​25-27 Aralık Sistemi Bölge Bölge Genel Değerlendirme:

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Yurdumuz bu geceden itibaren Ukrayna ve Romanya üzerinden gelecek soğuk ve yağışlı havanın etkisine girecek.

    Bu gece (24 Aralık) geç saatlerde Trakya'nın kuzeybatısında başlayacak olan sağanak yağışlar 25 Aralık ilk saatlerde kıyı Ege'yi de içine alacak şekilde genişlemeye başlıyor. Halen güneybatı yönlerden orta kuvveti geçemeyen lodos akşam saat 18:00 den itibaren yer yer kuvvetli esmeye başlayacak. Trakya'da yağış başlar başlamaz rüzgarın batı karayele dönmesi ile birlikte sıcaklıkların sınıra yakın bölgelerde 5-7 derece düşmesini bekliyorum. Yurdumuza soğuk havayı indirecek olan Romanya üzerindeki 1005 mb lik AB iğneada civarlarına inmeden Varna'nın kuzeyinden Kırım'ın batısına hareket ettiğinden dolayı bugün burada nispeten kısa süreli ve daha az soğumanın olduğu bir sistemi konuşuyoruz. Eğer AB hareketini güneydoğuya doğru devam ettirip Marmara üzerinden kavis yapıp Sinop civarına hareketlenseydi bambaşka bir şeyi konuşuyor olacaktık. Bu kısa notu ilettikten sonra devam edelim:


    25 Aralık saat 09:00 gibi Tekirdağ ve ilçelerinden kar yağışı haberleri gelecektir. Ancak sistemin çok çabuk hareket ediyor olması yağışın Trakya'dan saat 15:00 gibi çekilmesi anlamına geliyor. Dolayısıyla Silivri dahil yarın akşama yağışı göremeyebilir. İstanbul'un batısında Çerkezköy, Çatalca, Arnavutköy için kar yağışının net olarak başlamasını öğlen 12:00 gibi bekliyorum. Bir saat daha erken bir saat daha geç olabilir elbette. Rüzgar poyrazdan kuvvetli ve yağış anında kısa süreli fırtına şeklinde esebilir. Özelikle istanbul boğazı açıklarındaki gemilerin dikkatli olması gerekiyor.

    Şarköy'ün güneybatısından itibaren Keşan'ın güneyi, Bolayır, Gelibolu, Çanakkale, Bayramiç, Biga gibi ilçelerde kar yağışı yine saat 12:00 gibi başlamış olacaktır.

    Balıkesir, İvrindi, Bigadiç hatta Akhisar'dan başlayıp Susurluk ve Bursa'nın batısına kadar olan bölge yaklaşık 6 saat cephe etkisi ile kuvvetli kar yağışı alabilir. Bu kar yağışını öğlen 14:00'den sonra gece 23:00'e kadar etkili olmasını ardından buzlanma ve don olayının başlamasını bekliyorum. Sürücülerin gece bu bölgelerde dikkatli olması gerekiyor.

    Kar yağışı öğleden sonra Kütahya, Eskişehir, Afyon, Uşak, Bilecik civarında da etkili olmaya başlayacak olup kuvvetli kar yağışlarının özellikle Marmara'nın güneydoğusunda, Eskişehir, Geyve, Mudurnu ilçelerinde etkili olmasını bekliyorum. Ankara'da kar yağışı yarın akşam saat 18:00 den sonra etkili olmaya başlayacak olup yükse kesimlerde buzlanma ile birlikte maddi hasarlı trafik kazalarına yol açabilir. Özellikle yokuşlarda ve inişlerde dikkatli olmak gerekiyor.

    Etkili kar yağışlarının Konya Karaman ve ilçelerinde de özellikle Salı gece saatlerinde etkili olmasını bekliyorum. Ulaşımda aksamalara yol açabilecek kar ve buzlanmaya karşı sürücülerin tedbirli olması gerekiyor.

    Sahilde Antalya'nın Side, Manavgat ve Alanya ilçelerinde sağanak yağış Salı gecesinde Çarşamba sabahına kadar etkili olacak. Su baskınlarına karşı dikkatli olması gerekiyor.

    Salı günü akşam saat 21:00 den sonra Batı Karadeniz sahilinden Ordu'nun batı ilçelerine kadar ulaşacak olan kar yağışı özellikle yüksek kesimlerde etkili olacaktır. Daha doğuda sahilde yağışların karla karışık yağmur şeklinde devam etmesini +500 rakımda etkili kar yağışları olacağını söyleyebiliriz.

    Çarşamba sabahı Adana ve Antakya çevrelerinde kuvvetli yağışlar yüksek kesimlerde yer yer kuvvetli kar yağışlarına yerini bırakacaktır. Kar Gaziantep'in bazı ilçelerinde sıkıntı yaratabilir.

    Amasya Tokat civarından güneyde Malatya Elazığ doğuda Bayburt Gümüşhane, Bitlis, Tunceli, Muş çevrelerinde etkili kar yağışları özellikle yüksek kesimlerde daha etkili olacak şekilde Çarşamba günü gün boyu sürecektir.

    İstanbul özellikle Anadolu yakasında yağışların daha kuvvetli olabileceğini söyleyebiliriz. Salı'yı Çarşamba'ya bağlayan gece yüksek kesimlerde daha fazla olmak üzere yer yer kar tutacaktır. Çarşamba sabahı okulları tatil edecek boyutta kar yağmış olur mu açıkçası ben beklemiyorum. Ama burası İstanbul herşey beklenir. Biz Bakırköy'de çatılarda dahi kar görmeden evde kar tatili yaptığımızı biliriz küçüklüğümüzde :D

    Yağışlar Perşembe akşamı iyice doğuya çekilecek olup Doğu Anadolu'nun güney doğusunda etkili olmaya devam edeceğini söyleyebiliriz. Marmara'nın doğusunda ve Karadeniz kıyılarında (özellikle Batı Karadeniz) DEK yağışları görülecektir. Etkisi ve sürekliliği için yeterli 850 hpa soğuğu olmasa da yağış geçişleri Perşembe günü de dahil olmak üzere istanbul'un doğusunda dahi görülebilecektir. Perşembe Anadolu yakasının doğusunda rüzgarın bir süreliğine bir cephe geçişi vesilesi ile karayele dönmesi olasılığı var. Bu durumda Perşembe günü de yer yer yükseklerde karla karışık yağmur ve kar geçişleri olabilir.


    Yukarıdaki açıklama yaptığım yerler dışında atladığım yerler olabilir ama sorularınıza yanıt veremeyebilirim. Siz yine de yazın bakmaya çalışacağım. Ama makul sorular olsun lütfen.

    Sevgiler selamlaruzays3271653126uzays3271653126uzays3271653126