Kuzey Kutbu'nda Sıcaklık Olması Gerekenden 20 Derece Fazla

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Kuzey Kutbu'na yakın bölgede ölçülen hava sıcaklığının ortalama değerlerden 20 derece daha yüksek olduğu tespit edildi. Bu mevsimde - 40 derecelerin görüldüğü Kuzey Kutbu'nda hava bugün - 21 derece.



    Kuzey Kutup bölgesinde yılın bugünlerinde güneş neredeyse hiç görülmüyor ve kutup karanlığının yaşanmasına çok az bir kaldı. Kuzey Kutbu'nun soğuduğu bu aylarda buz tabakasının oluşur ve en kalın seviyeye ulaşır.


    Kuzey Kutup bölgesinde yılın bugünlerinde güneş neredeyse hiç görülmüyor ve kutup karanlığının yaşanmasına çok az kaldı. Kuzey Kutbu'nun soğuduğu bu aylarda buz tabakasının oluşur ve en kalın seviyeye ulaşır.


    EN YÜKSEK SICAKLIKLAR ÖLÇÜLDÜ


    Ancak bu senenin değerleri alışılmışın oldukça dışında. Kuzey Kutbu'na yakın istasyonlarda bu zamana kadar en yüksek sıcaklıklar ölçüldü.


    1984 yılının eylül ayında Kuzey Kutbu'ndaki buz tabakasını gösteriyor


    2016'nın eylül ayına gelindiğinde ise buz tabakasında ciddi bir azalma olduğu görünüyor.


    Her ne kadar buz tabakası yeniden oluşmaya başlasa da, bu eskiye oranla çok yavaş gerçekleşiyor.

    Daha önce 2012'de kuzey kutbundaki buz tabakasının seviyesi rekor derecede azalmıştı.
    Bu yılki değerler 2012'den bile daha düşük görünüyor.

    Bilim insanları Twitter üzerinden durumun ne kadar kötü olduğuna dair endişelerini dile getiren paylaşımlarda bulundular.


    Dünya Meteoroloji Organizasyonu Genel Sekreteri Petteri Taalas, "Sıcaklıklarda daha önce de rekor değerler ölçüyorduk ama bu kez durum çok farklı" diyor.


    kaynak : sondakika.com

  • Yuzde 100 bir korelasyon zor ancak bu senede sibirya yb etkili olacak. sibirya ile kutup bolgesi yer degistirmis gibi. buna sebep olan şey ne. onemli olan bunun cevabini blulabilmek. Sibiryadaki o soguklar bir tarafap patlayacak bakalim nereye..

  • Soğuklar yer değiştirdi. Zamanlaması nedeniyle anomali büyük değerlerde. Bu oluşum 2 ay sonra olsa kutup buzla kaplanmış olacağı için bu kadar büyük değerlerde bir anomali olamazdı. 2 ay önce gerçekleşse yine böyle bir anomali göremezdik. Yılın bu döneminde kışa doğru hızlı bir artış olması gerekirken girdaptaki zayıflık nedeniyle bölgede yeterli yağış ve soğuma olamıyor. Normalde kutup bölgesinde bulunması gereken sistemler ve soğuk hava daha güneyde dolaşıyor. Bu sırada Avrasya kar örtüsü anomalisi aşırı derecede arttı. Daha sonra yüksek basınç alanı yayıldı ve zemindeki kar örtüsünün yardımıyla beraber (radyatif soğuma) Sibirya üzerinde sıcaklığın normalin 25-30 derece altına inmesine neden oldu. Terazinin iki kefesi gibi düşünün kutupta ne olduysa tam karşılığı güneyde Sibirya bölgesinde gerçekleşti. Sonraki aylara nasıl bir yansıması olur şimdiden bilemeyiz. Böyle olaylar abartılmaya açıktır ve reyting elde etmeye elverişli olaylardır. Spekülasyonlara aldırmadan izlemek gerekiyor.


    Einmal editiert, zuletzt von Bay Hava ()