Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • dün yalova açıklarındaki 3.5 siddetinseki depremi hisseden oldu mu

    Yalova açıklarında değil çınarcık/esenköyde oldu bende tam merkez üssü esenköydeydim hissetim



    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • endonezya 'daki depremin derinliği 10 km çok yakın yüzeye ve çok güçlü bir deprem üstelik karada olmuş. Umarım büyük zarar vermemiştir. Ve 1 saattir deprem merkezinin cok yakininda olmayan depremler oluyor 5 ila 5.7 arası bu normal mi anlamadım. Ve bu mesajı yazarken yunanistanda 5.1 şiddetinde deprem oldu dünya üzerinde hareket yine çoğaldı.

  • @4 Şubat


    Evet Hocam beklentim o yöndeydi.

    Şimdi esas beklentim "Peru" kaldı.


    Yine hatırlarsanız Ege Denizi ile ilgili bir öngörüm vardı. 2 yanardağın aktif hale geçmesine bir depremin eşlik etmesini

    bekliyordum. Aslında o deprem oldu bugün ( Yunanistan 5.1) . Burada önemli olan nokta bence, magma hareketlerinin yeni

    bir dinamiğe kavuşuyor olması.

    Ben bu öngörüm dolayısı ile, Ege Denizi ve Türkiye'nin Ege kıyılarında artık büyük bir depremsellik öngörmüyorum. Bu deprem

    olmayacak anlamında değil tabi ama yıkıcı deprem görülmeyebilir artık.


    Tabi takip eden zaman da, sıkı analizler yapılmalı. Şu anda sadece parametreleri doğrulanan bir öngörü.

    Unutmadan, Çanakkale - Ayvacık için 5,5 - 5,8 civarı beklentim bölgenin jeolojisinden dolayı devam ediyor.

    Ayrıca bölgenin konut stok kalitesi de, endişelerimi körüklüyor.


    İyi akşamlar dilerim.

  • endonezya 'daki depremin derinliği 10 km çok yakın yüzeye ve çok güçlü bir deprem üstelik karada olmuş. Umarım büyük zarar vermemiştir. Ve 1 saattir deprem merkezinin cok yakininda olmayan depremler oluyor 5 ila 5.7 arası bu normal mi anlamadım. Ve bu mesajı yazarken yunanistanda 5.1 şiddetinde deprem oldu dünya üzerinde hareket yine çoğaldı.


    Endonezya da olan hareketler çok normal. Depremler eğer mevcutsa yerel fayları da tetikleyebilir.

    Endonezya da böyle bir durum mevcut.


    Dünya üzerindeki hareketlerin çoğalması durumu aslında mevcut değil.

    Bir kaç sebebi var o şekilde algılamamızın.

    Birincisi, algıda seçicilik faktörü. Deprem beklentisi içinde olduğumuzdan her deprem haberini "seçiyoruz"

    ikincisi, Amerika'da olan depremler hem magazinsel hem de San Andreas fayına bağlı beklenti sebepli gündemde fazla yer aldı.

    Üçüncüsü, Yazılı, görsel ve sosyal medya, internet siteleri, bloglar deprem tartışma ve haberlerine çok yer vermeye

    başladılar.


    Tabi tedbiri elden bırakmadan, çok da fazla endişelenmeyin.



    Selamlarımla

  • @4 Şubat


    Sayın Hocam,


    Bingöl - Karlıova öyle kötü bir coğrafya ki, KAF ve DAF'ın birleşim noktası :)

    Bir tane musibet yetmezmiş gibi, bir de iki tane musibet mevcut.

    Daha da kötüsü Arabistan plakası işi de var :)


    Ama bölge jeolojik olarak çok riskli olsa da ( benim görüşüm tabi) DAF kırılırsa Malatya, KAF kırılırsa bir İstanbul kadar tehlikeli bir bölge değil.

    Aman yanlış anlaşılmasın, her şey güllük gülistanlık demiyorum bölge riskli ama risk faktörü olarak sıralamadaki yeri 3.sırada.


    Ama merakınız varsa, biraz araştırıp size daha doyurucu bilgiler verebilirim.



    iyi akiamlar

  • Karlıova avrasya ile arabistan plakalarının sıkıştığı,KAF ile DAF’ın kesiştiği bölgede yer alıyor.Bölgenin depremselliğine etki eden 3 faktör mevcut 3’lü kavşak gibi bi ifade kullanılmış bu yüzden.Bölgenin jeolojik yapısı çok karışık doğrultu atımlar faylar mevcut olduğu gibi çoğu kısa atımlı yerel kırıklar ürettiği depremler 5-5,5m civarlarında oluyor.

    Büyük deprem üretme süresi baya uzun ama en son ne zaman kırıldığı bilinmeyen segmentler mevcut (birden fazla) bu bilinmemezliğin getirdiği risk faktörüde büyük oluyor haliyle. Yarın bile yıkıcı +5.5m (o bölgede 5.5m hasar verip yıkım yapabiliyor) deprem olursa sürpriz olmaz sadece karlıova değil çevresindeki bölgelerde risk altında.

    Bingöl/karlıova,yedisu,adaklı,solhan

    Muş/varto,bulanık

  • Bingöl Karlıova,ülkemizin en riskli bölgelerinin başında geliyor, 2 önemli fay hattının kesişim noktası, bölgede sık aralıklı olmasa da orta şiddetin üstünde depremler oluyor. En son yıkıcı deprem 1949 da 6.7 olarak gerçekleşti. Bölgedeki faylar daha fazlasını da üretebilir. Ancak hemen karlıova devamındaki erzincan hattı daha büyük depremlere gebe, hepimizin bildiği üzere 1939 da 7.9 ile kırılmıştı..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Güneydoğu Asya sallanmaya devam ediyor. Papua ve Endonezya peş peşe sallandı

    Ulu önderimiz, ebedi ve ezeli liderimiz, alemlerin sultanı Hz.Muhammed Mustafa (SAV)'ya salat ve selam olsun.

  • Herkese merhaba, paylaşacağım konu ile alakalı aslında bazı hocalarımızın görüşünü biliyorum ama okuduğum bir haberi paylaşmak istiyorum.


    Çıplak gözle takip edilebilen az sayıdaki astronomi olaylarından, ay tutulması 16 Temmuz saat 21.34'de başlayacak, 03.18'de sona erecek. Tutulma tüm Türkiye'den çıplak gözle izlenebilecek.

    İstanbul Aydın Üniversitesi Gök Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Gölbaşı, Parçalı Ay Tutulması'nı açıkladı. Gölbaşı, "Ay Dünya etrafında, Dünya da Güneş etrafında döner. Ancak bu üç cisim uzayda her zaman bir doğru üzerinde yer almaz, yörünge düzlemleri farklıdır. Ancak yılda ortalama iki kere, yörünge düzlemleri çakışır ve üç gök cismi bir doğru üzerinde buluşur. Bu zamanlarda tutulmalar meydana gelir. Hiçbir zaman sadece Ay veya sadece Güneş tutulması meydana gelmez, biri oluyorsa mutlaka 14-15 gün önce veya sonra diğeri gerçekleşir. Örneğin yıl sonunda 26 Aralık'ta Halkalı Güneş Tutulması ve 10 Ocak 2020'de Gölgeli Ay Tutulması yaşayacağız" ifadelerini kullandı.

    "TUTULMA TÜM TÜRKİYE'DEN İZLENEBİLECEK"

    Parçalı Ay Tutulması'nın saatini bildiren Prof. Dr. Gölbaşı, "Tutulma Türkiye saati ile bugün 21: 43'de başlayacak, tutulmanın ortası 17 Temmuz'a girdiğimiz saat 00: 31'de gerçekleşecek ve saat 03: 18'de de sona erecek. Tutulma sırasında Ay'ın yaklaşık yüzde 65'lik kısmı Dünya'nın gölge konisi içinde kalacak. Tutulma İstanbul Aydın Üniversitesi Gözlemevi'nde meraklılara açık olarak izlenebilir" dedi.

    PARÇALI AY TUTULMASINDAN SONRA MARMARA DEPREMİ OLMUŞTU

    Öte yandan Parçalı Ay Tutulması'nın yaşandığı yıllardan birinin de 10 Ağustos 1999 olduğunu hatırlatan uzmanlar, bu tutulmadan yalnızca 7 gün sonra 'Büyük Marmara Depremi'nin gerçekleştiğini hatırlatarak,"1999 yılında Parçalı Ay Tutulması öncesi irili ufaklı depremler ve Büyük Marmara Depremi yaşanmıştır. Parçalı Ay Tutulması yeni bir depremin habericisi olabilir" dedi.


    NOT: ALINTIDIR.

    YAŞAYANLAR, ÖLÜLER BİRDE DENİZCİLER VARDIR.

  • San andreas fayı san francisco 4.4m

    Hemen ardından 7.1m’lik depremin artçısı kaliforniya 4.5m deprem gerçekleşti.San Andreas’daki öncümü bakalım? Kaliforniya depreminden öncede 4’lük artçı olmuştu.


  • Tekrar yazayım :)


    Güneş de dahil, Güneş sistemimizdeki tüm gök cisimleri, Samanyolu ve Andromeda Galaksisi sistemlerinde var olan tüm gezegen ve güneşler aynı eksen, iki veya üç boyutlu düzlem üzerinde ip gibi sıraya dizilseler bile, Dünya üzerinde yarattıkları "kütle çekim kuvveti" eser miktardadır.

    Eser derken sevdiğim bir ifade ile, "teoride mümkün, pratik de na mümkün" bir etki gösterirler.


    Çok da fazla dikkate alınması sadece sinir bozar, üzer :)


    Güneş tutuklması -deprem neden arka arkaya oluyor peki? denirse de;


    Dünyada her her gün, her hafta, her ay depremler oluyor. ve her hafta 2,3 tane 6 - 6,5 arası, her ay 7 - 7,5 arası da bir deprem oluyor.

    Güneş tutulması ise yılda en az 2 en fazla 5 kez, Ay tutulması ise 2 kez olur.


    Şimdi biraz işim olduğu için çizemedim ama, grafiksel olarak düşünürseniz, deprem oluş frekansı,Ay ve Güneş tutulmalarına göre kat be kat daha sıktır.

    o yüzden, Deprem oluş grafiğinin, Güneş ve Ay tutulma grafikleri ile çakışması, tesadüfü geçtim, matematiksel bir gerçek.

    Eski bir Başbakanımızın bir cümlesi ile mesajımı bitireyim.

    " bu işler çok uğraşmaya gelmez, adama kafayı yedirir" ^^



    Sevgi ve selamlarımla