Volkanik Aktiviteler

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Endonezya'da ki volkanik patlamaya ilişkin;
    Volkanik patlamalar, gezegenimizin iklimini ciddi derecede etkileyen olaylardır ve tarihsel süreçte yoğun yaşandıkları dönemlerde bilim insanları bu etkilerin üzerine sağlam kanıtlar öne sürdüler. Çalışmalar tropik kuşaktaki volkanların, kutuplara yakın enlemlerde bulunan diğer volkanlara göre iklime daha çok etki ettiğini ortaya koyuyor.
    Bu patlama, gezegenimizin üst atmosferine gönderilen volkanik materyal açısında yeterince büyük değildi. Ancak gene de şiddeti ve görüntüsüyle kısa süreli panik yaşattı. Sera gazından kaynaklanan iklim değişikliğinin etkileri, bir volkan patlamasıyla aylar içinde gerçekleşebilir.
    Gezegenimizi suni olarak küresel ısınmaya karşı korumaya hazırlanan bilim insanları, güneş ışınlarını yansıtacak şekilde bir proje tasarlayarak üst atmosfere yapay malzemeler enjekte etmek istiyorlar. Bu malzemeler, güneş ışığını belirli oranlarda Dünya dışına yansıtacağından geçici bir iklim değişikliği için önlem almak istiyorlar. Söz konusu deneyin pek çok eksik yanı ve sebep olduğu tartışmalar bulunuyor.
    Kaynak: Sabah Haber Portalı

  • Yellowstone Ulusal Parkı'ndan yalnızca 16 km uzaklıkta yer alan Grand Teton Ulusal Parkı'nda, 30 metre uzunluğunda çatlak oluştu. Dev çatlak, dünyanın en büyük yanardağı Yellowstone patlayacak mı sorularını da beraberinde getirdi.

    Dünyanın en büyük yanardağı Yellowstone patlamaya mı hazırlanıyor?

    Dünyanın en büyük süper yanardağı olarak bilinen Yellowstone, neyse ki 600 bin yıldır uyku halinde. Fakat 600 bin yıllık gecenin sabahı son derece korkutucu olabilir.

    Uzmanlara göre Yellowstone Yanardağı'nın patlaması durumunda, ABD'nin yaklaşık üçte ikisi yaşanamaz hale gelebilir. Olası süper patlama durumundaysa tüm gezegen kül bulutları ile çevrelenebilir ve bu durumda Güneş'ten gelen ışıklar yeryüzüne ulaşamaz. Güneş ışığının yokluğu da yaşamın son bulması demek.

    Bu korkunç senaryonun gerçeğe dönüşmesi an meselesi. Yellowstone Ulusal Parkı'na yalnızca 16 km uzaklıkta yer alan Grand Teton Ulusal Parkı'nda, 30 metrelik dev bir çatlak oluştuğu raporlandı.

    30 metrelik çatlakla beraber parkın bazı bölgeleri kapatıldı. Park yönetimi tarafından yapılan açıklamada, çatlağın oluştuğu Hidden Falls ve Inspiration Point noktalarının 10 Temmuz itibariyle süresiz ziyarete kapatıldığı, jeologların bölgede çalışma yaptığı belirtildi.

    Çatlağın nasıl oluştuğuna dair henüz bir bilgi olmasa da uzmanlar, parkta meydana gelen normal sismik hareketlerin sonucu olduğunu düşünüyor.


    fft16_mf11947122.Jpeg


    Grand Teton Ulusal Parkı, Yellowstone Ulusal Parkı'ndan 16 km uzaklıkta yer alsa da, Yellowstone Süper Yanardağı'nın üzerinde oturuyor.

    Çatlak, Grand Teton Ulusal Parkı'nda meydana gelen sismik hareket sonucu oluşmuşsa, bu durum yanardağın patlama sürecinin başlangıcı olabilir.

    Yellowstone Süper Yanardağı'nın patlaması durumunda ilk etapta 87 bin kişinin yaşamını yitirmesi öngörülüyor. İkinci etapta ise ABD'nin üçte ikilik kısmı yaşanamaz hale gelecek.

    Atmosfere püskürülen kül bulutu, Güneş ışıklarının Dünya'ya ulaşmasını engelleyerek nükleer kış koşulları ortaya çıkaracak. Güneş'ten gelen ışıkları emme özelliğine sahip sülfürdioksit, iklimler üzerinde çok ciddi etkiler yaratacak. http://www.milliyet.com.tr/dun…zirlaniyor--molatik-8707/

    La Galibe İllallah

  • Bu yellowstone kalderası bir gün gerçekten başımıza çorap örecek ama ne zaman..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Sertsnow


    Hocamın konusunu meşgul etmeden, buradan cevap vermeye çalışayım bildiğimce.


    Eski tarihler ki, genelde M.Ö. tarihlerinden bahsediyorum, İtalya'da ki volkanların patlamaları daha büyük afetler yaratabiliyormuş. Ama günümüzde, çeşitli sebeplerle, Etna, Vezüv gibi yanardağlar, büyük hacimlerde lav püskürtmüyorlar. Daha çok akdeniz havzasının sigortası görevini görüyorlar. Yani büyük depremler veya büyük magma çıkışlarını önlemek gibi.


    Türkiye'yi etkileyecek söylemi ise, bizim basınımızın biraz da sansasyonel yaklaşımı olarak düşünülebilir. Patlarlar ama çok büyük efektleri olmaz.


    Çok büyük volkanik patlamalar ise olabilir. Dünya tarihinin değişik zamanlarında böyle durumlar söz konusu olmuş.

    Dünya üzerinde üç büyük potansiyel bölge var.


    - Pasifik okyanusu

    - Endonezya coğrafyası

    - Yellowstone - Amerika


    Bölgeleri.


    Buralarda olabilecek patlamaların dünya iklimini tamamen değiştirebileceği, hatta bir buzul çağını başlatabileceği düşünülüyor. Hatta dünya üzerindeki bitki ve hayvan popülasyonları bile değişiklik gösterebilir.

    Ama bunlar sadece olasılık tabi. Şu yaşadığımız zamanlarda olma ihtimali ise çok düşük.



    İyi forumlar

  • Stromboli Yanardağı.




    Canlı yayın:

    https://www.skylinewebcams.com…ia/messina/stromboli.html

  • Simdi tam da Turkiye de kis soguk gecebilir derken uzun vadeli tahminlere gore Amerikanin dogusu icin sicak gecip ters korelasyon tahmini vardi. Bakalim neler getiricek. Bu kis icin. Eger cok etkili olursa her sey yeniden degisebilir gibi.

  • İlgimi fazlasıyla çeken bir durum söz konusu bu yıl özellikle.

    Volkanik faaliyetlerde enteresan bir artış söz konusu.

    @4 Şubat Üstad aktivite beklenen yanardağları listeledi dün sanırım.

    Bugün Meksika da bir hareket söz konusu.


    İlginç bir devinim var dünya üzerinde. Enteresan olması, öngörülebilen senaryoların dışına çıkması. Yoksa patlama şiddeti, yükekliği gibi durumlar normal.

    Ülkeler ve sıklık değişti :)


    İlginç bir yıl bence. Aynı zamanda rüzgar hareketleri de ilginç. Bir koralasyon var mıdır yoksa tesadüf müdür?


    analiz etmek gerekli bir kaç yıl boyunca.