25 Ocak - 2 Şubat Sistemi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Herkese Merhabalar,
    2016 – 2017 kış sezonu tüm gücüyle coğrafyamız üzerinde etkili olurken bu durumun sebepleri üzerine yapılan tahmin ve değerlendirmelerin bazılarını sizlerle bu yazımda paylaşmak isterim.
    Ülkemizin içinde bulunduğu coğrafyada, en son 5-12 Ocak sisteminde olduğu gibi sistemlerin etkili olma olasılığının yaklaşık %3 gibi bir olasılığa sahip olduğunu yapılmış bazı çalışmalar göstermektedir. Buna ek olarak 5-12 sistemine yakın seviyede yurdumuzun büyük bölümünü etkilemeye hazırlanan soğuk havayı da olasılığımız içine dahil edersek sanırım aslında ne denli sıradışı bir kış yaşadığımızı matematiksel yüzdeyle ifade etmiş oluruz.
    Peki bu yılın özelliği neydi? Ne oluyor veya neler bir araya geliyor da bu soğuk hava üzerimizden bir türlü ayrılamıyor derseniz, bununla ilgili bazı sebepleri veya oluşumları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

    • 1-Doğrudan değil ancak dolaylı etkilendiğimiz “La Nina” senesi içinde olmamız.
    • 2-Sibirya kar örtüsünün (Siberian snow cover) bu yıl daha erken ve daha geniş bir coğrafyaya güney enlemlere doğru inmesi
    • 3-Solar aktivite dediğimiz güneş ışığı aktivitesinde sonbahar başından beri meydana gelen düşüş.


    Yukarıda saymış olduğumuz dolaylı sayılabilecek etkilere ek olarak Azor yüksek basıncının konumu itibariyle İzlanda AB’ının Avrupa ve Balkanlara doğru düşey salınım yaparak Orta Akdeniz’den lodos yönlü ılıman havayı taşımasına engel olması gibi direkt nedenler de içinde bulunduğumuz dönemdeki hava şartlarının nedenlerinden bazıları olarak açıklanabilir.


    Gelelim önümüzdeki sisteme ve etkisine, Ülkemiz batı bölgeleri Salı günü öğle saatlerinden itibaren Ege Denizi üzerinden gelecek olan yağışlı havanın etkisi altına girecek. 25 Ocak öğle saatlerine kadar Çanakkale – İzmir – Aydın hattı boyunca kuvvetli sağanak yağışlar görülecek. Özellikle Çeşme - Kuşadası çevrelerinde yağışlar aşırı olacağından sel ve su baskını riskine karşı çiftçilerimiz başta olmak üzere bölge halkının uyarılmasında fayda olacağını düşünüyorum.
    25 Ocak Çarşamba günü öğle saatlerinden itibaren Marmara ve Trakya’dan başlamak üzere hava sıcaklıkları hızla azalmaya başlayacak olup yağışlar öğleden sonra ve akşam saatlerinde Trakya ve Marmara’nın batısında güneyinde yüksek yerlerde karla karışık yağmur ve kara dönecektir. İstanbul için de kar yağışının önce Hadımköy, Arnavutköy ve Çatalca civarlarında öğle saatlerinden sonra başlamasını il genelinde ise akşam saatlerinde kara dönmesini bekliyorum. Yağışlara eşlik edecek olan kuvvetli 40-60 km/h lik kuzeyli rüzgarların Çarşamba akşamından itibaren deniz ulaşımında aksamalara yol açmasının muhtemel olduğunu söyleyebiliriz.
    Perşembe günü yağışlar Kıyı Ege ve Trakya dışında ülkenin büyük bölümünde etkili olacak. Kar yağışları 26 Ocak Perşembe gün sonuna doğru Doğu Karadeniz kıyılarına kadar ulaşmış olacak. Özellikle Perşembe öğle saatlerinden sonra hava sıcaklığının Çarşamba gününe oranla 4-6 derece daha azalmasıyla kar yağışlarının etkisini artıracağını düşünüyorum.
    Söz konusu sistem 6 Ocak sistemine oranla daha az nemli ve siklonik kökeni olmayan (Alçak basınç kaynaklı olmayan) bir sitem olduğundan yağışların DEK (Deniz Etkisi Kar) veya bilinen adıyla Sea-Effect, soğuk havanın Karadeniz üzerinden geçerken neme kavuşması ve bünyesindeki nemi kıyılara kar olarak bırakması, şeklinde olacaktır.
    DEK kaynaklı sistemlerde yağışın miktarı çok kesin tahmin edilebilir değildir. Bu yüzden kısa dönemli hava hareketlerinin modellendiği çalışmalara bakılarak ve meteoroloji radarı takip edilerek kar yağışının geliş yönü ve kuvveti tahmin edilebilir.
    27 Ocak Cuma sistemin Marmara açısından en kuvvetli olacağı günü gibi görünüyor. Zorunlu olmadıkça özel araçlarla trafiğe çıkılmamasında fayda gördüğüm Cuma günü Marmara genelinde, Karadeniz’de kuvvetli buzlanma ve don olayı da etkisini artıracak gibi görünüyor.
    İstanbul’da Cuma günün en yüksek sıcaklığının -2C civarında olmasını bekliyorum. Gecenin en düşük sıcaklığını ise -5C olarak bekliyorum.
    Sistemin ömrünü konu başlığına atmak adetinden midir nedir 25 Ocak tarihi tamam da bitişi belli olmayan =O bir sistem şeklinde algıladığımdan 2 Şubat gibi kendimin de çok inanmadığım bir tarih verdim sistem sonu için. Gel gelelim hem ECMWF hem de GFS sistemin benim de daha öncesinde sizlere aktarmış olduğum üzere iki faza ayrılabileceğini öngörüyorlar. Bu durumda sistemin önümüzdeki haftanın ilk günlerine hatta ortalarına kadar ülkemizi etkilemesi de mümkün görünüyor. 26 Ocak Perşembe gününe kadar ülkenin orta ve kuzey bölgelerini etkileyecek olan yağışlar 26 Ocak öğleden sonra Trakya, Kıyı Ege ve Batı Akdeniz dışında tüm yurdu etkileyecek.
    28 Ocak C.tesi ve ondan sonraki günlerle ilgili olarak söylenecek pek çok spekülatif şey olsa da şimdiden ortalığı ayağa kaldırmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Şimdilik sistemin girizgahını yapıyor ve 8) gözlüklerimi takıyorum.
    Sevgiyle kalın ve bu sene bari kara doydum diyenlerden olun! ;)

  • hocam hayırlı olsun:)

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Üstad Cuma çalışan istanbullular erken paydos vermeli :)

    Haklısın Barbaros kardeş erken paydos en azından trafik keşmekeşini önleyecektir. Ancak yağış zaten Perşembe'den başlamış olacağı için birçok sürücünün zaten cuma sabahı trafiğe kendi aracıyla çıkmayacağını düşünüyorum.

  • Haklısın Barbaros kardeş erken paydos en azından trafik keşmekeşini önleyecektir. Ancak yağış zaten Perşembe'den başlamış olacağı için birçok sürücünün zaten cuma sabahı trafiğe kendi aracıyla çıkmayacağını düşünüyorum.

    Hocam bize sarı dek kütlesi gelir mi en sevdiğim şey gökgürültülü kardır :)