Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • modellere bakılırsa ekim ayı oldukça kısır geçecek gibi duruyor. yani artık kısır döngüye girdik diyebiliriz. bu döngünün kasımın ilk haftasından sonra değişmeye başlayacağını ve kasım 10 ile kasım 20 arasında alacağımız sert bir sistemle kıyılarda kar yağışı görülebileceğini düşünüyorum.

    Kafkaslar'dan gelen soğuk hava dalgası...

  • Tahminkolik hocam ben Kümbet Yaylasının 1960 rakımlı bir obasında oturuyorum.Eskiden bu zamanlarda ikinci kar yağışını bekliyor olurduk.

    Hemen hemen her gün kırağı düşerdi.

    Şimdi bırakın karı kırağı bile yok.

    Bunu geçtim hemen karşımda Giresun'un en yüksek noktası Karagöl dağı var.Rakım 3107.Oraya bile numunelik bi kar yağması.Yani sorun iklimin bu kadar değişmiş olması.

    Son olarak iki yıl önce diktiğim fındık ağacı bu yıl fındık verdi 15 gün önce topladım kıpkırmızı olmuştu.İlk defa bu yıl fasulye ve mısır olgunlaştı.

    Bunlar 2000 rakım için anormal gelişmeler.

    Ortalama bir buçuk ay sezon uzaması var.

  • DoquKaradeniz28 çok doğru tespitler. küresel ısınmadan en fazla etkilenecek olan bölgelerin en başında geliyoruz. tespitlerin de bunu kanıtlıyor zaten. ayrıca yapılan çalışmalar, gelecek 20 yılda tropical siklonların karadeniz'de türemeye başlayacağını, yağışların diğer bölgelerde azalmasına karşın bölgemizde yüzde 15-20 arasında artış göstereceğini söylüyor. bu veriyi ya Silverhand yada diğer sitede ferhat adında bir akadaş paylaşmıştı.

    Kafkaslar'dan gelen soğuk hava dalgası...

  • DoquKaradeniz28 ayrıca ben sahillerde görülebilen kar yağışlarının, soğukların eskisi gibi olmayacağını düşünüyorum. geçen yıl dediğim kar örtüsüz kış mevsimini de üzülerek söylüyorum ki bu kış için de hissediyorum. inşallah yanılırım.

    Kafkaslar'dan gelen soğuk hava dalgası...

  • Hocam eski eskide kaldi. Kuresel isinmanin sonucu ulkemizde mesela her mevsim normaller ustu sicakliklar geciyor. Artik eskisi gibi olmasini beklemek zor olur.



    Ama son yillara gore bu sezon daha serin daha soguk ve bol yagisli kış gecirecegimizin tespit ve durumlari her geçen gün artiyor.


    Ben hala inanamiyorum eylul nasil normaller uzerinde gecti diye. Resmen üşüdük . Demekki okadar sicak eylül gecirmisizki gecen yillarda yani normaller 3-4derece ustunde ama bu eylul daha serin gectigini anlayabiliyoruz.


    Küresel soğuma çagirisimlari hala var.

    Küresel soguma evreni küresel ısınmaya çare olacaktır..


    Uzmanlara göre 2050 yılından sonra havalarin daha yumuşak gidecegi bile soyleniyor..


    Ama insallah once bi kuresel soguma evreni.

  • Bu kadar hareketli ve bereketli eylülden sonra ekimde duraklama dönemi olması muhtemeldi her mevsim bir ay güme gidiyor zaten bu sene ekim olacak gibi ama geçen seneki sıcakları gördükten bu seneki sistemler fazla büyütüldü daha dağlara kar bile yağmadı ama nedense inanılmaz iyimser bir atmosfer var forum genelinde ben o kadar iyimser değilim.