Marmara ve Batı Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Çanakkale açıklarında sağlam bir kütle oluştu, bakalım yine sürpriz bişeyler olucak mı?

  • Merhaba yarın ve c. Tesi için Gelibolu tahminleriniz nedir tatilimizin son gününde denizi tekrar görmek istiyoruz kaç gündür zaten dalgalardan çok giremedik

    Yarın denize girmek için hava uygun.Cumartesi günü yağış geçişleri görülebilir

  • Düzce-Akçakoca da dün geceden beri aralıksız yağış almış şehir merkezindeki dere taşmış maddi hasar var. Seyyah

    Biraz geç cevap verdiğim için öncelikle özür dilerim, bir süredir foruma giremedim.


    O gece afet bölgesindeydim. Aşırı yağmur, başta Esmahanım, Uğurlu köylerinde ve civar köylerde sel ve heyelana neden oldu, su baskınları merkez ve birçok yerde de oldu aslında.. Esmahanım da yıkılan evler nedeniyle yaşamını yitiren insanlar oldu ne yazıkki hocam.

    Gece üzerimize yapışıp kalan kütle aşırı yağış bıraktı. Oluşan selden dolayı ağaçlar ve kayalar kopup geldi, bildiğiniz afet durumu oluştu. Kopan ağaçlar derede bent oluşturarak su tutulmasına sebep oldu ve birden kapakları açılan bir baraj gibi tutulan bu su, taşkın oluşturdu.Bu taşkın önünde ne ev, nede ağaç hiçbir şey dinlemedi.Öyle ki dere kenarında bulunan kimi ev, araçlar ve 50 senelik çınar ağaçlarını söküp sürükledi. Epeyce kurbanlık hayvanda sele kapılarak yada yığınların altında kalarak telef oldu.

    Olayı gözlemleyip erken farkederek kaçan vatandaşlar, afetin etkisinin daha büyük olmasını önledi çok şükür.


    Dere kenarlarının temiz değilde, ağaçlık olması olumsuz etki yaparak bent oluşumuna katkı sağladı.

    Yine dere kenarındaki yapılaşma can ve mal kaybına neden oldu. Allahtan tırpan için gelmesi gereken Fındık işçileri bu sene geç geldi zira çoğunun kaldığı yerler hep dere kenarındaki barakalardır. Eğer işçiler o vakitte gelmiş olsaydı can kaybı yüzleri bulabilirdi. Allah korudu.


    Daha fazla Fındık toplamak için bahçelerindeki büyük ağaçları keserek Fındık diken birçok vatandaşın fındıklıkları koptu, sel ve heyelandan zarar gördü.

    Afet sonrası yıkılan elektrik direklerinin yenilenmesi nedeniyle 1 hafta elektrik olmadan geçirdik, son durum vatandaş hala yaraları sarmaya çalışıyor. Rabbim tekrarından korusun.


    Bu olay bize ders olmalı. İlerde yaşanacak olası durumları daha az kayıp ve hasarla atlatabilmek için özellikle yapılaşma ve olası afet öncesinde alınacak tedbirler konusunda daha bilinçli davranmalıyız.

  • Sağolun teşekkür ederim. Evet uzun yıllar hatırlanacak, yağmurun afede dönüştüğüne tanık olduğumuz, az sıklıkla görülen bir doğa olayıydı. O gece yıldırımlar da bomba gibi düşüyordu. Herşey daha önce gördüğümüz sınırların üzerindeydi.