Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Arkadaşlar mutlaka bahsedilmiştir ama ben yine bir hatırlatma yapmak isterim. Günümüz teknolojisi çok ilerledi ve mevcut hükümetler ne yazık ki her şeyi kadere bağlıyorlar. Bireysel önlem mümkün mü? Sınırlı da olsa evet.


    Geçen aylarda yaşadığımız Düzce depremini gecenin bir vakti Beylikdüzü'nde bile hissettik. O gün sözlükten 'Deprem Ağı' uygulamasını keşfettim.


    Deprem Ağı. Bu uygulama, yalnızca siz telefonunuzu şarja takıp sabit bir yere bıraktığınızda sensörler aracılığıyla sismik hareketleri binlerce kullanıcının telefonundan takip edip olası bir depremi size önceden (uzaklığa bağlı süre artabilir-kısalabilir) haber veriyor. İşe yarar mı? Neden olmasın. Müthiş bir zeka örneği. Telefonların hareket sensörleri sayesinde yüzlerce binlerce telefonun aynı anda algıladığı harekete göre bir deprem olabilir uyarısı gönderiyor.


    Örneğin; 400 km mesafede bir deprem oldu, bu depremin size gelmesi için 30-60 saniye geçmesi gerekiyor ve bu uygulama size tahminleri söyleyerek uyarıyor. Tabi çok yakınınızda ise muhtemelen bu süre çok ama çok kısa olacaktır.


    Şunu hatırlatmakta fayda var; Her bildirimde panik yapmamak için mutlaka ayarlarda mesafe ve şiddet ayarlarını kontrol edin.


    Tekrardan başımız sağ olsun. Senelerce milletin aklıyla alay edenler umarım bir gün cezalarını çekerler.


    "Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın müspet fikirlerini veriniz. Geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız." -M.Kemal ATATÜRK

  • Kurtarma çalışması daha doğrusu enkaz kaldırma çalışmasının yüzde kaçı kaldı bilmiyoruz hocam. O yüzden ben 30 bin ile 50 bin arası olabilir diye düşünüyorum .

    keşke 30 olsa.....

    Merhaba ben Onurcan Aydın 27 yaşındayım fiziksel engelliyim açık lise mezunuyum yılardır hava forumda model takibi yapıyorum.

  • Bununla ilgili eğer forum yöneticileri uygun görürse geniş kapsamlı bir konu açıp uygulamalı bir şekilde anlatmak isterim. Tedbir, hayat kurtarır.

    "Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın müspet fikirlerini veriniz. Geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız." -M.Kemal ATATÜRK

  • bu kısa zamanda 10 ilde 171 bin binanın incelenmesi teknik olarak mümkün değil. yine atmışlar :( 2 çekiç sallamaya incelemek denirse


  • Değerli hocalarım aşağıda paylaştığım çalışmalara iyi bakın... Bunun gibi nice çalışmalar sadece ve sadece dergilerde bir gazete sayfasında ya da dijital ortamda öylesine yazılmış bir duvar yazısı gibi kalıyor. Bu çok can sıkıcı... Tehlikeleri görmezden gelmek, bana birşey olmaz demek huy olmuş bizlerde.


  • Abi bu 2. Tweetteki binalara oturulur diyenin banka hesapları incelensin bu nedir yaa...

    bi kaç saat önce bi video gördüm. duvara yürüken tık tık 2 çekiç sallıyor gidiyor. arkasından da birisi kayıt yapıyordu. bulursam atarım. ama gerçekten yazık ya iş yapmış gözükmek için iş olmaz. ya bi daha kuvvetli artçı sarsıntı olursa ve hasarlı bina yıkılırsa buna güvenip içeri girenler enkaz altında kalırsa ne olacak

  • bi kaç saat önce bi video gördüm. duvara yürüken tık tık 2 çekiç sallıyor gidiyor. arkasından da birisi kayıt yapıyordu. bulursam atarım. ama gerçekten yazık ya iş yapmış gözükmek için iş olmaz. ya bi daha kuvvetli artçı sarsıntı olursa ve hasarlı bina yıkıkılırsa buna güvenip içeri girenler enkaz altında kalırsa ne olacak

    2 çekiç vurup anlıyorlar yani hee ...Bunlara da yetkili diyorlar umarım o binalarda yaşayanlar binalarını kentsel dönüşüme sokarlar abi vallahi yazık günah o binalarda oturulur denir mi hiç ya.

    • Offizieller Beitrag

    Virga hocam farkettiysen KAF ın yıllık kayma hızları daha yüksek dolayısıyla 200-300 yılda bir büyük deprem üretiyor, DAF ise çok daha düşük yıllık kayma hızına sahip buda fayların 400-500 yılda bir deprem üretmesine geliyor. KAF içerisinde bildiğim kadarıyla yıllık kayma hızları düşük olan segmentler KAFın Bolu'dan sonra güneye doğru yönlenen koludur. Bu fay kolunun tarihte büyük depremler ürettiği de bilinmektedir. Geyve, İznik, Gemlik faylarının kırılması demek bir 99 depremi hasarı demek, ancak burada ne kadar enerji biriktiği konusu net değil dolayısıyla yoruma açık. Herkes kuzey kola dikkatini vermiş durumda ama güney kolu da kocaman bir soru işareti..

  • Narsil hocam KAF için konuşuyorum Marmara bölgesi için üzülerek söylüyorum artık harekete geçsek bile çok geç kaldık.


    Zararın neresinden döneceğiz artık birlikte göreceğiz.

    DAF için okuduğum edindiğim bilgi çok az hocam. Simüle edilmiş veri lazım bana ...