Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Şu anda insanların bir çoğunun psikolojisi harap olmuş durumda gerek deprem bölgesinde gerekse Türkiye'nin bir diğer ucunda bu insanların bir şekilde toparlanması lazımken Üniversiteler gibi sosyal etkileşim alanını kapatmak çok yanlış diye düşünüyorum. İnsanların şuanda bir çoğu evdeler ve evde olduğu sürece sadece tek konu "deprem deprem deprem". Bu insanlarımızı yurtlardan öte daha konforlu olan otellere yerleştirmek daha doğru olmaz mıydı ? Hem yerleştirilen insanların kayıt ve kontrol işlemleri de bizzat otellerden kontrol edileceği için daha mantıklı olurdu gibi geliyor.

  • Hoca ısrarla kendiyle çelişiyor veriler zaten ortadada amaç ne anlamış değilim M>4 deprem dağılımı zaten ortada sen DAF'da sadece amanos segmenti kırıldı dersen kuzeydeki +4M deprem dağılımları nedir diye sana sorarlar. Amanos segmentinin uzunluğu 145km 7.9'luk (7.89mw son ölçümler) depremde ise 300km'ye kadar atım farkları olsada yüzey kırığı mevcut.

    Antakya-Türkoğlu (Amanos) 145km Türkoğlu-Gölbaşı (Pazarcık) 90km Çelikhan-Gölbaşı (Erkenek) 50km büyük bir kısmı net şekilde kırıldı.


    Hazar sincik arası (Pütürge segmenti'nin) 85km 2020 Elazığ depreminde 30-35km civarında bir kısmı kırıldı, Çelikhan Doğanyol arasında (Pütürge) 50km civarında net bir boşluk mevcut yüzey kırığıda gözlenmiyor bu kısımdaki boşluk 1893-1905 depremlerinden kaynaklanıyor olabilir. Birde Palu segmenti var en KD'da aletsel dönemde üzerinde büyük bir deprem mevcut değil 80-100km arasında bir uzunluğu mevcut son depremi muhtemelen 1874.

    Atımlar ve uzunlukları ortada ikinci deprem Elbistan (Göksun depreminin atımları kar örtüsü yüzünden hatalı) ortalama 5-8m arasında atımlar mevcut yine DAF'ın ana segmentlerindede 7metreye kadar atımlar mevcut en yüksek atım lokasyonları Kahramanmaraş'ın 25-30km Doğusunda ve İslahiye civarında yoğunlaşıyor ortalama atımlar 3metre civarında. Yüzey kırığı Amanos segmentinin en güney kısmında Kırıkhan güneyinde 3m'lerden birden sıfırlanarak sonlanıyor daha güneydeki Antakya segmentinde bi kırılma yok ama depremler görülüyor muhtemelen 1872 depremiyle alakalı.

    Elbistan depreminin kırık uzunluğu dikkate alındığında (100-110km civarı) bu büyüklükde bir deprem üretmesi normal şartlarda beklenmez nispeten kısa bir kırıkda çok daha yüksek atımlar yaparak bu büyüklüğe ulaştı.

    Cenk hoca her zaman dile getiriyor zatende fay uzunluğu-yaptığı atım miktarı ampirik bağlantıları ile büyüklükler net şekilde hesaplanabiliyor yani bazı uzmanların dediği gibi Marmara denizi içinde kırık 50km'yi geçmiyor 7'den büyük deprem üretmez diye birşey söz konusu değil.

    Image

    Deprem bilimciler uyarmıştık deselerde ne böyle bir deprem davranışı biliniyordu nede bu büyüklükde bir deprem bekleniyordu herkes şapkasını önüne koyacak özellikle deprem davranışları hakkında öğrenilmesi gereken hala çok şey mevcut, Deprem bilimi hala gelişmeye açık.


    475yıllık süreçde (50 yılda aşılma olasılığı %10) olan deprem tehlike haritasında beklenen ivme değerleri 0.5-0.6g arasında değişiyor.

    1.3-1.7g ölçülen noktalar mevcut hat üzerinde ortalama +0.6'g den yüksek neredeyse , sen devlet olarak bu beklenen ivmelere göre yapıları inşaat etsen bile 1.3-1.7g ivmelerin ölçüldüğü noktalarda hiç bir yapı ayakda kalmaz. Yapı stoğu iyi demiyorum yanlış anlaşılmasın çok büyük hatalar ve kansızlıklar mevcut, Adana gibi yerlerde 0.3-.0.4g'lerde ciddi yıkım ve hasarlar görüldü Adana merkezli 98 depreminde (6.2M) çok daha küçük bir deprem olmasına rağmen birçok bina zemin sıvılaşması yüzünden batarken ,yan yatarken hala daha 15-16 katlı binalara izin verenler kimlerdir?



    Misal en basitinden övülen Erzin ilçesi hakkında bilgiler vereyim ama zemin ama depremin kırılışı gereği deprem dalgalarının etkisi bilemiyorum Erzin'de ölçülen ivmeler 0.18-0.24g arasında gerçekden kaçak yapıya izin vermemişse yapı denetimleri sağlıklı şekilde ilerlemişse yinede helal olsun.


    Hatay merkezin bir çok noktasın 1g'den fazla ivmeler var birkaç kilometre ilersindeki istasyon 0.37g'ye kadar düşüyor yine birkaç km kuzeyinde 1.2-1.3g'ye kadar çıkıyor en basitinden bu şehri bi daha buraya kurmayacaksın.

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Çok üzülerek söylüyorum ki , dünya deprem tarihinde en ölümlü bir afet olarak anılacak :(

    Bunun böylesi olacağı , resmî makamların yıkık bina sayılarını vermesi ile ortaya çıktı :(

    Çok üzgünüm :(

    Dünya hiçbir insan böyle ölmeyi hak etmiyor :(

    Hocam en ölümcül deprem 1556'da Çin'de olan depremmiş


    23 Ocak 1556 Şensi Depremi - Çin

    Tarihte en fazla can kaybına neden olan deprem olarak da bilinen Şensi depremi, 23 Ocak 1556'da Çin'in kuzey batısında, eski adı Şensi olan bölgede meydana geldi. Sabah erken saatlerde yaşanan ve büyüklüğü 8 olarak tahmin edilen depremde 830 bin kişinin öldüğü sanılıyor.

    Yaklaşık 840 kilometrelik bir alanda büyük yıkıma yol açan depremde tüm binaların yerle bir olduğu ve bölge nüfusun yüzde 60'a yakınının hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

  • Birde şu üniversitelerin kapanmasına gelen eleştireler hakkında düşüncemi söyleyeyim sadece hatay ile kahramanmaraş'da 3-4 milyon kişi evsiz kaldı bu insanların kış şartlarında dışarda çadırlarla vb. barınmaları mümkün değil KYK'larda yetmez otellerde zaten doldurulacakdırda

    yaptığınız eleştirilerin tutunacak bir dalı olsun kaçınız bende dahil evini depremzedelere açtı veya açacak?


    KYK'ların evsizlere açılması doğru karardır kısa vadede başka çözüm yolu yok gerekirse kayıp birkaç ayın telafisi yaz ayında tatil verilmeyerek yapılabilir.

  • Birde şu üniversitelerin kapanmasına gelen eleştireler hakkında düşüncemi söyleyeyim sadece hatay ile kahramanmaraş'da 3-4 milyon kişi evsiz kaldı bu insanların kış şartlarında dışarda çadırlarla vb. barınmaları mümkün değil KYK'larda yetmez otellerde zaten doldurulacakdırda

    yaptığınız eleştirilerin tutunacak bir dalı olsun kaçınız bende dahil evini depremzedelere açtı veya açacak?


    KYK'ların evsizlere açılması doğru karardır kısa vadede başka çözüm yolu yok gerekirse kayıp birkaç ayın telafisi yaz ayında tatil verilmeyerek yapılabilir.

    Hocam otellere o kadar insanı koyamazsin hem çok masraf olur hemde turizm sezonu geliyor otel sahipleride bunu kabul etmeyebilir

  • Gercekten İstanbul dan göç etmek isteyenler var, bu depremden sonra insanlar hakli olarak kendini guvende hissedecek yerlere gitmeyi düşünüyorlar bende İzmirdeyim ve bulunduğum bina hiç güven vermiyor zaten taşınma düşüncemiz vardı umarım depreme dayanakli sağlam bir ev buluruz..

  • PergamoN hocam isaretligim yer hakkında ilerleyen yıllar için ne düşünürsünüz oraya stress atılımı oldu ister istemez fayı kırmaya calisacaktir diyelimki levhanın baskısından dolayı uzun yıllar birikim yaptı açığa çıkacak enerji güçlü olurmu ? Kırığın hemen 60 70 km ilerisi düz zemine ulaşıyor altı bol sulu alivyonlu alan hep 1268 yıllarında bu alanda deprem oluyor ve 60.000 kişinin vefat ettiği sanılıyor