Marmara ve Batı Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Valla komşum sizi Ne Ecmwf ne Gfs kurtarıyor sizi Allah kurtarsın :hfyeni (18):

    Ya biraz yükseğe çıkacan yada gelecen bana misafir olacan :)

    Yaramayacak bize bu salınım ona kanaat getirdim de gece ki bir kaç saatlik kara göz diktim şimdi de :))

    Aralık'ta Trakya ile Çanakkale kar aldığında alırız biz intikamımızı dedikte boş çıktı bizim tezler :hfyeni (18):

  • Yaramayacak bize bu salınım ona kanaat getirdim de gece ki bir kaç saatlik kara göz diktim şimdi de :))

    Aralık'ta Trakya ile Çanakkale kar aldığında alırız biz intikamımızı dedikte boş çıktı bizim tezler :hfyeni (18):

    Yine kendimi pembeye boyamayı bildim:chinese:

    Diğer pembeler boştu ama bu boş değil Allaha şükür yağışın neredeyse %85 i 0 ın altında sıcaklıkta düşecek

  • Yine kendimi pembeye boyamayı bildim:chinese:

    Diğer pembeler boştu ama bu boş değil Allaha şükür yağışın neredeyse %85 i 0 ın altında sıcaklıkta düşecek

    Çok şükür görüntüleri eksik etmeyin yeter.Atmazsanız benim karla karışık yağmur görüntülerime maruz kalırsınız valla :))

  • Enes Güleç(17)


    Bekliyorum Hocam :)

    Aslında çok dert edilecek bir durum değil.Burada işin içine birazda tecrübe giriyor.Ecmwf modeli Cumartesi günü sabahleyin yer seviyesi sıcaklıklarını yüksek tutmuş ve bu konuda yalnız diğer bütün modellerin hepsi Trakya ve Çanakkale boyunca sabah hatta gece geç saatlerde 0ın altında sıcaklıklar veriyor.Benim şahsi fikrim bu konu üzerinde Ecmwfnin yanılacağıdır daha önce bu tür sistemlere benzer örnekler yaşadık.En yakın ve üst seviye soğuğunun en zayıf örneği olarak 30 kasım 2018i verebilirim.Meterolojik olarak olaya yakınlaşmak istersem yb nin altından uzanan bir ull şeklinde inecek soğuklar yer seviyesinin soğuk oluşunun en büyük etmeni bu ull ve yb olarak görüyorum.850Hpa de -16 ile gelen bu soğuk dalga üzerimize -4 girdiği zaman yer seviyesine 0 lı derecelere yansıyacağını düşünüyorum.Soğukların taşınımındada rüzgar öneml bir faktör ve Rüzgarlarımız yıldız olarak gözüküyor ilk giriş yaptığında sistem.Öncelikle bu tür sistemlere benzer sistemlerdeki tecrübeleriniz ne der bunu öğrenmek isterim.

    Ayriyaten artık neredeyse her yağış ve kar haritasında dikkatimizi çeken ve tahmin yaparken bizimde zorlandığımız Orta Trakya boşluğu hakkında neler demek isterisiniz.Bu boşluğun oluşmasındaki temel faktör sizce nelerdir ?

  • Enes Güleç(17)


    Önce şunu söylemek isterim ki, özellikle meteoroloji konusunda "çömez" bile denilemez bir seviyedeyim. Senin de belirttiğin gibi, belki meraklı bir gözlemci olarak, işin tekniğinden uzak tecrübelerim faydalı olabilir tabi o da bir nebze :)


    Gençlik dönemlerinde Gelibolu ( ki deniz etkisi, boğaz ve bir rüzgar koridoru efekti) deneyimlerinde, "yıldız" ile başlarsa, tahmin edilenden daha hızlı bir soğuma gerçekleştiği biliniyor.


    Trakya, daha doğrusu Çorlu özelinde ise, soğuk hava dalgasının girişi ile yer sıcaklıklarının hızlı düşüşü söz konusu oluyor. Tabi burada kilit kelime "yıldız"

    Ben yine bu sistemde de aynı efekti göreceğimizi tahmin ediyorum. Fakat benim şöyle bir avantajım olacak :)

    Biraz daha bilinçli bir hava aşığı olarak, referans ve dolayısı ile karşılaştırma noktalarım daha bilinçli olacak. Bunları da paylaşıp, ileri ki hava olayları için baz alabiliriz. Tabi Trakya geneli bilgili arkadaşlarla anlık paylaşımlar de yapailiriz. Ama şahsi beklentim, soğumanın cumartesi sabahına kalmadan başlayacağı ve yağışla daha erken buluşacağımız.


    Trakya boşluğu için, tek teorim şu.


    Sanayi,konut yerleşimleri,doğal yer üstü su kaynaklarının yerinin değişmesi ki suni barajlar da bu değişime dahil.

    Tüm bu etkenlerle Trakya havzasının doğal yapısının değiştiğini düşünüyorum. Her ne kadar aksi ileri sürülse de, Doğalgaz çevrim santralleri bu konuda ciddi etkileri olan yapılar. Etkileri bacalarından sıcaklık çıkışı değil sadece. Sonuçta "buhar" ile çalışan sistemleri var. Bir yerlerden su alıp, ısıtıp, türbinlerini döndürüyor ve sıcak suyu bir yerlere deşarj ediyorlar.

    Bu konuda beni bilgisizlikle itham eden arkadaşlarla da tartışırız.


    Çok basit bir örnek vereyim size, Çorlu Emlak konutlarının inşası ve Sağlık mahallesi Deri Organize kurulması ile Çorlu iklimi değişmeye başladı. Yüksek binalar ve sanayi efekti bu işte.


    Tabi hemen cevap verebilmek amaçlı hızlı hızlı yazdım, vakit bulursam eklemeler yaparım. Bu bir kaç gün oldukça yoğundum. önümüzdeki hafta da bir kaç gün yoğunluğum var, sonra detaylandırabilirizi.


    iyi forumlar dilerim.