Beiträge von Snowfall 2019

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Nedir bu mjo (fazlar)?

    Mjo 8 fazdan oluşur. 1-2-3-4.Fazlar Hint okyanusu tarafında yer alır. Mjo, bu fazlara geçtiğinde, pozitif Ao ve Nao etkili olur. Yani mjo geçtiği bölgeye yüksek basınç götürür. Hint okyanusu tarafına geçtiğinde, Hint okyanusu ve bizim coğrafyamızda genelde yüksek basınç, Pasifik Okyanusun da ve dolayısıyla İzlanda bölgesinde alçak basınç etkili olur. Bu da bize pozitif Ao ve Nao'yu gösterir. Yani neymiş, 1-2-3-4. Fazlar pozitif ao nao demekmiş. 1.Faz genelde geçiş fazıdır ve mjo bu faza geçtiğinde genelde kararsız hava koşulları etkili olur.

    Gelelim 5-6-7-8.fazlara.bu fazlar, Batı Pasifik tarafında yer alır. Mjo bu fazlara geçtiğinde, Batı Pasifiğe yüksek basınç, bizim coğrafyamızda ise alçak basınç etkili olur. Bu da bizlere negatif AO ve NAO'yu göstermekte. Burada da 5. Faz geçiş fazıdır. Bu fazda kararsızlık hakim olur. Mjo 5-6-7-8. Fazlara geçtiğinde eğer aşırı negatif endeks olursa Grönland blokajı ihtimali yüksek olur.bu da bize yaramayan bir paterndir.

    Her zamanki gibi oldukça açıklayıcı şekilde anlatmışsınız hocam. Teşekkürler.

    Herkes kışı bitirmek ya da bitirmemekte özgürdür. Bu fikrini de belirtebilir. Hatta kar yağmasını değil bahar gibi havalar olmasını da isteyebilir. Sonuçta kimse soğuktan kardan hoşlanacak diye bir kaide yok. Bu konuda herhalde herkes aynı fikirdedir diye düşünüyorum.


    Temel mesele şu. Eğer kışı bitirdiysen bunu karalama tahtasında yazabilirsin. Dediğim şey, veri sunmadan efsane sistem bekleyenler için de geçerli. Verili konuşulacak her şey burada yer almalı. Kışı bitiren delilleri ile bunu savunur. Hayır bitmedi diyen de delillerini sunar ve bu fikrini savunur. Herkesin olumlu ya da olumsuz ( dediğim gibi bu bile değişken biri bahar gelsin ister onun için o müspet olandır, diğeri kar ister onun için o müspet olandır) görüşlerini sebep-sonuç ilişkisi çerçevesinde açıklayabilme hakkı zaten vardır. Ama altını çiziyorum neden-sonuç ilişkisi kurarak yani verilerle.


    Kimse hakaret boyutunda ve argo tabiriyle kafadan atma şekilde tahmin yapmadığı müddetçe bu başlık altında, mantıklı gerekçelerle görüşünü açıklamakta özgürdür. Kalbinden geçenleri söylemesi için de karalama tahtası mevcuttur.

    Sistem gelecek gibi . Bu konuda güvendiğim bir kaynaktan da Semih Hoca ile benzer sayılabilecek bir tahmin aldım. Semih Hoca'nın fikrini bilmiyorum ancak bana denilen şu :

    '' Vade uzun, konuşmak için erken ancak uzun vade tahminimi soruyorsan şu an koşulları tam olgunlaşmamakla beraber ( pozitif yönde eğilim yüksek) Şubat'ın ortalarında daha ziyade Marmara ve Karadeniz'i etkileyecek kuvvetli bir sistem alabiliriz. Bu sistem kıyı kesimlerde de örtü yapabilecektir. Henüz tam oturmadı. Balık umduğumuzdan büyük de olabilir küçük de fakat şu ana kadar gelen sistemler arasında İstanbul açısından en tatminkar sistem olmasını beklediğimi söyleyebilirim. ''


    Efsane diyebileceğimiz şekilde gelebilir mi ?

    '' Efsaneden ne anladığına bağlı elbette :) 1 metrelik bir kar beklentin varsa bunu şu an bilemeyiz. Kimse bilemez zaten. Yağış değişken bir konu son ana kadar. Burada sistemin daha ziyade kuvveti yönünden yorum yapabilirim. Bu açıdan da diyebileceğim orta kuvvette bir sistem alabiliriz. İlerleyen süreçte daha da kuvvetlenebilir, eriyedebilir bunun için şimdiden konuşmak gerçekçi olmaz. ''


    Kış bitti mi sizce ?

    '' Meteorolojiyi bir kenara bırakıyorum, takvim yapraklarında bile henüz kış bitmedi :) Sistem ve sistemler alabiliriz. Bir şeyleri bitirmek için henüz çok erken. Olaya sadece kar yağması örtü olması açısından mı bakıyorsunuz bilmiyorum. Mevsim normallerinde seyreden her kış , olağan seyreden bir kış demektir. Sen olaya kar yağması açısından bakıyorum diyorsan kışın bu durumda da hala bitmediğini sana söyleyebilirim. Bu tarz sıcaklık dalgalanmaları her sene olur. 10 gün hava sıcak oldu diye yazlık moduna girmeyin. Herkesin anlayabileceği düzeyde gayet yalın bir şekilde istemişsin umarım yardımcı olabilmişimdir. Az ve öz diyeceklerim bunlar.''

    Semih hocaya yapılan saygısızlıklar çok yanlış. Semih Hocada sizin benim gibi bir insan ve o da yanılabilir. Kimse geleceği kusursuz bir şekilde öngöremez. Çok ağır eleştirilere maruz kalıyor. Bu kadarı adil değil. Ayrıca kış henüz bitmedi önümüzde koskoca bir Şubat ayı var. Ben İstanbul için Martı bile katıyorum. Ben İzmirde olmama rağmen hala umudumu kaybetmedim. Çünkü hocalarımız O sene Bu sene dedilerse bir bildikleri vardır diye düşünüyorum. Bu sene de işler kötü gitti şu ana kadar fakat bu sonrası için kötü gideceği anlamına gelmez. Belkide Efsane öncesi durgunluğu yaşıyoruz. Ayrıca metreler lafı gündeme geliyor devamlı. Semih Hoca size zorla buna inanın mı dedi inanmasaydınız o zaman.İnanıp inanmamak sizin tercihiniz. Ayrıca kış hala bitmedi siz neden kışı bitirdiniz ? Belki de Şubatta tekrar söylüyorum İstanbul bu sistemi alacak. Umarım tüm yurdumuz nasiplenir. Burada kimse geleceği bilemez arkadaşlar ama sistem olasılığı yüksek Hocalarımız, Üstatlarımız bekleyin derse ben beklerim.

    Haktan Hocam bilgisi yüksek bir arkadaşımız olduğu ve tahminlerini de daha rahat yapabilmesi açısından genişleyen sayfamızda kendisinin de İzmir sorumlusu olarak yer alması gerektiğini ben de düşünüyorum PergamoN in. Bu sene gerek tahminleri ile gerekse de bilgilendirici yorumları ile sayfaya renk kattı. İhtilal birini koltuktan kaldırıp yerine başka birinin konması ile olur :D Biz kendisini de sayfamızın sorumlusu olarak sizlerin yanında görmek isteriz. Bizimkisi bir taleptir ;)

    Benim için sadece bir GFS çıktısı. Bunun haricinde son güne kadar hatta gözümle karın düştüğünü görmeden bir anlam ifade etmiyor. Sütten ağzım yana yana artık duyarsızlaştım. İp gibi diyagram veriyordu adamlar şimdi ne diyorlar şaka gibi.Bunların uzun vadede dikkat edilecek bir tarafları hatta 1 gün kala bile dikkat edilecek bir tarafları olmadığını defalarca gördüm. Yağdığını görene kadar beklerim. Tahammülüm yok.

    Yarım saat sulu sepken yağsa bile razıyım. Merkeze o bile yağmadı bu sene. Eskiden ince ince kar taneleri uçuşurdu havada. 2 saat sürerdi fakat tutmazdı. Tutmasa bile güzel bir görsel şölen sunardı hızlandığında. Bu kış onu bile göremedik henüz. Darısı Şubat ayına. Bir de kıyı kesimleri gerçekten sevindirebilecek bir sistem alamadık. İstanbul da dahil buna. Kısaca soğuk tarafta kalmamıza rağmen şu ana kadar bu bizim yüzümüzü güldürmedi. Soğuğunu çektik güneş eşliğinde.Aramızda piyangodan ikramiyenin çıktığı tek yer Muğla oldu herhalde. Forumda bildiğim kadarıyla Muğladan arkadaş yok ya da çok aktif değiller.

    Beni korkutan şu : Soğuk taraftayken alamadığımız sistemleri , sıcak taraftayken kırıntılarla nasiplenerek alabilir miyiz ? Alsak bile bu alt enlemlere gelebilir mi yoksa Marmara,Trakya ya da Karadeniz sistemi mi olur ? Bu sıcakta kalma durumu ne kadar süre sonra değişir bu da açıklığa kavuşmuş değil. Belirsizlikler ve olumsuzluklar içerisindeyiz. Artık işimiz biraz da şansa kaldı kıyı ege olarak.