Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • ldr1907 hocanın açıklamasını görmedim ama Narsil dediği gibi yedisuyu kasetmiş olabilir Bunlar aletsel dönem depremleri olduğu için biraz daha net veriler mevcut ve ona göre yorum yapılabiliyor özellikle günümüzde gerçekleşen depremlerde çok daha yüksek veriler elde ediliyor.

    1992 Erzincan depremi havza içinde gelişti kırık üzümlü’nün biraz doğusunda sonlanıyordu olası yedisu depreminde kırık yeniden Erzincan doğusuna kadar ulaşıcak bunu sanki senle daha öncede çokca konuştuk diye hatırlıyorum aslında konuyu takip edende birisin özellikle konuda aktif olup yazılarımı takip eden birçok arkadaşın çok iyi bir bilgi düzeyine ulaştığına eminim.

    Ayberk yine senlede çokca konuştuk diye hatırlıyorum birkaç gün öncede sarıköy fayıyla ilgili mta’nın bir bilgisini paylaştım.

    Kaf,daf gibi ana tektonik yapılar hariç özellikle anadolunun içindeki faylar çok düşük kayma hızlarına sahip büyük depremlerin tekrarlanma aralıkları insan ömrü dikkate alındığında çok yüksek denebilir ama birçoğunda çalışmalar kısıtlı ve elde edilen bilgiler ne kadar doğru tartışılır olduğu için son depremi bilinmeyen 10’larca fayın riski konusunda yorum yapılamaz.


    aletsel dönemde deprem üretmiş bir fayın ,bir sonraki depremini, sonra ki bir kaç jenerasyon da dahil görmeyeceksiniz özellikle fayların davranışları bilinmediği için M>7 deprem yerine daha kısa süre içinde +6M depremde üretebilir ama bunu yine sonra ki 1-2 jenerasyonda dahil görmezsiniz.



    Yani deprem akla gelince hatırlamasak birçok şeyi aşacağız ama yönetimler gibi halkda umursamadığı için şu zamana kadar değişen birşey olmadı milletçe bir tepki olsaydı özellikle 99 depreminden sonra herşey daha farklı ilerleyebilirdi.


    Depremlerde kayıp vermemek mümkün değil bunu minumuma indirecek çalışmaların yapılması lazım.

    Ülkenin ekonomik şartları ne kadar el verir orasıda meçhul tek başına devletin altından kalkacağı bir iş değil ortak hareket edilmeli en azından riskin az çok bilindiği yerlerden derhal başlanmalı.


    Birde mümkün olduğunca travmaları nükseden videoları paylaşmamaya çalışalım büyük bir deprem yaşamayan kardeşlerimiz yaşanan olay-ların hala farkında değil 99 depremini dışarda yaşayan 2 tanıdığım gözünün önünde yerin yarıldığını görünce akli dengesini yitirdi.

    Bu depremi yaşayan binlerce belki birlaç milyon kişinin psikolojik destek görmesi gerekecek.


    Afetler artan nüfuslar nedeniyle çok daha fazla kişileri etkiliyor artık 1939 Erzincan depreminde ilde 60bin nüfus varken 16bin kişi resmi rakam ( belkide daha fazla) kişi hayatını kaybetmişdir ki kırık batıya ilerlediği için Erzincan’dan daha fazla etkilenen il/ilçeler mevcut. 1940 sayımı Türkiye nüfusu 17 milyon 820 binken ,günümüzde Kayıt dışılar hariç 85 milyon 200bin


  • Kütahya'da buna dahil hocam :( Kütahya'da 1900-2011 yılları arasında 39'u şiddetli olmak üzere 766 deprem yaşanmıştır.

    Çok fazla bilinmese de merkez ilçede deprem üretme potansiyeli olduğu düşünülen bir fay var ve Haluk Eyidoğan'ın 31 Ağustos 2021'de Altıntaş'a bağlı Beşkarış-Aydınlar'daki depremi değerlendirdiği tweetinde net bir şekilde görülüyor:



    Kütahya fayının deprem üretme potansiyelinin araştırlacağıyla ilgili 5 Ocak 2022 haberi:


    Kütahya fayının deprem üretme potansiyeli araştırılacak


    Kütahya Fay Zonu'nun Holosen Aktivitesi isimli bir ulusal yayın:


    https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/285184

  • Bu arada anaşok episantrının verildiği noktada Narlı fayının bir kısmıda kırılmış görünüyor bu kesimdeki artçıların-yoğunlaşan depremlerin nedeni bu.

    DAF’daki kırılmayı belirtmeye gerek yok artık anaşok daf’da kuzeyde pütürge civarından güneyde amanos segmenti dahil (bu kesimde atım miktarları güneye indikçe belirgin şekilde azalıyor.) kırılmış durumda. en güneydeki Antakya segmentinin büyük bir bölümünde deformasyon yok denecek kadar az (saha gözlemleri önemli)


    (Muhtemelen ilk narlı fayı kırıldığı için episantr orda gözüküyor çok kısa bir süre sonra dafda kırılma başlamış olabilir.)

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • PergamoN hocam Haluk Özener geçtiğimiz gün katıldığı programda Marmara'da bazı segmentlerin creep yaptığı yönünde bulgularımız var dedi. Nasıl yorumlarsınız?


    (50. Dakikadan itibaren)

    Prof. Dr. Celal Şengör | Deprem Özel | Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum | 7 Şubat 2023
    Prof. Dr. Celal Şengör | Deprem Özel | Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum | 7 Şubat 2023Candaş Tolga Işık ile “Az Önce Konuştum Deprem Özel” programının ...
    m.youtube.com

  • En sonki 99 depreminde güney kısım daha çok yıkılmıştı. Gölçük neredeyse komple gitmişti 60 evler-95 arasında çok yıkılan vardı bina. Körfez yine dediğiniz gibi sıkıntılı baya riskli. Derincenin üst kısmı yani Derince araştırma hastanesinin yukarısında pek yıkılan bina yoktu benim olduğum yerde.. Ama şimdi şöyle bir şeyde var bu az hasar gören binalar deprem yediği için bir sonrakinde bu kadar şanslı olmayabilir bir çoğu.

    99 depremi Gölcük -Değirmendere - Yüzbaşılar -İzmit bekirpaşa-İzmit Plajyolu-Derince 60 Evler- Körfez 95 evler yıkım yaptı


    Bununda dışında kalan yerler hafif ve orta hasarlı binalar ,bu binalarda insanlar oturmaya devam ediyor


    Bu binalar olası marmara depreminde yıkılacak (İstanbul depremi diye bişe yok ) Kocaeli ve Yalova illleri için yıkım ciddi olacak


    Buna diğer illler eklenince şuan yaşananlardan daha ağır bir tablo çıkacak


    İstanbul ,Kocaeli ,Yalova ,Bursa yıkımların ağır olacağı ve insan nufüsünün çok yüksek olduğu illler


    Kocaeli ilinde Gündoğdu - Bayındırlık - Dünya bankası - Yenikent -Sopalı -Barışkent -Kuruçeşme -Çenesuyu bu bölgelerin kuzeyleri sağlam


    Bu bölgelere yeni evler yapıldı ve güvenli , maddi durumu iyi olanlar tercih edebilirler

  • Vehbi Panik yaratmak amaçlı değil ama; yeni yapılan binaların da durumu ortada, en azından güneydoğu depreminde gördük. Kansız inşaatçılar, her şeyi kılıfına uydurup bina yerine tabut yapmışlar. Nasıl kontrol sağlanır, garanti alınır bilemem ama bina yaşına ve zemine de tek başına güvenmemek lazım. Üstelik bunları denetleyen bir mekanizma olmadığını da düşünürsek çok çaresisiz...

    Einmal editiert, zuletzt von Ahben Sonel () aus folgendem Grund: denetleyen mekanızma olduğunu yazmışım. düzelttim.

  • bu nasıl oluyor

    İzmit Yahya kaptan bölgesi zemini en kötü bölgelerin başında gelir


    Yüksek binalar apartmanlar ile kuruldu o bölge


    Tüm apartmanlar yapılırken temellerde çelik kazık sistemi ile yapıldı


    99 Gölcük depreminde yıkım olmadı - İzmitli olduğum için canlı tanık oldum

  • Vehbi Panik yaratmak amaçlı değil ama; yeni yapılan binaların da durumu ortada, en azından güneydoğu depreminde gördük. Kansız inşaatçılar, her şeyi kılıfına uydurup bina yerine tabut yapmışlar. Nasıl kontrol sağlanır, garanti alınır bilemem ama bina yaşına ve zemine de tek başına güvenmemek lazım. Üstelik bunları denetleyen bir mekanizma olduğunu da düşünürsek çok çaresisiz...

    Denetim mekanizması tam anlamıyla işlemediği zaman böyle felaketler yaşıyoruz yaşamaya da devam edeceğiz :(


    99 depreminde 7 hafta akrabalarımın cenazalerini bulamadım ben :( :(


    1-2 Sene sıkı denetim oldu daha sonra gevşemeye başladı o denetimler , insanlar dış cephelere boya badana yapıp evleri sattılar ya :(