Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Vintersaga


    Cevap veriyorum, "hepsi" :)


    İnanıyoruz, çünkü bilgi sahibi değiliz. Ama doğamız gereği inanmak zorundayız da. O zaman bize en uygun gerçeğe ! inanmak zorunda kalıyoruz.

    Korku ise, inanmak eyleminin en büyük parametrelerinden biri :)

    inanmak için, ödül olmalı, ceza olmalı, korku olmalı.


    Tek çaresi var bu işlerin, bilgi sahibi olmak. Bilgi sahibi olursak, saçma teorilere inanmayız. İnanılmadığında ise, bu fikirler yayılacak ortam bulamazlar.


    kısaca, eğitim şart :)


    Not : Bu arada her komplo teorisi kötü olmayabilir. Hatta bazıları zihin de açar. Ama tek şart var, komplo teorii üretilen konuda bilgi sahibi olmak :)

  • @O Sistem Buraya Gelecek!


    Alaska, depremsellik olarak dünyanın en aktif bölgelerinden birisidir. Yanılmıyorsam dünya tarihindeki en büyük (ölçülebilen) depremlerden biri 9,2 büyüklüğü ile 1964 yılında Alaska da olmuştur. Eğer TLC kanalı seyrediyorsanız, "doğaya kaçış" diye bir programda Alaska da ev satımı konusu işleniyor. Manzara olarak da devamlı " yanardağlar" var. Bilin bakalım bölge neden deprem olarak aktif ? :)

  • Ilker Gunebakan Hocam yazdıklarınızı uzaktan takip ediyorum gerçekten bu sayfanın saygı duyulacak insanlarından birisisiniz. Mesleğim gereği o kadar insanla konuşuyorum ki, daha jeolojinin a’sını, ne olduğunu bilmeyen genç insanlarla dolu etrafımız. Heleki jeolojinin en aktif olduğu ülkelerinden birinde yaşayıp ilgisizliğin ve bilgisizliğin üst seviyelerde olması utanç verici. Ama sizin fosil görüp eskiden buralar denizler altındaymış yorumunuz bile bizim için ne kadar değerli ne kadar saygı değer bir insan olduğunuzu gösteriyor. Ayrıca dipnot olarak söyleyeyim, okullardaki araştırma görevlilerinden çok daha iyisiniz:)


    İyi akşamlar.

  • Ege Bölgesi’ndeki Bakırçay, Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanan bazı diri fay hatları bulunmaktadır. Bu fay hatlarına uyum gösteren deprem kuşağı; Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir’in içine alır. Ayrıca Burdur, Acıgöl havzalarının kenarlarında ve Sultan Dağları’nın kuzey eteklerinde de faylar uzamaktadır. Bu faylar boyunca zaman zaman depremler olmaktadır.

    Batı Anadolu Deprem Kuşağı

    Ege Bölgesin’ndeki Bakırçay, Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanan bazı diri fay hatları bulunmaktadır. Bu fay hatlarına uyum gösteren deprem kuşağı; Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın,Denizli, Isparta ve Akşehir’in içine alır. Ayrıca Burdur, Acıgöl havzalarının kenarlarında ve Sultan Dağları'nın kuzey eteklerinde de faylar uzamaktadır. Bu faylar boyunca zaman zaman depremler olmaktadır. çok şiddetli depremler stresin birikmesiyle yaklaşik 250 yılda olduğunagöre,Aydın ve Nazillide 1895,1899 depremleri fayın enşiddetli depremleri olarak tarihte yerini almıştır.Buna göre aynı şiddet için 100 yıldan fazla bir süre daha stres birikmesigerekir kanısındayım.(Grabenlerin karakteristik depremleri çoksayıda olagelmektedir)
    T%C3%BCrkiyedeki+fay+hatlar%C4%B1.jpg
    BAF (Batı Anadolu Fay Hattı) ı örnek olarak ; koltuğa oturduk diyelim halıyı ucundan itmeye başladıkça ortasından başından sonundan kıvrılıp tepeler oluşmaya başlar ; BAF da öyle bir şey Afrika levhası Akdenizi ittikçe katmanlar bir biri üstüne binip kırıklı , sıralı dağları ve yerin altında stres noktaları oluşturuyor.

  • Geçtiğimiz gün yalova da olan depremden sonra gerilimin artması normal . 1966 san andreas fayında ki depremi öncesinde ve sonrasında olan hareketlenmelere bakın . https://pubs.usgs.gov/gip/earthq3/safaultgip.html ülkemizdeki fay hattının neler doğurabileceğini anlamak için bu makaleyi okuyabilirsiniz . Özetle , ciddi bir şey değil . Biriken basınç kendini hafif hafif bırakıyor , kritik seviyelerden uzağız .

    İzmit 5 günlük hava durumu

    tahmin-show-2.aspx?m=KOCAELI&basla=1&bitir=5

  • Bölümüm olduğu için şunu da eklemek istiyorum . Bu depremin istanbul açısından 'Acaba deprem mi geliyor' sorularını akla getirmesine gerek yok . Böyle bir tehlike bulunmuyor fakat az önce hocamla gemlik körfezi ile ilgili konuşuyorduk . Yalovada ki deprem'in gerginliği arttırdığından bahsediyor . Belli bir süre olmasa da yalova-bursa-balıkesir hattında 6 veya yukarısında bir deprem meydana getirme riski bulunuyor .

    İzmit 5 günlük hava durumu

    tahmin-show-2.aspx?m=KOCAELI&basla=1&bitir=5

  • Adminlere bir tavsiyem var.Istasyon yorumlamayi bilmeyenlerin mesajlari engellensin. Çünku kusura bakmasin Mudanya'da ciddi gerilim var diyen arkadas istasyondaki harici etkileri veya normal seyreden grafiklerin degisimini "ciddi" gerilim var diye yorumlamis.

  • Geçtiğimiz günlerde japon uzman mariwaki'nin konuşmasını bulabilirseniz onu izleyin . Bir marmara depremi zaten kaç yıldır bekleniyor bu aşikar . Fakat şu anda Icelandic13 'in de söylediği gibi ciddi yorumlar yapmak , insanları galeyana getirmek saçma bir hareket olur . Birikimler oluşur , oluşan birikim kendini bırakır hepsi bu . Hatta tam tersine genellikle bu tür 3-4 şiddetindeki depremler bir süreli güven de getirir . Fazla yüklenmeyi alır hattan .

    İzmit 5 günlük hava durumu

    tahmin-show-2.aspx?m=KOCAELI&basla=1&bitir=5

  • StratosferSnowu


    şimdi baktığınız veriler ham veriler. Arkadaşların dediği gibi ölçüme etki eden bir çok faktör var. Çok basit bir örnek veeyim. Algılayıcıların olduğu noktanın üstüne bir kamyon parkederse, kayacın gerilimi hassas bir ölçüm olduğu için değişkenlik gösterir. Ham veriye bakıp siz bunu deprem işareti olarak algıyabilrsiniz ama olan şey algılayıcının olduğu kayacın üstünde bir kamyon vardır.


    Birde ben yanılmıyorsam 2003 yılından beri takip ederdim son bir kaç yıla kadar. Fakat proje bilimsel bir proje olmasına ve bilimsel bir içerik sunmasına rağmen, bir kaç örnek haricinde tatmin edici datalar sunamadı.

    Belki geliştirilmeye muhtaç tarafları vardır ama iu aşamada fikir yürütmeye yardımcı olmaz, üstelik bizim gibi "amatör" uğraşanlar için hiç bir anlam ifade etmeyebilir.

    Bu sebeble,şu aşamada önemsemeyin diyorum.


    İyi forumlar

  • Veysi Kurt diye bir abi vardı baya da sağlam bir kariyeri vardı Manisa depremlerinden sonra baya bir okumuştum paylaşımlarını ,şimdi ise merak ettim ne yazıyor diye depremle ilgili bir baktım 5 haziran civarı bırakmış depremle ilgili bildirim atmayı sonra öğrendim ki ölmüş meğer .Merak ettiğim bir şey bu adam yıllarca tv ye çıktı işte cihazını tanıttı bilimsel bir gerçekliği varmıydı bu ciğazının .Hatta para karşılığı tahmin filan yapıyordum depremle ilgili .

  • Berkay4535


    Merhaba;


    Veysi Kurt'a Allah rahmet eylesin demekten başka elimsen bir şey gelmiyor.


    Veysi Kurt'dan bağımız olarak diyebilirim ki, "depremleri bilen bir alet/makine yoktur"

    Lütfen yanlış algılamayın, aslında kimseyi şaklabanlık yapmak ile suçlamıyorum ama, " konumuma göre kuzeybatı yönünde 5 ile 6 büyüklüğü arası deprem olacak" demenin hiç bir geçerliliği yoktur. Deprem Romanyada da olabilir, Tayland da da olabilir, Alaska da da olabilir. O zaman tahmininiz tutmuş u olacaktı_


    Televizyona çıkma konusu da tamamen bir rating taktiği. Dün akşam bir iletide yazmıştım. İnsanlar kötü haberler duymaktan ve hatta bunların gerçekleşmesinden haz duyarlar. Bu gerçeği bilen medya plancıları da, bu psikolojiyi kullanıp, bu sonsasyonel haberleri veriyorlar işte.


    Hep söylediğim gibi, çok da kaale almayın.


    iyi forumlar

  • Fuat Agalday (Dohad baskani) yanilmiyorsam bu istasyonlardan sorumlu kisi. Ama bu istasyonlari yorumlayan asil kisi Oksal Erev'dir. Fuat Agalday'da Facebook uzerinden olaganustu durumlarda uyari mesajlari yayinliyor. Oksal Erev ise istasyon anomalilerine gore sitesinde uyari yayinliyor ve meshur bizi mesaji vardir titreyeceksiniz ve kendinize geleceksiniz diye. Yine bir uyari yayinladi. Nedenini bilmedigim bir sekilde bu iki kisi kavgali ve birbirleriyle iletisim kurmuyolar. Sonuc olarak soylemek istedigim deprem konusu ciddi mesele oldugu icin maalesef ulkemizde bu meseleyi rant olarak gorenler var. Uzmanlarin yaptigi uyarilari basin maalesef ciddi anlamda degistirerek surmanset yapiyor. Ornegin Marmara'da deprem olabilir uyarisi icin basinda beklenen uyari geldi, deprem cok ama cok yakin gibi bir suru haber gordum. Habere tikladigimda uzman 30 yil icinde olabilir diyor. Zaten kendimize sormaliyiz su soruyu. Her an olabilir dedikleri deprem neden 20 yildir olmadi. Her an olabilir demek bize korkudan baska sey kazandirmaz. Onun yerine bu deprem olacak bu kadar yil icinde, onlemleri alalim, sehirlerimizi modernlestirelim kisa surede gibi seyler soylenmeli.