Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bingöl-Karlıova DAF ve KAF ın kesişim noktasıdır. Dikkatle takip edilmeli ancak KAF zonu üzerindeki daha önce adını bazı arkadaşların ve benim geçirdiğim, bilim adamlarımızca da defaatle bahsedilen sismik boşlukta bulunan Yedisu segmenti en riskli segmenttir. 1939 Erzincan depremi doğu-batı yönlü kırılmasından sonra deprem episentrının doğusunda kalan bölgede 1992 de 6.8 Erzincan Depremi olmuştur. Bu 2 depremden sonra stres olduğu gibi kırılmayan Yedisu Segmenti üzerine aktarılmıştır. Bu segment 72 km uzunluktadır ve aşağıda Ramazan hocamızında bahsettiği gibi 236 yıldır suskundur ve büyük deprem tarihsel aralığı 250-300 yılda birdir. Ancak 1939 ve 1992 depremlerinin bu tarihsel aralığı bir nebze erkene çekmiş olma ihtimalide mevcuttur. Dolayısıyla bu segmentin fay hareketliliği dikkatle takip edilmelidir.


    Bingöl karlıovada fay uzunlukları az olan birkaç tane fay bulunmakta ve bunlarda zamanla orta şiddette depremler oluşturmaktadır. KAF-DAF fay zonlarının birleşme noktası olduğu içinde bölgede bu depremleri görmeye devam edeceğiz. Ancak dikkat çekilmesi gereken yer yukarıda bahsettiğim gibi Yedisu segmentidir.


    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Bingöl karasalda türkiyenin en çok yıkıcı/hasar yapıcı deprem ürettiği bölge içerisindedir. DAF ve KAF'ın kesişim bölgesinde bulunan bingöl iki Transform fayın kesişmesi sonucu oluşan, çok sayıda birbirine çapraz (conjugate) faylarıda bünyesinde bulunduruyor.Bazı sözde deprem uzmanları (tahmincileri) gibi Batıdan önce doğuya bakmamız lazım deyip her seferinde doğu doğu diye dillendirmeye gerek yok.


    Bingöl-Karlıova-Erzincan üçgeni Türkiye'de yıkıcı deprem aktivitesinin en yoğun olduğu bölgelerden biridir. Gerek tarihsel,
    gerekse son yüzyıldaki aletsel kayıtlar bu faylar boyunca çok sayıda yıkıcı depremin geliştiğini gösterir. Son yüzyılda KAF'nın Erzincan-Varto arasında kalan kesiminde can kaybı ile sonuçlanan, yıkıcı özellikteki 17 Ağustos 1949 Elmalıdere (Ms:6.9), 19 Ağustos 1966 Varto (Ms: 6.8), 26 Temmuz 1967 Pülümür-Kiğı (Ms:6.0) depremleri meydana gelmiştir.

    KAF boyunca, bölgede meydana gelen en son yıkıcı deprem ise 13 Mart 1992 tarihindeki Ms: 6.8 büyüklüğündeki Erzincan depremidir. DAF'nın Bingöl Karlıova arasında kalan kesiminde ise 22 Mayıs 1971 Bingöl depremi (Ms: 6.8) meydana gelmiştir. Bu iki ana fay arasında kalan Bingöl-Karlıova- Erzincan üçgeni içerisindeki aktif faylar boyunca son yüzyılda can ve mal kaybına da neden olan orta büyüklükteki depremlerin meydana geldiği bilinmektedir ( 5M>6.5M).


    Bingöl-Karlıova-Erzincan üçgenini sınırlandıran KAF ve DAF'nın belirli segmentlerinde son yüzyılda meydana gelen depremlerle deformasyon enerjisi boşalımı gerçekleşmiştir. DAF'nın Karlıova ve Göynük çayı segmentlerinde sırasıyla 1866 ve 1971
    depremleri oluşmuştur. Bu fayın Bingöl güneyindeki kesimi olan Genç fayında ise son 100-150 yıldır yüzey yırtılması ile sonuçlanmış büyük deprem bilinmemektedir. Kuzey Anadolu fayında ise son yüzyılda Yedisu doğusundaki Elmalı bendinde 1949 (Ms 6.9), Kargapazan segmentinde ise 1966 (Ms:6.9) Varto depremleri meydana gelmiştir. 1992 Erzincan depremi
    ise bu fayın Yedisu segmenti batısına rastlayan Erzincan havzası doğusunda gerçekleşmiştir.


    Bu seri depremlerin arasında kalan Yedisu segmentinde ise en son büyük deprem 1784'te meydana gelmiştir. Kuzey Anadolu fayında MTA - Japon Jeolojik Araştırma Kurumu (GSJ) ortaklığında yapılan paleosismoloji çalışmaları, fay boyunca aynı segment üzerinde yüzey yırtılmasıyla sonuçlanan büyük depremlerin ortalama 250-350 yılda bir tekrarlandığına yorumlanabilmektedir. Dolayısıyla KAF üzerinde 65-70 km uzunluğundaki Yedisu segmenti boyunca bir sismik boşluktan bahsedilebilmektedir. (1988 Barka, 1996 Demirtaş ve yılmaz)


    Bu üçgen içerisindeki tektonik deformasyon yoğunluğu dikkate alındığında özellikle birbirinin çaprazı (conjugate) niteliğinde olan bu fay sistemlerinde meydana gelen Orta-büyük bir depremin eşlenik çapraz fayları etkileyerek tetiklemesi ve yeni depremlere yol açması kinematik açıdan olağandır. Herhangi bir deprem sonrasında, kaynak faydaki deformasyon enerjisinin boşaldığı dolayısıyla belirli bir süre aynı fay üzerinde büyük depremlerin meydana gelmeyeceği kabul edilir. Ancak, yukarıda belirtilen fay paterni ve bölgesel anlamda gerçekleşen son depremlerle Bingöl-Karlıova-Erzincan üçgeni içerisinde, üzerinde deprem meydana gelmemiş olan aktif fayların, uzunluklarıyla orantılı büyüklükte yeni depremler üretmesi beklenmektedir. Bu
    yaklaşım doğrultusunda üçgen içerisinde eldeki bilgilere göre bilinen, KAF'nın Yedisu segmenti, DAF'nın Genç segmenti, Ovacık fayı, Sancak-Uzunpınar ve Bingöl-Karlıova fay zonları Bölgede olası yeni deprem kaynakları olarak değerlendirilebilir. Uzunlukları nedeniyle bu faylardan kaynaklanabilecek deprem büyüklükleri 6'dan büyük olabilecektir.

    Tanyeri-Yedisu segmenti 70 km uzunluğundadır. Bu segment Ms:7.6 büyüklüğündeki 1784 depremine kaynaklık etmiştir.

    Palu'nun kuzeydoğusundaki Gökdere yükseliminin paleosismolojik çalışmaları net saptanamamakla beraber büyük depremlere kaynaklık ettiğini düşünüldüğü için sismik boşluk olarak tanımlanmıştır. 2000'li yıllardan sonra yüksek deprem aktivitesi gösteren bir başka bölgedir.


    Bölgenin yakın tarihli son yaşadığı etkili depremler;

    28 Ocak 2003 Tunceli/Pülümür 6.1M

    1 Mayıs 2003 Bingöl 6.4M

    12 Mart 2005 Bingöl/Karlıova 5.7M

    14 Mart 2005 Bingöl/Karlıova 5.9M

    5 Haziran 2005 Bingöl/Karlıova 5.8M

    30 Temmuz 2009 Erzincan/Çağlayan 5.1M

    8 Mart 2010 Elazığ/Kovancılar,Karakoçan 6.1M

    17 Eylül 2013 Muş/Tüten 5.1M

  • Bu konuyu belli başlı takip eden ve dikkatini veren üyelerimiz var, bunlardan biride benim son zamanlarda evde zaman geçirenler için bir makale paylaşacağım, özellikle oluşan depremlerin çözümlerini ve depremi oluşturan fayların karakteristiğini size öğretebilecek bir makale..Umarım okuyanlara yada ilgisi olanlara yararı olur..

  • Bu konuyu belli başlı takip eden ve dikkatini veren üyelerimiz var, bunlardan biride benim son zamanlarda evde zaman geçirenler için bir makale paylaşacağım, özellikle oluşan depremlerin çözümlerini ve depremi oluşturan fayların karakteristiğini size öğretebilecek bir makale..Umarım okuyanlara yada ilgisi olanlara yararı olur..

    Çok teşekkürler hocam. Bu konuyu arıyordum. Çözümleme nasıl yapılır hiç bilmiyordum. Aklıma olan bir şeydi. Hemen okuyorum.

    Mustafa Kemal ATATÜRK 1881-19∞

  • Çok teşekkürler hocam. Bu konuyu arıyordum. Çözümleme nasıl yapılır hiç bilmiyordum. Aklıma olan bir şeydi. Hemen okuyorum.

    Rica ederim, faylar ile ilgili genel bilgim olsa da bu tür çözümleme konusunda bilgim çok zayıftı bende araştırıyordum. Pergamon bu konuda baya ileride, bazen anlattıkları havada kalıyor bu şekilde anlayabiliriz biraz okumak ve doğru anlamak işi çözdürür bence..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Bende dedim ki tabak çanak niye çıtırdadı..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN