Marmara ve Batı Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • @Vintersaga akşama serinleriz:) Sıcaklığın bu denli yükselişi akşama kararsızlık demek..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN





  • Yarın sabaha karşı rüzgar kuzeye dönmüş olacak ve hava sıcaklığı düşecek

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Kuvvetli lodos batı bölgelere akşam saatlerinde yağmur taşıyacak. Geceye doğru yağışların büyük bir kısmı gök gürültülü sağanak yağmur şeklinde görülecek. Yağış Pazartesi sabah saatlerinde batı bölgelerde görüldükten sonra hızla iç kesimlere doğru hareket edecek. ️☔️ pic.twitter.com/iJJjZWztgO

    — Hava Forum ( havaforum) 1 Nisan 2018

  • akşamüstü Zonguldak Filyos taydım . . . balık yemek için bir mekanın bahçe kısmındaydık - hava kararana kadar sıcaktı hava sonra hafif soğudu .. saat 8e doğru tekrar sıcak bi esinti vardı derken bir anda hortum oluştu karşımızdaki mekanda ne varsa havaya çıktı biz son anda kaçtık içeri . . . şuan soğuk bir rüzgar var gece oraj bekliyorum...

  • Arkadaşlar Pazar sabah 8:30'da İstanbul'dan Bursa'ya,akşam 7'de de ordan İstanbula deniz otobüsüyle gidip geri dönücem.Seferleri aksatabilecek herhangi bir olumsuz hava koşulu var mı?Teşekkürler şimdiden.

  • @Seyyah hocam bugün gördüğüm kadarıyla Düzce'de fındık ağaçları epeyi yapraklanmış, gürleşmişler. Meyve oluşumu ne zaman başla sizcer?



    Düzenleme:
    An itibariyle Akçakoca 11°C ve yoğun sisli. 21 °C ve bulutlu Ankara havasından sonra çok farklı.

    hava-gunes11 hava-parcalibuluts23 hava-buluts323 hava-yagmusrs233333 hava-yagmusrs23333323333 hava-yagmusrs323 hava-simsek3232 hava-kars323 uzays3271653126

    Einmal editiert, zuletzt von bugrag ()

  • forum.havaforum.com/attachment/21646/


    @bugrag hocam, benim gördüğüm fındık geçen seneye kıyasla birkaç hafta önden gidiyor gibi... Size 27 mart tarihinde çektiğim kara diye tabir edilen çeşidin fotoğrafını yükledim bakarsınız.
    Mart'ın son günleri türüne göre değişmekle beraber çoğu bahçede görüntü bu şekildeydi. Üreticiye tavsiyem gübrelemeyi geç tarihe bırakmamaları yönündedir. Ağaçlar erken uyanmış haliyle aç vaziyettedir.
    Şu anki durum sanıyorum dahada gelişmiştir. Akçakoca ya gittiğimde tekrar paylaşım yaparım isterseniz.

  • @bugrag hocam, bu konuda size yanılabileceğim ihtimalinin de sözkonusu olmasından ötürü "kesin şu durum yaşanacaktır" diyemem, fakat kış mevsiminin olması gerekenden daha sıcak geçmesiyle erken uyanan ağaçlarda erken olgunlaşma durumu yaşanabilir. Buna bağlı olarak erken hasat durumununda yaşanma olasılığı sözkonusu olabilir... Ama bunları göz önüne alarak şimdiden fındığı 15 gün öncesinden kesin toplarız diye bir sonuç çıkarmamız da doğru olmaz diye düşünüyorum. Tahmin etmem yerine ağaçları takip etmem daha doğru bir secenek gibi geliyor bana...


    Fındık ağaçlarının, bir sonraki senede vereceği ürününün zeminini bir önceki seneden hazırladığı malumunuzdur
    Püslerin oluşması kasımdan itibaren hızlanmaya başlıyor. karanfillerin gelişmesi ise şubatın sonuna kadar devam edebiliyor.
    Havaların durumuna göre ortalama Şubat ve mart aylarında püsküllerin patlamasıyla tozlaşmaya başlayan polenler, karanfillere tutunarak burada yumurtalığın olgunlaşmasını bekleme aşamasına geçiyor. Olgunlaşma, havaların durumuna, fındığın çeşidine ve hatta rakıma göre farklılık gösterebilir. Normal şartlarda yine türüne göre değişmekle beraber Nisan ve Mayıs itibariyle olgunlaşmanın tamamlanmasıyla beraber döllenmenin bütün çeşitlerde gerçekleşmesi beklenir.
    İlerleyen haftalarda-aylarda ise fındık iyice gözle görünür hale gelir, büyüme ve iç gelişme tamamlanır.
    Hasat genellikle ağustosun ilk haftasından sonra başlar. Rakıma, fındığın türüne, çalışan işçi sayısına göre eylülün sonuna kadar devam edebilir. Ziraatçilerin deyimine göre istisnasıyla durumlar aşağı yukarı böyledir bildiğiniz üzere...


    Taşdelende pazarda Can erik, kara dut, çilek geçen haftadan beridir tezgahlara inmiş durumda. Geçen sene bu zamanlar böylemiydi tam hatırlamıyorum ama bu sene sanki erken ve bereketli bir sezon olabileceğini düşünüyorum. (bu konuda sizin de düşüncenizi öğrenmek isterim)


    Eger öyleyse, bu durum fındık için de geçerli olabilir. Gelişmesini tamamlayıp içi dolan fındık fazla beklemez gibi geliyor. Kurak gidecek bir yaz mevsimi de erken hasada etki edebilir. Birde peridiyosite nedeniyle ürünün çok olduğu yıllarda ise erken dökülme olabilir. Takip gerektirir.


    Biz normalde işçiyle 20 ağustosta işbaşı yapıyoruz. Kendi başımıza toplarsak 10undan itibaren erken olgunlaşan türlerden işbaşımızı yapıyoruz ufak ufak.
    2017 ürününü 20 ağustosa yakın bir tarihte toplamaya başladık.
    2016 yılı ise, külleme, pas ve birçok hadiseyle dolu bir yıl olduğundan dolayı ağustosun ilk günlerinde fındık birden dibe indi. Ben bahçelerde işlerimi erken bitirdiğimden dolayı bu duruma hazırlıklı yakalandım. Ama bahçelerde otlar diz boyu olmuş fındık yerde ve o şekilde tırpana daha yeni başlayan pek çok üreticiye de şahit oldum. 2016 yılı Akçakoca adına zor bir yıldı diyebilirim. Fındık erken dökülüp taneye dönüştüğünden dolayı işçi çalışma süreleri haliyle biraz uzadı. Geçmişte yaşadığımız bu durumların bu yıl yaşanıp yaşanmayacağını yinede kesin olarak bilemeyiz. Ağaçlar kendini toparlayıp duruma uyum da sağlayabilir - aksi de olabilir.


    Kısaca toparlayacak olursak, bu yıl fındıkta canlanma biraz erken oldu, ama olumsuz olarak değerlendireceğimiz başka bir hadise yaşanmadı henüz. Hasada daha aylar var şartlar bana göre her duruma açık vaziyette, bakalım devamında neler yaşayacağız takip edip hepbirlikte göreceğiz İnşaAllah

  • Umarım hayırlı ve bereketli bir hasat olur @Seyyah hocam. Fındık dibe dökülmeden, çok da geçe kalmadan inşallah hallolur. Anladığım kadarıyla son haftalarda ancak anlaşılabilecektir fındığın durumu.
    Çok sağolun hocam bilgiler için.