösterdiği sistem tam çerçeveletip duvara asmalık umarım çok büyük değişim olmadan alırız sistemi umutluyum bu sefer /scatisma2::341

  • İzmir için hangi sinoptik dizilimi daha uygun şu basınç dizilimlerini anlayamadım gitti verilere bakıyorum ama bazı ince detayları bilmiyorum

    SONSUZ OLASILIKLAR

  • İzmir için hangi sinoptik dizilimi daha uygun şu basınç dizilimlerini anlayamadım gitti verilere bakıyorum ama bazı ince detayları bilmiyorum

    Geçmişde kar aldığımız sistemlerin sinoptik görünümlerini inceleyebilirsin çok güneyli veya kuzeyli olmamak kaydıyla (çok ince bir çizgide) kuzeybatıya çıkan bir alçak basınç alanı işimize gelir ama farklı sinoptik görünümlerdende kar alınabilir illa bu senaryo gerçekleşmesi lazım değil merkez ve güney ilçelerin hangi tarihlerde kar aldığına çok aşina değilim tarihler aklında olanlar sinoptik görünümleri atabilir 2002-2004-2012-2017 başlıca tarihlerdir büyük ihtimal kuzey ilçeler 16 ocak 2021’dede yoğun kar aldı.

    forum.havaforum.com/attachment/130820/forum.havaforum.com/attachment/130821/

    forum.havaforum.com/attachment/130822/

    2004 yılı başlıca efsane aralıklarla ekstrem sistemler geldi sistemler sadece kar yağışlarıyla değil derin alçak basınç alanları nedeniyle ,daralan izobarlar sayesinde fırtınasıylada meşhurdur 100-120km/h varan kuzeyli rüzgarlarla yağış tipi şeklinde gerçekleşmişdir.

    22-23 ocak sistemi;

    forum.havaforum.com/attachment/130831/

    12 Şubat 2004 sistemi;

    forum.havaforum.com/attachment/130830/

    2 Mal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Boşverin artık bir an önce yaz gelsin. Soğuk havada yıldızları saymaktansa sıcak günleri tercih ederim. Bu durumda doğalgaz faturaları herkesin canını yakar.