Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Normal hareketler , helen yayı ayda 2 kere +5m civarı deprem Üretir zaten, bu sefer ard arda geldi.

    Helen yayı büyük depremler üretebilen bir yay

    365 yılında 8.5 büyüklüğünde

    1303 yılında 8.2 büyüklüğünde

    1856 yılında 8.2 büyüklüğünde

    Ve tabiki beklenen büyük Girit depremi var.

    Bu yüzden İstanbul Depremi kadar orası da çok önemli. (Bu konu hakkında bir yazı yazarsanız sevinirim)

    Einmal editiert, zuletzt von Fease ()

  • Ben daha çok meydana gelen Depremlerin kırılmalarını izleyerek olası risk faktörleri üzerine yorum yapmaya çalışıyorum. Girit’de her ay (ortalama) 4.5/4.9m arası 2 deprem

    Yılda ise en az 1 adet +6m civarı 5.8/5.9m deprem meydana geliyor.

    girit’de bir yitim zonu olmasına rağmen pasifikteki plakalar kadar 9-9.5m deprem üretmiyor diye biliyorum. Ürettiği en büyük depremler 8.5m civarı ve tarihsel kayıtlarda muğla yöresi hariç ciddi bir yıkım bilgisi yok. Bu yıkımlarında çoğu tsunami kaynaklı olduğu bilgisi var twitterda giritte meydana gelicek büyük bir depremin yaratacağı dalgaların animasyonu vardı bulursam atmaya çalışırım.

    Bu tür yitim zonlarında meydana gelen büyük depremlerin yenilenme aralıkları uzun yıllar sürüyor girit’in büyük depremi tekrarlama periyodu kaç yıl bilmiyorum araştırmak lazım.

    Girit hakkında daha detaylı bilgiye sahip kişiler olabilir aramızda bildikleri bilgileri paylaşırlarsa öğrenmiş oluruz.

  • Helen Yayında deprem fırtınası var şu an. 4.9'un artçılarıdır umarım. Celal Şengör televizyonda Girit'in 9.5 büyüklüğüne kadar deprem potansiyeli olduğunu söylemişti. Olur da Girit 9 büyüklüğünde deprem üretirse sonuçları neler olur düşünemiyorum.

    Einmal editiert, zuletzt von Onur35 ()

  • Helen Yayında deprem fırtınası var şu an. 4.9'un artçılarıdır umarım. Celal Şengör televizyonda Girit'in 9.5 büyüklüğüne kadar deprem potansiyeli olduğunu söylemişti. Olur da Girit 9 büyüklüğünde deprem üretirse sonuçları neler olur düşünemiyorum.

    Girit adası ile Fethiye Körfezi arasında Plini ve Strabo çukurlukları boyunca ters fay bileşenli sol yönlü doğrultu atımlı fay karakteri görünüyor.

    Bugün meydana gelen depremlerin çoğu 5.0m’lik depremden bağımsız meydana gelmiş bence ,kırılan bölgelerin arası 50 km civarında

    50 km’lik bir fay 2 metre atımla Kırılırsa 7 civarı deprem üretir.

    40km’lik bir alan 40cm civarı bir atımla kırılırsa 6.4m civarı deprem üretir sanki +6’lık bir depremin hazırlığı var gibi geldi bana..

  • Temmuz ayı büyük depremler ;

    1.Major mag. 7.1 earthquake - Halmahera, Indonesia on Sunday, 14 July 2019

    2.Major mag. 7.1 earthquake - 18km W of Searles Valley, CA (USA) on Saturday, 6 July 2019

    3.Strong mag. 6.8 earthquake - Northern Molucca Sea (Indonesia) on Sunday, 7 July 2019

    4.Strong mag. 6.6 earthquake - Vanuatu Islands on Wednesday, 31 July 2019

    5.Strong mag. 6.6 earthquake - Offshore Broome, WA (Australia) on Sunday, 14 July 2019

    6.Strong mag. 6.4 earthquake - 10km ENE of Ridgecrest, CA (USA) on Thursday, 4 July 2019

    7.Strong mag. 6.3 earthquake - Near S. Coast of Honshu, Japan on Saturday, 27 July 2019

    8.Strong mag. 6.3 earthquake - New Britain Region, P.N.G. (Papua New Guinea) on Monday, 15 July 2019

    9.Strong mag. 6.2 earthquake - 196km WSW of Bella Bella, Canada on Thursday, 4 July 2019

    10.Strong mag. 6.1 earthquake - Balleny Islands Region on Tuesday, 23 July 2019

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Merkez üssü Bayraklı-Bornova civarları gözüküyor. İzmir Fayı hareketlendi diye düşündüm ama depremin merkezi o fay değil korkulacak bir durum yok bence Ege'nin klasik çöküntü depremi. İzmir Fayı'nın üzerinde olsaydı o zaman korkabilirdik.

  • Bende ondan korktum karsiyaka-konak-buca civarındaki bir deprem beni korkutur ziraa İzmir merkezden geçen fay hattı 7 buyuklugunde deprem üretebilir diye duymuştum hocalarımızin yorumlarını bekliyorum?

  • Bende ondan korktum karsiyaka-konak-buca civarındaki bir deprem beni korkutur ziraa İzmir merkezden geçen fay hattı 7 buyuklugunde deprem üretebilir diye duymuştum hocalarımızin yorumlarını bekliyorum?

    Benim en çok korktuğum fay o. Güzelbahçe'den başlıyor, Narlıdere-Balçova-Konak-Pınarbaşı güzergahını izleyip Bornova'ya uzanıyor şehrin tam altından geçiyor. 1688 yılında Narlıdere merkezli 7 büyüklüğünde bir deprem üreterek İzmir'i yıkan fay o İzmir fayı. Uzun yıllardır da suskun 5-6 büyüklüğünde enerji biriktirmiş olabilir. Deprem üretme periyodu kaç yıl bilinmiyor. Bu fayın araştırılması lazım ama önemsenmiyor malesef.

  • Depremin meydana geldiği lokasyonda belirgin kuvarterner çizgiselliği olup (fay) , geçmiş dönemdeki (çok uzun yıllar) hareketliliği bilinmiyor. İzmir fayı biraz daha güneyden geçiyor tetikler,tetiklemez yorumunu yapmak çok zor izmir fayı 35km uzunluğunda çok da uzun sayılacak bir fay olmamasına rağmen oblik fay olmasından kaynaklı ( hem yanal ötelenip,hemde çökme meydana geliyor) geçmişte magnitüd olarak 7 ve üstü depremler üretmiş, yapılan palesismolijik çalışmalarda belirgin yüzey faylanması (kırıkları) mevcut.

    Bundan sonra meydana gelicek depremcikler önemli ,gelmeyip sönümlenirse izmir’in normal hareketi olarak yorumlanır. Mert_35 3’lük depremde duvarın çatırdaması normal değil ya depremin olduğu lokasyonun çok yakınında,hatta üzerindesin çöken bloğun (zeminin) üzerinde bulunuyorsun yada evin temeli problemli . +3 ve üstü depremler, depremin merkezine yakın lokasyonlarda genelde hissediliyor ama duvar çatırdaması iyi değil..