İstanbul Özel Meteorolojik Yorum Konusu (2017-2018 Arşiv)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • @wildleo1907 Siz bu sistemden ümitli misiniz hocam ? Sizce kar yağışı görebilecek miyiz ? Hafif de olsa örtü olur mu ?

    Bugün öğleden sonra itibariyle çeşitli yerlerden serpinti ve veya graupel şeklinde yağış haberleri gelecektir. Soğuma giderek artıyor, rüzgar yer yer yeniden kuvvetlenerek poyraza dirse edecektir. Yarın için daha homojen koşullar var. Radar takibi yapmak kalıyor geriye.

  • Sağolun hocam çok teşekkür ederim, tesadüfün böylesi oldu. :D
    Bu arada Beyoğlu`nda zaman zaman kar serpintisini net şekilde görünüyor. Hafif yağmur var fakat rüzgarın orta kuvvette yakın estigi sıralarda havada ince toz şeklinde yağış taneleri havada süzülüyor.

  • Bayrwmpasa da graupel saganaklari etkili oluyor. Yahdiginda ses cikartiyo ve kisa sureli de olsa yerleri ve arabalari beyazlatiyor. Dek kutlelerini kovalamaya basliyoruz artik.

    Bu forumda sadece okuyucu olarak takılıyorum ancak bu kadar yalan bir yorum görünce yazma ihtiyacı hissettim. İşyerim Baytampaşa'da ve sabahtan beri buradayım. Yağmurdan başka hiçbirşey yağmadı şu ana kadar.

  • sendrom oldukça ağır... insanlar o kadar sıkıntılı ki en ufak şeyden mutluluk çıkarma peşine düştü artık. Insanoğlu dünyayı bakınız ki kendi elleriyle ne hale getirdi . Umarım ve gönülden isterim ki küresel ısınma biran önce son bulur vede doğa kendini dengeler . Aksi halde biz insanoğlunun geriye dönüş için gücü yetmeyecek .ben kendi adıma yapmış olduğum her kötü pay için doğadan atmosferden ve her bir yaratilmistan özür diliyorum...

  • Doğada herşeyin bir dengesi vardır. Bir kimyacı olarak bunu "Le Chatelier" prensibine benzetirim. Bu prensibe göre kimyada dengedeki bir sisteme dışarıdan bir etkide bulunulduğunda, sistem bu etkiyi azaltıcı yönde yeni bir denge hali oluşturur. Doğa bunu tolere etmeye çalışıyor edemediği zaman fişi çekecek ve tekrar başa saracak tabi bu benim düşüncem.

    Çoklar diye korkmadık, azız diye çekinmedik, düşmanlarımız etrafımızda ocak gibiydi, biz de ateş idik!

  • sendrom oldukça ağır... insanlar o kadar sıkıntılı ki en ufak şeyden mutluluk çıkarma peşine düştü artık. Insanoğlu dünyayı bakınız ki kendi elleriyle ne hale getirdi . Umarım ve gönülden isterim ki küresel ısınma biran önce son bulur vede doğa kendini dengeler . Aksi halde biz insanoğlunun geriye dönüş için gücü yetmeyecek .ben kendi adıma yapmış olduğum her kötü pay için doğadan atmosferden ve her bir yaratilmistan özür diliyorum...

    Bir an önce elektrikli araba kullanımına geçilmeli. Bisikletle işe gitmek çok mu zor ya da seri elektrikli araba üretimine geçmek. Ağaç kesip sanayi tesisi ya da kömür santrali kurmak yerine rüzgar enerjisi ve CO2 filtreleme zorunluluğu çok mu zor. Sanayi atıklarını derelere atmak yerine bunu yapmamak çok mu zor. Herkesin 1 fidan dikmesi çok mu zor. Bugün koskoca ABDnin başkanı küresel ısınma yok diyor. Kendileri terör örgütlerine mühimmat füze verme derdine düşmüşler. Kimyasal olan bir parfümü üstünüze boca ettiğinizde bile bunun atmosfere etkisi çok büyük. Çünkü bunu milyarlarca kişi yapıyor.İstanbula yüksek bina dikmeyi marifet sandık, ağaçlık alanları bile imara açtık. Yaktık yıktık. Arabalarımızla caka satmak için bisiklete binmeyi unuttuk. Avrupalı bizden daha bilinçli. Eğer gitme fırsatınız olmadıysa mutlaka Norveç'e gitmenizi size öneririm. Adamların doğa bilincini görün hayran kalırsınız.

  • Radarı takip ediyorsanız, belki farketmişsinizdir. Sabah saatlerinde 8-9 civarında daha çok Kocaeline civarına sarkan DEK kütleleri, son radar görüntülerine göre son 1 saat içersinde batıya doğru meyilleme var.

    Radar Görüntüsüne Göz Atalım

    Peki Ya Neden Mini DEK Bantları Batıya Yöneldi?

    Hemen durumu son 850 hPa rüzgar durumu üzerinden sizlere izah etmeye çalışacagım. Sabah saatlerinde Kocaeli açıklarında etkili olan kuvvetli yıldız, şehrin üzerine Karadeniz üzerinden nem taşınımı sağlıyordu. Rüzgarın deniz üzerindeki kuvveti ve açıları o kadar uygunduki mini bantlara bile neden olmuştu.
    Ama saat 10.30 itibariyle devran değişmeye başladı. Kocaeli açıklarında türüyen mini DEK bantları rüzgarın kuvvetini kaybetmesi ve deniz üzerindeki rüzgarların açısındaki istikrarın bozulmasıyla, en uygun koşullaırn bulundugu Anadolu yakası açıklarında mini DEK bantlarını oluşturmaya başladı. Hem rüzgarın kuvveti ve açısıda buna uygundu. Resimler üzerinde daha net şekilde farkedeksiniz.

  • Meteorolojiden İstanbul'a ilişkin yeni bir tahmin geldi. İstanbul'da bugün saat 18.00'e kadar yüksek kesimlerde karla karışık yağmur beklenirken, akşam saatlerinde sıcaklığın 1-2 derecelere düşmesi öngörülüyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Birinci Bölge Müdürü Ahmet Kocaman, İstanbul'da cumadan sonra yağışların kesileceğini ve sıcaklıkların artmaya başlayacağını belirterek, mevsim normallerinde sıcaklıklar beklediklerini kaydetti.


    "Akşam 1-2, gündüzleri ise 4-5 derece civarında sıcaklıklar bekliyoruz. Bu sürede hafif yağışlar var. Kuzey bölgelerde ve yükseklerde karla karışık yağmur, şehirler ve aşağı kesimlere ise yağmur şeklinde bekliyoruz. Marmara'da kar beklenmiyor. Bölgenin sahillerinde ve şehir merkezlerinde yağmur, yüksek alanlara karla karışık yağmur beklentimiz var. Bölgenin doğusunda Kocaeli, Sakarya'da ve Batı Karadeniz bölümünde sahillerde karla karışık yağmur, iç kesimlerde ise kar bekliyoruz."

    İstanbul için hava durumunun cumaya kadar akşam 1-2, gündüzleri ise 4-5 derece olacağını yineleyerek, "İstanbul'da cumadan sonra yağışlar kesilecek ve sıcaklıklar artmaya başlayacak. Mevsim normallerinde sıcaklıklar bekliyoruz. Denizlerde kuzeyli kuvvetli rüzgarların devam edeceğini söyleyebiliriz. Sonrasında ise ciddi bir rüzgar beklemiyoruz." dedi.

    demiş.