2017 SonBahar Öngörüsü

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Hayırlı olsun , tahmin ilmini geliştirmeye dönük her yaklaşıma saygı duymak gerektiğine inanıyor ve bu anlamda emeğe dayalı her tezin eğitici yönü olabileceğine inanıyorum.
    Meteoroloji belli verilerden hareketle tahmin temelli bir bilim dalıdır , örneğin bugün için birçok modelin tahmini doğru çıkmadı
    Sonbahar mevsimsel tahminleri de bu yönde bakmak gereken bir konudur
    En doğrusunu yüce yaradan bilir diyerek ve mümkünse sadece analitik modellere bağlı kalmadan , geleneksel verileri de göz önünde bulundurarak , süprizlere hazırlıklı olarak tahmin yapabilmek gerekir.
    şahsi kanaatim bu yıl ülke genelinde sonbaharın bol yağışlı bereketli , kışın nispeten daha durağan ama etkili bir kaç sistemle geçeceği yönünde , genellikle sonbaharlar durgun kışlar hareketli geçiyor son bir kaç yıldır ama bu yılın bu açıdan biraz daha farklı olacağını tahmin ediyorum, yanılmamız olası tabiki
    Afet derecesinde yağışlar görmemek ve
    Bereketli bir yıl yaşamak dileğiyle

  • Medya biraz abarttı. Bence Afet boyutlarda bir yağış olmayacak.Bırakın doluyu gökgürültüsü bile zor...Yağışın etkin kısmı pazar günü...( Twitter dan)

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • öncelikle 4 Şubat kardeşim ilgin ve yardımların için teşekkür ederim. İş temposundan dolayı pek aktif olamıyorum.
    Sonbahar öngörü için kısa da bir şeyler yorumlayalım.


    Eylül ayının ilk iki haftası mevsim ortalamaları üstünde geçen sıcaklıklara karşı Eylül son iki haftası ve Ekimin ayının ilk haftası mevsim ortalaması altında geçti.Bundan sonra ki zaman içerisin de Ekim sonuna kadar mevsim normalleri de geçmesi bekleniyor.
    Kasım ayının ilk haftası da hafif bir sıcak atak olmasını bekliyorum.
    Kasım ayının son haftasın da kış mevsimi kendini hissettirmeye başlayacaktır.


    Mevsimin ilk kar tanelerini ..... reklamlardan sonra ;)

  • Serdar Kılıç nam-ı diğer Doğadaki İnsan Bolu'da yapmış olduğu programda bu sene kışın erken bastıracağını ve sert geçeceğini söyledi. 2011-2012 yılında en son böyle olmuştu bu ondan da sert olacak demiş. Doğaya bakarak anlayabilirsiniz doğa yalan söylemez dedi.


    Trt Belgesel'de yayınlanıyor programı ilk cümlede -di zamnı kullandım ikincisinde -miş çünkü ikinci cümleyi duymadım bana söylediler. Eğer doğruysa Serdar Kılıç bu sene 2012 gibi soğuk efsanesi bir kış bekliyor demektir @Efsane-Semih 'in de 2006-2012-2018 ? öngürüsü vardı Sibirya çaktırmadan ülkemize mi sızmaya çalışıyor acaba? :)

  • Geçen sene sinoptiği takip edenler iyi bilir. Şubat ayında sibirya soğuk deposu paramparça olmuş ülke sınırımıza kadar 850 hPa değerlerinde -30 C lik sarkmalar olmuştu. Sonrası tabi ki hüsran iki güncelleme çalışması ile sibiryanın parçalanacağı öngörüsü yalan olmuştu.
    Bu sene kısmet diyelim neden olmasın.


    Ama sibirya için Ocak ve şubat aylarını beklemek lazım...
    İlk Atak balkan üzerinden olabilir...

    • hocam bu sene pv zaten zayıf parcalanmasına gerek var mı?ao ekside kalmaya devam etmez mi?

    Konuşmak için erken bir zaman genel görünüm geneli pozitif seyretmesi. Bence pozitif seyretmesi önemli değil AO nun agresif iniş ve çıkışıları sonrasın da gelen sistem kaliteli oluyor...

    Pastırma yazının hiç gelmediği yıl olmuş mu acaba :D keşke olsa

    Geçmiş yıllar da oldu.Tam tarih veremeyeceğim ama şahit olmuşluğum var. Hatta o yıllar da pastırmanın kilosuna zam gelir :) sahi şu anda pastırmanın kilosu kaça :) olsa da yesek :D