Beiträge von Icelandic13

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Merhaba arkadaşlar. Uzun zaman sonra foruma giriş yapıyorum. Gazetecilik bölümü son sınıf öğrencisiyim. İstanbul'un kuraklık tehlikesi ve kentte önümüzdeki yaz döneminin nasıl geçeceği ile ilgili bir final ödevi hazırlamayı planlıyorum. Bu konuyla ilgili forumdaki uzman tahminciler ile mail veya twitter dm üzerinden kısa bir röportaj yapabilir miyim?

    Arkadasalar merhaba.Oncelikle ben bu foruma 2012 kisindan bu yana ozellikle kis aylarinda cok sık bir sekilde giriyorum. Suan kullandigim hesabida 3 sene once acmistim. Cunku daha once forumda bulunan kullanici adimi ve sifremi unutmustum. Anlasilan forum kurallari degismis ve bu yuzden de her konuya herkes mesaj atamiyor ki bu bana kalirsa guzel olmus. Ama dikkatimi ceken birsey var. Deprem bildiginiz uzere cok hassas bir konu. Deprem bildirim konusunda yorumlari okuyunca ister istemez kendime sunu soruyorum "Acaba deprem bildirim konusu basligi altina yorum yazan arkadaslar jeofizik/jeoloji konularda yorum yazacak kadar bilgiye sahip mi?". Cunku her baktigimda her kafadan bir ses cikiyor. Size bir ornek vereyim. 2016 yili kasim ayinda Marmara Denizi'nde bir cesit deprem firtinasi yasandi ve hic unutmam forumda bir arkadas bu mikro depremciklerin buyuk depremin onculeri oldugunu soylemisti ve sonrasinda da tepki almisti. Sonucta o depremcikler buyuk bir depreme yol acmadi. Her kucuk deprem veya depremciklerden sonra bana kalirsa jeofizik bilgisi olanlar yorum yapmali. Yani jeofizik ogrencileri ya da faylari cok iyi bilen arkadaslar yorum yapsa cok daha iyi olur diye dusunuyorum.Dedigim gibi bu benim gorusum. Nasil meteoroloji bilgisi olan hocalarimiz modelleri guzel bir sekilde yorumluyorsa deprem konusunuda sadece bilgisi olan arkadaslar yorumlasa daha iyi olur diye dusunuyorum. Erzurum'un kuzeyinden herkese iyi aksamlar.

    merak ettimde simdi; acaba mgm, mevsimlik tahminlerinde ocak ve şubat icin bir degisime gidecek mi ? Eps uzun vadede akillara zarar ciktilar sunuyor

    Beni en cok sinir eden sey bu. Mgm 2 gun oncesinde aralik son haftasini ulke geneli mevsim normalleri uzerinde sicaklik gosteriyordu. Kaldi ki modeller goz gore gore sogumanin olacagini bize gostermisti. Simdi hemen degisiklige gitmisler

    Fuat Agalday (Dohad baskani) yanilmiyorsam bu istasyonlardan sorumlu kisi. Ama bu istasyonlari yorumlayan asil kisi Oksal Erev'dir. Fuat Agalday'da Facebook uzerinden olaganustu durumlarda uyari mesajlari yayinliyor. Oksal Erev ise istasyon anomalilerine gore sitesinde uyari yayinliyor ve meshur bizi mesaji vardir titreyeceksiniz ve kendinize geleceksiniz diye. Yine bir uyari yayinladi. Nedenini bilmedigim bir sekilde bu iki kisi kavgali ve birbirleriyle iletisim kurmuyolar. Sonuc olarak soylemek istedigim deprem konusu ciddi mesele oldugu icin maalesef ulkemizde bu meseleyi rant olarak gorenler var. Uzmanlarin yaptigi uyarilari basin maalesef ciddi anlamda degistirerek surmanset yapiyor. Ornegin Marmara'da deprem olabilir uyarisi icin basinda beklenen uyari geldi, deprem cok ama cok yakin gibi bir suru haber gordum. Habere tikladigimda uzman 30 yil icinde olabilir diyor. Zaten kendimize sormaliyiz su soruyu. Her an olabilir dedikleri deprem neden 20 yildir olmadi. Her an olabilir demek bize korkudan baska sey kazandirmaz. Onun yerine bu deprem olacak bu kadar yil icinde, onlemleri alalim, sehirlerimizi modernlestirelim kisa surede gibi seyler soylenmeli.

    Adminlere bir tavsiyem var.Istasyon yorumlamayi bilmeyenlerin mesajlari engellensin. Çünku kusura bakmasin Mudanya'da ciddi gerilim var diyen arkadas istasyondaki harici etkileri veya normal seyreden grafiklerin degisimini "ciddi" gerilim var diye yorumlamis.

    Mgm hatalı tahminini kabul etse keşke. Dün gece üst düzey Mgm tahmincileri Twitter'da İstanbul için güncellemeler kötü çıktı diyordu. İsimlerini vermeyeceğim. Buradaki yorumcularımız onlardan kat kat iyi tahmin yapıyor. Ayrıca Mgm'de bulunanların hepsi de egoist ve eleştiri kabul etmiyorlar. Dikkatimi çeken bir durumda var. Mgm tahmincileri Ankara'da bulundakları için tahminlerini ilginç yapıyorlar. Mesela geçen sene ocak ayındaki efsane sistemde ısrarla İstanbul'a yoğun kar ikonunu koymadılar hatta sistem günü koydular.

    Ben bir jeofizik öğrencisi olarak adminlere rica ediyorum. Lütfen bu Haarp adı altında Abd propagandası yapılmasına izin vermeyin. Bizim jeofizik hocaları bile gülüyo Haarp ve deprem ilişkisine. Ayrıca bu konu ilgi alanınız değilse insanları bilgi kirliliğiyle korkutmaktan öteye geçemezsiniz. Nasıl ki model yorumlamayı bilmeyenler atıp tutuyor ve kendini rezil duruma düşürüyor, sizde kendinizi aynı duruma düşürürsünüz.Mesela benim uzmanlık alanım Meteoroloji değil. O yüzden model yorumlama yapmıyorum sadece takip ediyorum. Umarım ne demek istediğimi anlamışsınızdır.