27 Aralık - 15 Ocak Tahmini

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Arkadaşlarım merhabalar öncelikle hayırlı , soğuk ve yağışlı günler dilerim cümlemize.



    Kısa geçmişimizde ülke genelimiz adına çok etkili diyemeyeceğimiz iki adet sistem atlattık ve bu sistemden kuzey bölgelerimizin iç kesimleri ve yüksekleri güzel yağışlar aldılar.


    Bolu Dağı , Düzce(600+Rakım Yaylaları ) , Uludağ , Kartepe çok güzel kar yağışları aldı ve genel olarak bu bölgeler için 50 cm üzeri kar yağışları aldılar çok rahat bir şekilde diyebiliriz.



    Önümüzdeki günleri sizlere 2-3 günlük yaptığım araştırmalar ve bugün çıkan model çıktıları eşliğinde sunacağım buradan örnekler vererek ilerleyebiliriz.


    27-28 ARALIK


    Bu iki gün atmosferde ülkemiz adına bir atraksiyon bulunmamaktadır . Ülkemizin 25.12.2017 bugün tarihi ile içinde bulunduğu YÜSEK BAŞINC etkisi bu günlerdede devam edecek olup ülke genelinde %95 lik alan yağışsız geçecek demek hiçde zor olmayacaktır. Geri kalan %5 lik kısım akdenizin batısı ve ege kıyılarının kısa süreli alacağı yağışlar olacak diyebiliriz.


    Sıcaklıklar geceleri iç kesimlerde de YB etkisi ile geceleri -5 / 2 derece aralığında kalıyor iken gündüzleri iç kesimler 8-12 derecelere kadar yükseliyor iken kıyılarımız özellikle ege ve akdenizde gündüz sıcaklıkları zaman zaman 15-16 derecelere kadar yükselecektir.


    29-30 ARALIK

    Geçen YB li günleri balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı sistem ile biraz üzerimizden atacağız.


    Resimdede mor ile işaretlenmiş alandaki yağışlar ayın 29 u ana geçtiğimiz gibi yurdumuza trakya , ege ve akdenizin batısı ile giriş yapacak ve aynı gün içerisinde bu yağışlar iç anadolunun batısı , göller yöresi , marmaranın tamamı , batı karaniz ile akdenizin tamamını sarmış olacaktır.


    Yağışların Çanakkale , İzmir , Muğla , Antalyanın batısında çok kuvvetli diğer saydığım bölgelerde ise aralıklı sağanak geçişleri eşliğinde zaman zaman kuvvetli olmasını bekliyorum.


    Yağışlar ile birlikte gelen soğuk hava ile egede ve akdenizde mevsim normalleri üzerine çıkan sıcaklıkların tekrar gündüz 8-10 derecelere kadar gerilemesini bekliyorum.


    Yağışların "SADECE" kırklarelinin ve edirnenin Bulgaristan ve Yunanistan sınırları ile Bolu dağında kar olarak olmasını bekliyor ve bu yağışların hafif olmasını bekliyorum.

    31 ARALIK VE 1 OCAK


    Uzun sürelerdir tahminlerimiz içerisinde yer alan ve hocalarımızcada belirtilen ve çok kararsız olan YB li bir yılbaşımı geliyor konusu artık biraz daha netlik kazandı diyebiliriz.


    Ülkemizin yeni yıla tamamen yağışsız bir şekilde girmeyeceğini düşünerek yağışlı kısımların daha çok ülkemizin iç ve doğu kesimleri olarak olmasını umuyorum.


    Bu yağışlar 29 Aralık tarihi ile ülkemize giriş yapmasını beklediğim soğuk havanın etkisi ile Yalova - Isparta hattının doğusundaki illerimizin yüksek kesimlerinde zaman zaman hafif ve orta kar yağışlı olmasını beklerken iç kesimlerin KKY ve yağmurlu geçmesini bekliyorum.


    Vade yaklaşık 6 gün olması nedeniyle yağışların netlemesi kesinlikle söz konusu olamaz fakat belirttiğim bölgelerin %85 ihtimali ile bu şekilde yağışları almasını bekliyorum.


    2 OCAK VE SONRASI

    Uzun vadede Ocak ayının ilk yarısı için birçok senaryolar yazılıyor çiziliyor ve önümüze sunuluyor.


    Öncelikle şundan bahsetmek isterim ki Ocak ayının 2 si ile 7 si arası verilerinde bize göstermeye çalıştığı üzere yüksek basınç etkisi altında kalacağız ve ülkemizin bir çok kısmı yine gündüzleri 8-10 derece dolaylarında seyrederken geceleri tekrar -3 / 2 derece aralığında yer alacaktır.



    Yukarıdaki resimdede belirttiğim üzere bu paternin GFS nin de belirttiği gibi gelmesi yanı sıra 12 saatlik bir zaman dilimi farkıyla gelmesini bekliyorum. Yani YB etkisinden çıkıp 7 ocak gecesi ile ilk önce balkan - karadeniz ortaklığında bir sistem inmesini bekliyorum.



    Sistemin kuvvetle muhtemel olarak Marmara , Karadeniz ve İç anadolu kuzeyi ile İç egeye kadar olan bölgelerde 850 HPA sıcaklıklarında -6 lara varan düşüşler yaşatması muhtemeldir.


    Daha güneylere inildikce -5,-4 aralığında 850 HPA sıcaklıkları görülecektir.


    Bu sıcaklık düşüşü ile bu bölgelerde yer alan 100+ rakımlı noktalara kar düşürme ihtimali %60 larde diyebiliriz ki . Sistem süresi yaklaştıkca daha net veriler ile sizleri bilgilendireceğim.


    Kısacası Ocağın ilk haftasında Akdeniz kıyıları ve Ege nin güney kıyıları dışında etkili olacak bir yağış beklemiyorum.


    Bu sistem asıl sistemin bir ön habercisi olmasını bekliyorum ortalama olarak 7 ocak tarihinde gelecek ilk sistem marmara , batı karadeniz ve egede 36 saat civarında yer alacak iken ; akdeniz , orta ve doğu karadeniz ve iç anadolu bölgelerinde 18-24 saat aralığında , doğu ve güney doğu anadoluda ise 8-20 saat aralığında kalmasını tahmin ediyorum. Verdiğim bu saat dilimleri yağışlarla alakalı değildir sadece soğukların o bölgelerde kalmasını beklediğim sürelerdir.


    Asıl sistem olarak bahsettiğim sistemin ise daha uzun soluklu diyebileceğimiz ortalama 3-4 gün ile kalmasını beklediğim bir sistemdir. Yani sistemin ülkemize girişi ve çıkışı ortalama 5 güne kadar uzayabilir.


    Bahsettiğim ilk sistem ile 10 aralık gecesi gelmesini beklediğim sistemin birbiriyle çakışması yani blokaj oluşması ihtimalide bulunmaktadır. Blokaj olması halinde yaklaşık 8-9 günlük süreçte ülkemizin %70 lik bir kısmı (Akdeniz , Ege Kıyıları ve Güney Doğu Anadolunun Batısı dışındaki kısım) 6-7 derecelerin üzerine çıkamayacak.


    10 Ocak sisteminden kısaca bahsetmek gerekirse 8 ocak itibariyle dikleşmeye başlayan azorun hali hazırda ülkemizde bulunan sistemin üzerine kuzeyimizde bulunan soğukları indirmesini bekliyorum ki hemen alttaki fotoğrafta da bu öngörüme yer verdim.



    Bu sistemde karadeniz üzerinde bulunan soğuklar kırıla kırıla gelse dahi ülkemizin Doğu Marmara ve Batı Karadeniz Şehirlerine yani Yalova, İzmit , Düzce , Bolu , Karabük , Sinop hattına ilk olarak -8 lere varan 850 HPA sıcaklıklarını sokmasını bekliyorum.
    Bu sistemden bahsederken sizlere yağışdan da bahsetmek isterdim ki verilere bakılırsa bu sistem DEK (Deniz Etkisi İle Kar) ' li bir sistem olması içten bile değil diyebilirim .


    Bu da tabiki en çok doğu marmara ve batı karadeniz hattına yarıyacaktır.


    Son geçtiğimiz sistem gibi daha geniş alanlarda daha çok kar bırakacağı , Marmara ve Karadeniz iç kısımları boyunca il merkezlerinde 5-10 cm lik örtü oluşturabilecek bir sistem olması kuvvetle muhtemeldir.


    Vade uzun fakat 29.12.2017 Cuma akşamı elimde yer alan veriler , fotoğraflar ve son çıktıları kıyaslıyarak bugünkünden daha detaylı açıklama yapacağım ve bu açıklamanın olası ihtimallerine karşı elimde 2 sayfalık bir yazı hazırladım .


    Dahada özetlemek gerekirse uzun vadede , en azından 15 ocak tarihine kadar EFSANE diyebileceğimiz bir nitelikte sistem beklemiyorum .


    Gelen sistemlerde gayet mevsim normallerinde almamız gereken sistemlerdir.


    Bunun yanı sıra bazı arkadaşlarımız kısa vadede yaptığım yorumlardan dolayı kızmış . Çok fazla şeyler söylemeye gerek yok aslında bu konu hakkında , ben bir meteoroloji mühendisi değilim ve ben sadece bu aşka gönül vermiş sizin gibi bir yoldaşım. Olmayacak şeylerle gözünüzü süslemek haddime asla olmaz buna bende izin vermem. Sadece gördüklerimi ve tahminlerimi size daha açık bir şekilde anlatmaya çalışırım.


    Tercih tamamen sizin , sadece şunu demek isterim ki düşünce özgürlüğü insanları her zaman ileriye taşımıştır. Bırakın kim ne demek istiyorsa onu desin . Düşüncelerime katılmak da sizin tercihiniz , katılmamakta...


    Yüce ALLAH C.C. Bol yağışlı ve karlı günler bize nasip eylesin.


    Hayırlı günler dilerim...

    Karın ilk düşüşü sıradan değil, sihirli bir olaydır. Uyandığında yattığından daha farklı bir dünyaya gözlerini açarsın


    Priestley

    4 Mal editiert, zuletzt von Uğurcan Makaroğlu ()

  • Konu bir üyemizin kendi şahsi tahminidir.Soruları konu üzerinden üyeye sorabilirsiniz.HavaForum yönetimi olarak yapılan tahmin sonucu ne olursa olsun yönetim olarak sonucu üzerimizde kabul etmiyoruz yetkili yazarlarımız dışında yapılan tahminler site yönetimini bağlamamaktadır üyelerin şahsi tahminidir.Bu tip konular bundan sonra ki süreçte yönetimce değerlendirilecek ve ona göre işlem yapılacaktır.

  • hf altın konu açabiliyormuydu.

    Düzenleme de eksiklik olmuş o açığı kapatacağız bu seferlik olan oldu hocam bu tip konular bizi bağlamayacak ama ipin ucunun kaçırılmasına da müsade edilmeyecek.Gerektiğinde konular kapatılacaktır.

  • hocam yanlış anlaşılmasın..bence bundan sonra izin verilmesin..af edersiniz ama cılgı çıkar..saygılar..

    Bizim düşüncemizde o yönde hocam işin çığrından çıkmasının önüne geçmek için bu bölüme açılan konular onaya düşüyor.Yönetimce takipde olacağız.

  • hocam tabiki..emeğine sonsuz tesekkürler..ben zaten sahsına bır sey demedımki..sadece hf altın konu acabılıyor mu diye sordum..ve ılerıde cıkabılecek olumsuzlukalrla ılgılı fıkrımı belirttım..lakin en küçük terbiyesizlik yok..arkadasımız cok da güzel hazırlamıs...sag olsun..

  • Arkadaşlar bu konuda daha önceden ağzımız yandı arşivimiz bu tip amaçla açılıp sonra amacından çıkan konularla dolu pek çoğunu silmemize rağmen o yüzden temkinliyiz.Rütbe sisteminde açık oluşmuş onu düzelteceğiz belli başlı rütbeye erişmiş üyelerimize bu hak verildi öyle de kalacak emeğe saygımız var açıklamada da belirttik.

  • Görünen sistemle ilgili ete süte dokunmayan yorum olmuş , biz üç haftadır bu sistemin peşinde olmamıza rağmen gerekirse başlık açmayı yazarlarımıza bıraktık
    İleri ile ilgili cesur yorumlarınız varsa poligonda takip ederdik , ama bu yazınız gibi sadece durum tesbiti ise gündemi meşgul etmeye gerek kalmaz

  • Arkadaşlar konu anlamsızca uzuyor biz saygı duyduğumuz için buna zaten izin verdik hala daha konu dışı konuşmakta niye ısrar ediliyor onu anlamıyorum.Konunun iki sayfası karşılıklı atışma dolu mesaj sildirmekten hoşlanan üyeler var galiba.Lütfen konu dışına çıkmayalım.

  • Genç arkadaşımız anlaşılan hevesli. Forum kurallarına aykırı paylaşım olmadığı sürece pek üstüne gitmeyin. Sonuçta heves etmiş kursağında kalmasın. Ters bir durum olursa yönetim gerekli müdahaleyi yapar. Egonuzla ve kibrinizle değil vicdanınızla yazın. Yada susun. İyi forumlar.

  • Arkadaşlar kabrisi bi tarafa bırakmak lazım bu işe hevesli olan üyelerimizinde tahminlerine saygı duyulması lazım yapmayın gözünüzü seveyim kırıcı laflar ile bi yere varılmaz lütfen emeğede saygısızlık edilmesin iyi Forumlar.

  • Konu kapatılmıştır konu dışı karşılıklı atışma çıkaracak potansiyelde ki tüm mesajlar silinecektir.Hem hayırlı olsun diyip hem de başkasına sallamak da moda oldu amaç ne anlam veremiyorum.Kısa ve basit severseniz "hayırlı olsun" sevmezsenizde ne uğrarsınız ne de yazılanlar sizi ilgilendirir.Bu bu kadar basit değil mi?Biz yönetimce takip edeceğiz diyoruz daha bismillah konu yayılmadan karıştı her şeyi mi yasaklasak acaba?Lütfen bizi zor durumda bırakmayın arkadaşlar.