Marmara ve Batı Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • İzmit'te şimşekler yine başladı yağmurda sağlam yağıyorhava-yagmusrs323hava-yagmusrs323

    önümüzdeki birkaç saat daha etkili yağış var izmitte, su baskınları haberleri gelebilir..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Tekirdağ il geneli olarak yağış bakımından sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz, Edirne'ye gittiğimde şansıma 2 günde 50 mm yakın yağmur gördüm de oraj hasretim geçti :D

    [size=large]Hava Forum[/size]
    [size=large]Metehan[/size]

  • Karadenizin soğumasıyla ilgili bir araştırma...

    Yeni kışa göre, ılık kışlar okyanus kompozisyonlarının gelecekteki iklim değişikliğinden nasıl değişebileceğini belirleyebilecek olan Karadeniz'in yapısını değiştirmeye başlıyor.

    Bir Yeni bir çalışma AGU en yayınlanan Jeofizik Araştırma Dergisi: Oceans 2005 yılından 2019 için Karadeniz'de su sıcaklığı, yoğunluğu ve tuzluluğu analiz soğuk ara tabaka olarak bilinen Karadeniz'in orta su tabakası, ılık kışlarda ısınıyor.Bu tabaka denizin oksijensiz alt katmanı ve oksijenli üst su katmanı arasında bulunur. Bu ısınma, yeni araştırmaya göre, soğuk ara katmanın diğer iki katmanla karışmasına neden oluyor.

    Bu ara katman geçmişte dalgalanmıştır, ancak son 14 yılda çekirdek sıcaklığı 0.7 santigrat derece (1.26 derece Fahrenheit) ısınmıştır. Soğuk ara katmanın diğer su katmanları ile karıştırılması, denizin daha derin katmanlarından su kütlelerinin sonunda denizin deniz yaşamı üzerinde bilinmeyen etkileri olacak olan üst katmana sızmasını sağlayabilir.

    Yeni çalışma, iklim değişikliğinin orta tabakanın ısınmasına ve değişmesine neden olduğunu gösteriyor, ancak çalışmanın yazarlarına göre doğal dalgalanmalar da rol oynuyor olabilir.

    Karadeniz gibi daha küçük su kütlelerinde değişiklik çalışmak, bilim insanlarına gelecekte daha büyük su kütlelerinin nasıl gelişebileceğini göstermektedir. Yeni araştırma araştırmacılara göre, iklimin ısınmaya devam etmesiyle Dünya'nın okyanuslarına ne olabileceğini ortaya koyuyor.

    Dünyanın dört bir yanındaki su kütlelerinde bulunan su kütleleri, Dünya'nın iklimini etkiler ve dünyadaki besinleri taşır. Okyanus kütlelerinin bileşimindeki değişiklikler, gezegenin iklimini ve ekosistemlerini etkileyen küresel akımları yeniden şekillendirebilir.

    Okyanuslardaki büyük su kütlelerinin incelenmesi zordur, bu nedenle bilim insanları iklim değişikliğinin okyanus kütlelerini nasıl etkileyebileceğini belirlemek için Karadeniz'deki gibi bölgesel su kütlelerini kullanırlar.

    Helmholtz-Zentrum Geesthacht, Almanya Geesthacht'taki Malzeme ve Kıyı Araştırmaları Merkezi'nde fiziksel bir oşinografi uzmanı olan Emil Stanev, “En azından farklı küresel iklim değişikliği senaryolarında neler olabileceğini bilmek istiyoruz” dedi.

    Su kütlelerini değiştirme

    Karadeniz, Balkanlar ve Doğu Avrupa arasında uzanmakta ve birçok büyük Avrupa nehirinden su almaktadır. Ayrıca Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan Boğaziçi Boğazı'ndan su alıyor ve kaybediyor. Karadeniz'in su tabakalaşması, denizde su kütleleri yaratarak farklı su kaynaklarının karışımından gelir.

    Su kütleleri, genellikle su kütlelerinde yatay ve dikey konumlarıyla tanımlanan, farklı sıcaklıklara, tuzluluklara ve yoğunluklara sahiptir. Karadeniz'in soğuk orta su kütlesinin derinliği, kıyıdan uzaklığına bağlı olarak değişmektedir. Kütle, düşük tuzlu yüzey suyunu yüksek tuzlu alt sudan ayırır. Denizin su katmanlarının her biri, okyanus koşullarına uygun özel organizmalara ev sahipliği yapar.

    Bilim adamları daha önce Karadeniz'in soğuk orta katmanını incelediler, ancak zaman içinde nasıl değiştiğini analiz etmediler.

    Stanev, “Su kütlelerinin evrimine çok fazla dikkat etmediler” dedi.

    Yeni çalışmada Stanev ve meslektaşları, Karadeniz'in soğuk orta su kütlesinin evrimini, iklim değişikliğiyle bölgenin iklim eğilimleriyle karşılaştırarak 14 yıl boyunca grafik haline getirdi. Deniz yüzeyinden sıcaklık, yoğunluk ve tuzluluk oranlarını mevsim boyunca çeşitli noktalarda 1000 metreye (3281 fit) kadar ölçmek için pille çalışan şamandıralar kullandılar. Daha sonra ılık kışlar ile soğuk orta su kütlesinin sıcaklığı ve tuzluluktaki değişiklikler arasında bir korelasyon olup olmadığını görmek için şamandıra verilerini yüzey hava sıcaklıkları ile karşılaştırdılar.

    Bu grafik, 2005'ten 2018'e kadar olan verileri örnekleyen sağ köşedeki renkle tanımlanan Argo şamandıralarının konumlarını göstermektedir. V, E, B ve S harfleri bir hava durumu istasyonunun yüzey verisi topladığı yerleri gösterir. Araştırmacılar bu ölçümleri Karadeniz'in soğuk orta tabakanın ısınma eğilimi ile karşılaştırdılar. Kredi: AGU.

    Bu grafik, 2005'ten 2018'e kadar olan verileri örnekleyen sağ köşedeki renkle tanımlanan Argo şamandıralarının konumlarını göstermektedir. V, E, B ve S harfleri bir hava durumu istasyonunun yüzey verisi topladığı yerleri gösterir. Araştırmacılar bu ölçümleri Karadeniz'in soğuk orta tabakanın ısınma eğilimi ile karşılaştırdılar.

    Kredi: AGU.

    Kış mevsimindeki dalgalanmaların, soğuk ara katmanın sıcaklığını ve tuzluluğunu değiştirdiğini buldular, ancak su kütlesinin yoğunluğu hemen hemen aynı kaldı. Karadeniz'in soğuk ara katmanı ısındı, kenarları denizin üst ve alt katmanları ile karışmasına izin verdi. Bu eğilim devam ederse, çalışmanın yazarlarına göre, denizin tabakalaşmasını potansiyel olarak değiştirebilir. Katmanların yeniden yapılandırılması, denizin altındaki sülfidleri, aşındırıcı ve zararlı kimyasalları yüzeye çıkartabilir ve denizdeki vahşi yaşamı ve turizmi etkileyebilir.

    İklim değişikliği denizi ısıtıyor olabilir, ancak Washington Üniversitesi'ndeki yeni bir araştırma ile bağlantısı olmayan kimyasal bir okyanus bilimcisi James Murray'e göre doğal değişkenlik de sorumlu olabilir. Hem Murray hem de diğer bilim adamları tarafından yapılan geçmiş araştırmalar, Karadeniz'in su katmanlarının 1950'lerden bu yana ılık ve serin dönemlerde ilerlediğini göstermiştir. Ancak, Karadeniz'in soğuk ara katmanı hiç bu kadar sıcak olmamıştı, diye ekledi Murray.

    Hem Stanev hem de Murray, Karadeniz katmanlarının evrimi hakkında daha fazla araştırma yapılması gerektiği konusunda hemfikirdir. Karadeniz'in soğuk orta tabakasını ve dalgalanmalarını incelemeye devam etmek, iklim değişikliğinin tabakanın kademeli olarak kaybolmasının arkasında olup olmadığını gösterecektir.

    AGU kamu bilgi stajyeri Abigail Eisenstadt tarafından yazılmıştır.

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • an itibariyle Zonguldak-Çaycuma da yoğun gök gürültüsü ve şimşek var . yağmur beklenilen kadar yoğun değil . Sarı kütleler daha çok kıyı kesimleri vurarak denize gitti . camda gece lambası var gibi içerisi sürekli aydınlanıyor :)

  • Karadenizin soğumasıyla ilgili bir araştırma...

    Yeni kışa göre, ılık kışlar okyanus kompozisyonlarının gelecekteki iklim değişikliğinden nasıl değişebileceğini belirleyebilecek olan Karadeniz'in yapısını değiştirmeye başlıyor.

    hocam makaleyi sonuna kadar okudum ancak tam olarak bişey anladığım söylenemez bilgilendirici bir makaleye benziyor siz anladıysanız kısaca anlatabilir misiniz ?

  • Hocam karadenizin soğuk tabakası orta tabaka. Yıllar içinde sıcak geçen kuşlardan dolayı üst tabaka ısınıyor. Sıcak olan üst tabaka ile soğuk olan orta tabaka kaynaşmaya başlıyor. Bu da soğuk suların üstte çıkmasını sağlıyor. Yani bu sene karadenizin sularının soğuk olması aslında ısınmasından kaynaklanıyor. Adamlar da Karadenizi örnek alıp okyanusların tepkisi iklimsel değişiklikte aynı mı olur diye düşünüyorlar. Bir de ekolojik olarak alt tabakadaki cansız kimyasal yapı zamanla bu orta tabaka ortadan kalkınca Karadeniz ölü bir hale geleceğini düşünüyorlar. Furkan7878

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...