Mikdat Hoca cevaplıyor

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • ülkemizin doğusundaki uzun süredir devam eden yüksekbasınçlı günler ne kadar daha devam edecek ve bu süreç hangi yönde değişecek. değişirse kış nasıl bir şekil almaya başlayacak.Yorumlarını merak ediyorum hocamızın.

  • Arkadaşlar bu hafta süre fazla olmadığı için soru katılımı düşük oldu normaldir.Akşam 17.00 e kadar beğendiğiniz sorulara beğeni vermeyi unutmayın.İlginiz için teşekkürler...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • merhabalar. Küresel ısınma olarak tabir ettiğimiz çevre olayı mantık olarak deniz suyu tuz oranını azaltacak belli yerlede fırtına sayısı artacaktır. kuzeyde daha yoğun kar yağışları olacak.ayrica bu durum ülkemiz ve ve aynı hizadaki hazar havzasına inecek sistem ya da oluşumların sayisina ne derece etki edecek .ilerleyen yıllar icin y.b ya da ab lerin güç konum bloke olacağı yerler için gücünü ve de rotasını radikal olarak degistirebilecek mi.

  • @zaga soru sayımız sınırlı olduğu için sorularınızı tek tek ayrı ayrı sorunuz yoksa bu şekilde beğeni alsa bile değerlendirme dışı kalacak...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Sayın hocam iyi günler.Akşam hızlı bir soru havuzu oluşturup oylama yapıldı.İşte 3 sorumuz.
    1.Malum ilk sorumuz ; 2017/18 kışı için görüşleriniz nelerdir?

    [/quote]


    2017/18 kışını kolayca öngörmek için çok net bir sinyal yol. Örneğin şu ana zayıf bir La Nina gelişiyor. Neredeyse her sene ve dünyanın bir çok yerinde hemen kış başında "önümüzdeki yıl kış çok soğuk gececek" şeklinde tahminler basını doldurur ama genellikle kışlar bir önceki seneden daha sıcak geciyor. Bu tür tahminleri kömür mafyası mı yaptırır bilinmez. Bu sene henüz kışın başındayız ama uzun yılların ortalamasına göre kurak geciyor. Özellikle de önemli bir “kar kuraklığı” var. 15 Şubat tatilinde eğer kış turizm merkezlerinde güvenli bir kar örtüsü olmazsa turizm de de büyük sıkıntı olacak. Kış mevsimde genellikle atmosferik cephelerden yağış aldığımız için eğer batı bölgemize cephe gelmezse doğu bölgelerimize de cephe gidip yağış bırakamaz. Genellike Avrupadan gelip Türkiyeden gecen cepheler zayıflayarak gidip İran ve Pakistanda ölür. Bu nedenle kışın Türkiyenin batısı kuraksa iç Anadolu, Doğu Anadolu, vb de kurak geçer.



    2.Türkiye'de meteoroloji mühendisliğinin geleceğini nasıl görüyorsunuz ?

    [/quote]


    Meteoroloji mühendisliği bir inşaat mühendisliği gibi gözle görülebilir fiziksel şeyler üretmiyor. Meteoroloji, gözle görülemeyen ve elle tutulamayan bir şey olan bilgi üretiyor. Türkiye henüz bilgiyi üreten ve bilgiyi kullanan bir bilgi toplumu değil. Örneğin pek çok tarım yapan insanımız hala TV’deki üç beş derecelik hava tahminleri ile idare ediyor. Benzer bir şekilde Spor,Turizm, İnşaat dahil pek çok sektör profesyonel meteoroloji hizmeti almıyor. Ya çok küçük işletmeler ya da bilince eksikliği ya da eksik meteorolojik okur yazarlık nedeniye durum örneğin ABD’deki gibi değil. O nedenle Türkiye gelişip bilgi toplumu haline geldikçe, Türkiye’de de diğer gelişmiş ülkeler gibi meteoroloji mühendisliği önemli bir meslek haline gelecek.





    3.Küresel iklim değişikliğiyle birlikte geçtiğimiz yaz mevsimindeki şiddetli dolu fırtınasının tekrar benzeri yaşanabilir mi ?

    [/quote]Küresel iklim değişikliğinin en önemli semptomlarından biri olan sıcaklı artışı genellikle yer seviyesi ile yukarı hava seviyesi arasındaki sıcaklık farkını yani kararsızlığı artırıyor. Yerin çok sıcak, yukarı seviyenin soğuk olması konvektif fırtınaların oluşumunda önemli bir etken. Bu nedenle küresel iklim değişikliği atmosferik cephelere bağlı olan (kış) yağışlarını azaltırken konvektif olan şiddetli yağışları artırıyor. Yani yağış rejimini değiştiriyor. Bazan kararsızlık, nem ve uygun bir yükseltme mekanizması bir araya gelince süper hücre fırtınaların etkisine girebiliyoruz. Bu nedenle İlkbaharın başından sonbaharın sonuna kadar şiddetli dolu, hortum, yıldırım ve yağmur içeren yağışlar ile giderek daha fazla karşılaşacağız. Bu yağışların etkisi nereye ve ne zaman yağdığına göre de değişir. Yine şiddetli bir dolu fırtınasının İstanbul gibi bir megapole rast gelmesi süpriz olmaz...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Ay boyunca sorularınızı tek tek sorabilirsiniz arkadaşlar.Sorular yine beğeniye göre seçilecekler.Aynı yerde birden fazla sorusu olanlar beğeni alsa bile değerlendirme dışı kalacaktır...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Miktad hocadan istediğim cevabı almış oldum. Buna vesile olduğnuz için size çok teşekkür ederim hocam ve tabiki destek veren herkese teşekkürlerimi sunarım.


    Demekki artık her yaz ayrı bir aksiyon ihtimali olacak. Mademki kışlarımızdan haftalar veriyoruz, o zaman yazında şiddetli dolunun sebep olduğu yazın ortasında ``beyaz örtüyü`` görmek bizimde mevlam kabul eylerse hakkımız demektir. :D

  • bana göre 1.soruyu istediğimiz şekilde cevaplamamış. Diğer sorularda ise cevap vermiş ama doyurucu gelmedi kendi adıma..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • sayın hocam sabah sevindiğimiz güncelemeye akşam üzülüyor gece mutlu uyuduğumuz güncellemeye sabah mutsuz kalkıyoruz . Meteorolojinin insan psikolojisi üzerinde ki etkisi nedir ? Teşekkür ederim.