Beiträge von Bay Hava

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Bay Hava bey ;

    twitter da aysonu sistemi yok demissin diye mesajlar geliyor. Bende var diyorum. Twitter yazini gormedim gercekmi degilmi bilmiyorum. Bu durgun giden havalarda bi iddaa yapalim senlede vakit gecirelim.

    Kasımın son çeyreği içinde max. sıcaklığı 10-12 derecenin altına indirecek bir yağışlı sistem gelirse galipsin.

    Anzaklar (Australia and New Zealand Army Corps) Çanakkale Zaferi Mart 1915 falan filan. Terör saldırısının yapıldığı yerin adı bile özenle seçilmiş. Planlı programlı terör saldırısı. Ve bir terör saldırısından çok daha fazlası. Bu belki de İŞİD benzeri bir oluşumun Hristiyan olanı ve bir yerlerden düğmeye basılarak devreye sokuldu. Bir başlangıç da olabilir ve başka ülkelerde farklı şekillerde yeni eylemler ortaya çıkabilir. Sonra ver elini 3. Dünya Savaşı.

    Vintersaga haklısın bu kişisel bir yorum ama biraz da düzeltme yapmak amacıyla yazdım son yazdıklarımı. Yani ben soğuktan yağıştan şikayet eden bir insan asla değilim ama bu dediklerinizle ben anca kasımda aralıkta falan mutlu olurum. Ocakta şubatta soğuk olsun öbek öbek kar biriksin varsın ben doğalgaza aylık 1500 vereyim, sebze meyve kıtlığı olsun memlekette hiç önemli değil ama elde avuçta bir şey olmadan yani adam akıllı kar olmadan kuru kuruya masraf etmek de hiç işime gelmiyor doğrusu.

    Kış mevsim normalleri gereği soğuk geçiyor diye tek eleştirilen ülke biziz herhalde. Harikayız.. :)

    Kış normalinde geçsin kafi, mevsim normalinde soğuklar olsun falan bunlar avunma cümleleridir külahıma anlatın. Kar olacak kar. Kar olacaksa normalin 10 derece altı olsun her yer donsun buz tutsun olmayacaksa da hiç olmasın bu kadar basit.

    İşte bu kadar basit.Her şey bir yana havalar mevsim normallerinde olsun kafi.

    Yok be aga istemiyorum ben normal falan. Haybeye doğalgaz yakıyoruz. Sebze meyve fiyatları da tavan yaptı. zaten. Boşu boşuna cepten gidiyor. Bana kış içinde biri ocakta diğeri şubatta 3'er günlük şöyle üzerine bastığında katır kutur ses çıkaran örtü yapan efsane kar yağsın yeter. Fazlasına da yok demeyiz elbet ama varsın gerisi hep normal üstü olsun. İşe yarar bir karlı sistem olmadıktan sonra ne yapayım normali normalin az altını. Bizim gibileri normaller avutamaz, ekstrem şartlar lazım.

    Zaten ne çekiyorsakda bu İzlanda'dan çekiyoruz. Dirençli ve kıta Avrupa'sına hakimiyet kurabilen bir basınç türü.

    Konumuna göre değişir. Bazen cefa bazen sefa. 2004 sistemleri İzlanda kökenliydi 2002 de 2008 de ve daha birçok sistem daha. Azor da çile çektirir Akdeniz boyunca uzanırsa ama İngiltere'ye yerleşti mi sürersin sefa. Sibirya da çile çektirir Orta Asya'da çakılırsa ama 2012 gibi kışları yaşadıysan o da Sibirya sayesinde. İskandinav yükseği de saç baş yoldurur sistemleri Avrupa'ya yolladığında ama bize de yollayabilir tabii ki o zaman da taht kurar gönüllerde. Kısacası bu basınç sistemlerinin hepsi konumuna göre iyi de olabilir kötü de. Nasip kısmet işi biraz

    Bir model sistemi zayıf gösterip sonradan kuvvetlendirse de kuvvetli gösterip sonradan zayıflatsa da bütün bu kusurları örtecek olan modeli yorumlayanlardır. Model bir araçtır. Önemli olan gemiyi en kötü şartlarda bile sağ salim limana ulaştırabilmektir. Modeller ne kadar hata yaparsa yapsın son noktayı tahminci koyar ve yaptığı her doğru tahminde bunun keyfini çıkarır mutluluğunu yaşar. Hata yapmışsa da yaptığı hatadan da ders çıkarmaya çalışır ve bir daha benzer durumda aynı hataya düşmemek için uğraşır. Modellerin her gösterdiği harfiyen gerçekleşseydi veya sıfır hatayla çalışan bir model geliştirilseydi bu modelleri yorumlayan amatör veya profesyonel yorumcuların ne önemi kalırdı. Model takiplerini çekici kılan da atmosferin ve dolayısıyla modellerin yanardönerliği değil midir? Marifet modelin bilemediğini bilebilmekte, göremediğini görebilmekte. Bunu yapabildiğin oranda büyük tahmincisin. Nasıl yaparsan yap hangi yöntemi kullanırsan kullan insanlar sonuca bakar. Mazeretle pek ilgilenmez. Başarılı tahminler yapıyorsam başarılı olan benim model değil. Başarısız olmuşsam da suçlusu model değil. Benim olaya bakış açım böyle.

    Modellerin kötü olduğu dönemler mutlaka var. Bu biraz da paternle alakalı. Mesela yüksek basınç etkisinde olduğumuzda veya kuzey yarımkürede bir yerlerde güçlü bir blocking gelişmişse modellerin performansı da yükseliyor yaz mevsimi gibi kararlı hava koşullarının olduğu dönemlerde de zirveye ulaşıyor. Ancak atmosferin kararsızlaştığı alanlarda hele kutupaltı alçak basınç sistemlerinin sahaya hakim olup sistemlerin jet hızıyla hareket ettiği dönemlerde bir dibe vuruş kaçınılmaz. İyi günde kötü günde sevdiklerimizin yanında olmamız gerekir. Ne diyor şarkıda hayatta en zor olan bir insanı tanımak, kabul etmek huylarını değişmeden bir olmak. Tuttuğumuz takım kötü gidiyorsa da dur ben yeni bir takım tutayım demiyoruz mesela. Yapmamız gereken yaşanılmış tecrübeleri yanımıza alarak modelin ne şekilde değişebileceğini doğru şekilde öngörebilmek. Bunu yapamayacaksak modelin gösterdiğini peşin peşin kabul edeceksek ve hiçbir yorum katamayacaksak hele bir de tahminlerimiz tutmayınca bütün suçu modellere atacaksak eyvahlar olsun. Otomatik uygulamalardan robotlardan bir farkımız kalmaz ki. Bize de ihtiyaç yok o zaman. Yerli ve milli model düşüncesi kulağa hoş geliyor. Yunanın Skiron gibi bir modeli varken bizim de en azından benzer bir modelimiz neden olmasın elbette olabilir ama böyle bir modelin varlığı şu anda yaşadığımız sorunları asla ortadan kaldıramayacaktır. Benzer sorunları kendi yerli ve milli modelimizde de yaşamayacağımızın garantisini kimse veremez. Bunun da sebebi yukarıda da söylediğim gibi atmosferin kaotik yapısıdır.

    Biz şu anda yeni bir model yapsak bile tutarlılık yönünden CMA, CPTEC, NCMRWF, BOM gibi olsa da olur olmasa da modelimsilerden pek farkımız olmaz diye düşünüyorum. Yeni model geliştirmek ve brexit yapmak yerine ortağı olduğumuz ECMWF ile yola aynen devam etmek ve güçlünün yanında yer almak daha doğru olur. Klasik modellemeler yerine istatistiksel ve analog verilerden üretilebilecek farklı bir modelleme düşünülebilir belki. Böyle bir deneme yapılabilir ama böyle bir modelin de şu anda zirveye oynayan ECMWF, UKMO, GFS gibi klasik modellerden daha başarılı olacağını zannetmiyorum. Modelleri gönlümüzden geçenlere uydurmaya çalışmaktansa biz modellerin çalışma prensibini anlayıp atmosferin kaotik yapısını kabullenebilsek ciddi bir sorun da kalmaz aslında. Çünkü yanar dönerlik atmosferin fıtratında var. Model dediğimiz şey de sanal atmosferlerdir nihayetinde. Buna rağmen olabildiğince iyi performans gösterdiklerini düşünüyorum. Bakın mesela kaç gündür koro halinde ne kadar da istikrarlı gidiyorlar bize hiç soğuk dalga yollama taraftarı değiller diyagramlar maşallah ip gibi ve öyle de oluyor. Şimdi işimize gelmeyen sinir bozucu bu gelişmeler karşısında modellere kızmaktansa makus talihimize ağlamak daha iyi bir tercih olabilir.

    Havaforumsevdalısı İç Ege'de rakım avantajı nedeniyle çoğu şehir yağışın büyük bölümünü kar şeklinde alacak. Afyon Kütahya Uşak Göller yöresinde Isparta Burdur ilçeler arasında muhakkak fark olur ama ortalama 10-15 civarında kar örtüsü oluşmasını bekliyorum. Denizli için de beklentim 5-10 cm civarında bir kar örtüsüdür. Manisa'da Salihli ve doğusu kar örtüsü bakımından daha şanslı olabilir. Siklonun hareketi bazı noktalarda çok belirleyici olacak ve son ana kadar değişimler olabilir daha az kar alması beklenen bir nokta beklentilerin üzerinde yada fazla miktarda kar alması beklenen bir nokta daha az miktarda kar yağışı alabilir ancak bu sistemde en avantajlı yerler olarak doğu bölgeler haricinde İç Batı Anadolu ve Batı Karadenizin iç kesimlerini görüyorum. Sistemin tadını çıkarın derim. Son verilere göre değerlendirmem bu şekildedir. Siz bölgede yaşayanlar olarak model çıktılarından daha doğru değerlendirmeler yapabilirsiniz.

    giresunlu Böyle sistemlerde rakım çok farkeder. Bence Samsundan Artvine kadar olan kıyı kesiminde şartlar çok farklı değil. Trabzon ve Samsun için yazdıklarım Giresun için de kullanılabilir. Kıyı kesimler için büyük beklentilere girilecek bir sistem değil. 200m üzeri yerler daha şanslı görünüyor.

    FurkanBaki61 Orta Karadeniz ile benzerlikler var yağışın önemli bir bölümü yağmur şeklinde heba oalcaktır. Çarşamba akşamına doğru kar şartları oluşmaya başlıyor ancak sahil kesiminde kar taneleri fazla miktarda su içereceği için kaliteli bir örtü oluşacağını sanmıyorum. 200m. üzeri yerlerde ciddi bir kar örtüsü oluşabilir. Of-Hopa arası kesimde yağış biraz daha uzun süreceği için bu bölüm biraz daha fazla kar yağışı alabilir.

    Silverhand Samsun kıyı kesiminde örtü kalitesinde sorun olacağını düşünüyorum. Biraz yükseklerde 100-200m. üzeri yerlerde kaliteli bir örtü olabilir. Çarşamba sabah saatleri itibariyle il genelinde yağış kar şeklini alır ama hem yağışın büyük bölümü yağmur ve karla karışık yağmur şeklinde heba olacak hem de yağış tam olarak kara döndükten sonra etkinliğini kaybedecek ve cıvık bir örtü yapacaktır. Rakımı yüksek olan yerlerin ise yağışın önemli bir bölümünü kar şeklinde alacağını bu noktalarda tatmin edici bir kar örtüsü oluşacağını tahmin ediyorum.

    Rize'nin merkezi için verilen değer doğrudur. Arkasında dağ sıraları var. Denizden gelen nemli hava bu dağ sıraları boyunca yükselip yağışa dönüşüyor ve bu yağış uzun süre aynı bölgede takılı kalıyor. Dek+Orografik yağış gibi düşünebiliriz. Deke bile gerek yok aslında sadece orografik yağış olsa da yeter. Bu oluşum genelde yağmur şeklinde kendini gösteriyor fakat rekor olan günde sıcaklık ve diğer şartlar kar yağışı için uygun olup yağışın tamamına yakınını kar şeklinde almışlardır.