2016-2017 Kış Mevsimi Tahmini

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Öncelikle 8-9 yıldır IRI ile başlayan birçok mevsimlik tahmin gördüm ancak bu seneki kadar endeks beklentileriyle uyumsuz bir kış tahmininede rastalamadım. Yaşayıp göreceğiz tarzında bir kış bizleri bekliyor onu en baştan söyleyeyim..


    Yanılmiyosam Temmuz ayı başında kış tahminimde bu sene Sibirya YB 2012 den sonra ortaya çıkacak ve kışa damgasına vuracak demiştim. Bunda da en büyük dayanağım QBO'nun doğulu olmasıydı.


    QBO fazı ortalama 30 ay süreyle yön değiştirmez ancak bu sene (Kuvvetli El-Nino'dan olabilirmiş) erken yönünü nötre çevirdi. Buda acaba Sibirya bu senede mi es geçecek sorusunu akla getirdi.


    Sonbahar ayında gordügümüz Sibirya'da ki düşük anomali kışa damga vurmaya hazırım diyor.


    Şunuda belirtmekte fayda var. Sibirya YB'sinin 2012 'de ki gibi bütün kışa damga vurmasını beklemiyorum.


    Yani dönem dönem düşük sıcaklık anomalisine sahip olabilecekken aşağıdaki gibi ;


    forum.havaforum.com/attachment/7714/


    Ve yine dönem dönem yüksek sıcaklık anomalisine de sahip olucaz.


    forum.havaforum.com/attachment/7715/



    Resimleri konuyu daha iyi anlamanız açısında paylaştım. Her ne kadar Sibirya YB beklentim olsada tüm kış üzerimize kabus gibi çökmeyecek zaman zaman güneyli akımlarında etkisinde kalıp bahardan kalma günlerde yaşayacağız..


    Aralik ayında negatife yakın beklenen endeksten dolayı soğukların Balkanların kuzeyinden geçerek daha çok Orta Avrupa 'yı etkileme ihtimali yüksek.


    Ocak ve Şubat ayında Sibirya dönem dönem ülkemize uğrayarak sert sistemler almamıza yol açacak. Bu sistemlerin hangi bölgeyi ne şekilde etkileyeceğini ise modeller üzerinden takip edicez. Bu aşamada şu bölge daha şanslı demek zor..


    Yukarıda ki tahminim yüzde 70 ihtimalle kış mevsiminde gerçeklesmesini beklediğim tahminim.


    Diğer yuzde 30 ihtimal ise ;


    Avrasya kar örtüsünün Negatif Ao'yu tetiklemesi sebebiyle endekslerin kuvvetli negatife inmesi ve sistemlerin daha çok batı bölgelerimizde etkili olması. Bununla ilgili daha önce görsel bir baglantı paylasmıştım. Marmara, Trakya,Batı Karadeniz en şansli bölgelerdi.


    Bu seneki favorim bölgesel anlamda Marmara Bölgesi. Özellikle Trakya..


    Sibirya YB 'sinin bu sene aktif olmasini beklememin en önemli sebeplerinden biride ;


    '' Sonbahar mevsiminde ağaclar üstten yaprak dökerse kış sert ,alttan dökerse kış yumuşak geçer.'' tezini de bu sene test etmis olucaz ve ilk defa bu gözlemimi kış tahminimde kullanıyorum. Takip ettiğim ağacların yuzde 90'ı yapraklarını üstten döktü. Hep beraber sonucunu goreceğiz.


    Tekrar hatırlatmakta fayda var. Bu seneki kadar verilerin karışık olduğu bir dönem daha görmedim. Tahmini en zor yıl bence bu yıl. Oyuzden kısa vadeli tahminler bu yıl daha önemli.Bol karli kışlar görmek dileğiyle..

  • hayırlı olsun gerçekten adınıza yakışır bi tahmin (efsane değil, mesut :D ) şaka bir yana gayet objektif ve profesyonelce tahmin 0 risk almışsınız bu çok iyi bir şey bence. dediğiniz gibi klasik model kovalaması yapacağız sistem yaklaştımı yine bütün senaryoları tek tek inceleyeceğiz olasılıkta profesörlük seviyesine ulaşacağız :D 0dan sistemler üreteceğiz kafamızdan ama o efsane sistemi ge-ti-re-ce-ğiz inşallah :))

  • emeğinize sağlık semih bey..ben kendi adıma tahmininizde biraz karamsarlık gördüm .1 ay önce çok daha umutluydunuz..belirsizlik canınızı biraz sıkmış bence..çok güzel bir anlatım olmuş ama ben kendi adıma çok sevinemedim bu tahminizde..çok teşekkürler..hakkıızı helal edin..

    Einmal editiert, zuletzt von divane ()

  • emeğinize sağlık semih bey..ben kendi adıma tahmininizde biraz karamsarlık gördüm .1 ay önce çok daha umutluydunuz..belirsizlik canınızı biraz sıkmış bence..çok güzel bir anlatım olmuş ama ben kendi adıma çok sevinemedim bu tahminizde..çok teşekkürler..hakkıızı helal edin..

    Simdiye kadar ne gorduysem onu soyledim. benim yorumum bu sekilde. karamsar degilim.kotu bir kis beklemiyorim. sibiryadan inecek sogukla belkide 50 cm alicaz. bunu bilemeyiz.

  • Hocam hayırlı olsun.Valla belirsizlik bir açıdan da heyecanlı oluyor ne olacağı belli olmadığı için :) Anladığım kadarıyla sisteme belki 3 gün kala bile karışık değişik kış yaşayacağız.Ayrıca sibirya 1 kez bile gelirse hiç fena olmaz.Çünkü soğuk sıkıntısı olmuyor.Yağış da iyi olsa zaten tadından yenmez ama bana göre her türlü sibirya iyidir.Geldiğinde gene iyi oluyordu sakarya kocaeli takıldığım için :D bol karlı kışlar inşalllah

  • Üstad o zaman iç Anadolu olarak geçen yıldan farksız ,anca kuru soğuk olacak tarzı bir sonuç çıkmaz demi:(çünkü aylardır dusen yağış yılardır ilk defa gördüğüm yağmur duası yaptırma boyutlarına kadar varan miktarda yani vasat :(

  • semih hocam a cok cok cok katiliyorum. bu sene ayni ortamda olan arkadaslar da anlamislardir bu yaz daki sicaklik kadar sicak gormedim ve deniz suyu sicakliklari obur senelere gore cok artti. ayrica deyinmeden gecemecegim denizimdeki bolluk artisi farkli turler depremler vs bunda cok katikisi var..semih hocanin dedigi gibi cok karisik bir doneme bir kişa giriyoruz.. gozlukleri takmak dilegi ile 8) 8) 8) iyi geceler