2018 Sonbahar Mevsimi Tahmini

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ulke genelinde hala yazdan kalma sicakliklara devam ediyoruz. Sadece ulkenin dogu kesimlerinde gece sicakliklari tek hanelere duserek Sonbahari yasamaya basladi. Sonbahara Merhaba adlı konumda Eylul ayininda son yillarda Yaz ayı gibi gectigini ve sebeplerinden bahsetmistik.


    Asiri sicak ve nemli havalardan eylul ayinin ilk haftasi aldigimiz sistemle kurtulmustuk. Onumuzdeki haftadan itibaren ise Sonbahara tam manasiyla giris yapacagiz.


    Bati ve Orta Avrupa'ya yerlesecek yuksek basinc sayesinde kuzeyden sarkacak serin/soguk hava ulkemizin ozellikle bati kuzey ve ic kesimlerinde guclu serinleme ve yagisa sebep olacak.


    Sistemin vertikalleri cok guclu oldugundan Balkanlarin yukseklerinde ilk kar yagisi dahi gozukebilir. Tabi sistemde onemli bir degisim olmazsa. Ayni sekilde Uludağ ve Kartalkaya'ya da ilk kar dusecek gibi gozukuyor.


    Ekim ve Kasim aylarinda da Azor'dan benzer hamleler gorecegiz. Sonbaharda gorulen basinc yerlesimleri ki ozellikle Kasim ayinda gorulen hakim basinc kıs adina bize ipucu vermesi acisindan cok onemli.


    Denizlerimizdeki su sicakligi hala cok yuksek. Alacagimiz sistemlerle su sicakliginin yavas yavas normallere donecegini dusunuyorum. Onumuzdeki sistemde sicak denizle karsilacak olan serin hava tekrardan asiri yagislara sebebiyet verebilir.


    Yagislarin sonbahar mevsimi boyunca ozellikle bati kuzey ve guney bolgelerde normallerin uzerinde diger bolgelerimizde mevsim normallerinde olacagini tahmin ediyorum. Uzun yillar sonra bu Sonbahar ve Kış doneminde Akdeniz uzerinden bol bol alcak basinc gelebilir. Gerek mevsimlik tahminler gerekse uzun vadeli endeks tahminlerine gore Akdeniz havzasi boyunca bol yagis gorulecek. Ulke olarak bizde bundan faydalanacagiz.


    Bol yagisli ve soguk , Aşıkların sararıp dökülmüş yapraklar uzerinde el ele dolaşarak bol bol romantizm yaşadığı bir Sonbahar olmasi dileğiyle..


    Not: Ön Ķış tahminimi birkaç gün icinde yayinlayacagim.

  • Hocam tahmininiz Hayırlı olsun elinize sağlık.Akdeniz’de oluşacak alçak basınç alanları ile bu sonbahar epey sistem takibi imkanı verebilir bizlere. Azorun konumu da takip edilmesi gereken diğer husus olacak. Tabi bu günlerde hareketlenen Sibirya bölgesindeki kar yağışlı alanların dağılımı da Kasım’a doğru bizim için bir diğer önem teşkil eden konulardan.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • Hayirli olsun hocam. Eylul sonu sistemi tarzi sistemleri kasim ayinda gorursek bize kis fragmani verecektir. yagissiz ve ilik gecirecegimize bol yagisli bir sonbahar hepjmizin isine gelir..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Hayirli olsun hocam.

    Bu sene allahin izniyle bol

    Yagisli bir sonbahar kiş geciririz inşallah.

    Ve Tabiikide Ateş etmeyide çok özledik 8o

    :gun_bandana::gun_bandana::gun_bandana: