Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Erzurumdaki depremler olağan KAF depremleri, bu bölgede büyük depremi Yedisu Segmentinde beklemekteyiz. Bunun dışında bingöl ili KAF ve DAF ın birleşim noktası olduğundan yine buralarda yan faylarda 6 ya yaklaşan yada geçebilecek olan depremler görebiliriz. Ancak 7 ve üzeri bir deprem üretebilecek kısım 1939 depreminden sonra kırılan fayın doğu ucunda kalan yedisu segmentidir.

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • PergamoN hocam sayisi giderek artan bu depremler Anadolu da büyük bir depremin habercisi olabilir mi?

    Hayır, bugün ki Erzurum depremi artçı bir deprem hala derindeki kırılmayı simgeleyen +3'Mwlik depremlerin çok az olması hatta hiç olmaması ilginç.Bir depremden sonra depremin hangi faydan kaynaklandığı bilmeden ve o depreme neden olan kaynak fayın parametrelerini bilmeden yapılan her yorum boş yorumdur ve bu işle amatör olarak ilgileniyorsan abesle iştigal ediyorsun demekdir.

    Karayazı fayını çok araştırma fırsatım olmadı Ramazan hocanın dediğine göre 7-10-16-20-22km uzunlukda 5 ayrı parçadan oluşuyor.Geçmiş büyük depremleri bilinmiyor ve yakın dönemde (aletsel) 120 yıldır en azından büyük bir deprem üretmedi.Fayın bu uzunluklarını biliyorken ve en azından 120 yıldır üzerinde etkili bir deprem gelişmemişken 5.2'lik bir depremden sonra daha büyüğü gelmeyecek,gelmez demek imkansız.

    Bu bölgeyi doğrudan KAF etkisi altında değerlendirmek yanlış isim olarak Kuzey Doğu Anadolu fay hattı olarak isimlendiriliyor olsada sistemin çalışma şablonu değişiyor KAF parametreleri bu bölge için geçerli değil.

    Karayazı segmentlerinin sadece uzunlukları dikkat alınarakdan 20-22km uzunlukdaki segmentlerin 6.5/6.6Mw'lik 2 ayrı deprem üretme potansiyeli var.Fay geometrisi gereği birlikte kırılma ihtimalleri varmı bilmiyorum ama 3-4 segmentin aynı anda kırılması durumunda +7'Mwlik bir deprem muhtemel, Karayazı fayı doğrultu atımlı ve belirgin bir çizgiselliği mevcut segmentlerin birlikte kırılması göz ardı edilemez.


    Sayısı artan depremler ise tamamen rastlantısal depremlerin belli bir oluş düzeni yok ve istatistiki verilerinden yola çıkarak yorumlarda bulunmak yanlış.Yılın 10 Ayı deprem gelişmezken 1 Ay'da onlarca deprem meydana gelebilir.Bu depremlerin üzerine anadolunun farklı veya bu depremlerin meydana geldiği kesimlerinde daha büyük bir deprem meydana gelmez diyemezsin ama bu depremlerle bağıntısı olmadığı kesin.Bir depremin başka bir segmenteki depremi tetikleme olasılığı, çok büyük depremler hariç oldukça düşük.Zaten büyük bir deprem beklenen segment üzerinde meydana gelen bir deprem mevcut ise daha büyük bir deprem tabiki meydana gelebilir bu durumda önceki deprem tetikleyici değil öncü deprem konumuna düşer.


    Elazığ depreminin (6.8Mw )Columb stress çalışmalarından örnek;

    Doğu Anadolu Fay Sistemininin Palu-Sincik segmenti üzerindeki yıllık kayma hızı 10.5±0.6 mm/yıl dır (Aktuğ vd., 2016).Söz konusu yıllık kayma hızları kullanıldığında, Doğu Anadolu Fay Sistemi için yıllık gerilme birikimi ortalama 0.1-0.2Bar civarında bulunmaktadır. Sivrice depreminin yarattığı gerilme değişiminin 1 bar’ın altında olduğu düşünüldüğünde bu rakam en fazla 5-10 yıllık bir enerji birikimine karşılık gelmektedir. Diğer bir deyimle, Sivrice Depreminin etkisi zaten olacak bir depremin en fazla 5-10 yıl öne alınmasına karşılık gelmektedir. Bu bölgedeki depremlerin tekrarlanma aralıkları dikkate alındığında (150-500 yıl) söz konusu statik gerilme değişiminin etkisinin oldukça küçük kaldığı değerlendirilebilir.

    Sivrice Depreminin Çelikhan-Türkoğlu fay segmenti üzerindeki etkisi ise 0.1 bar’ın altında kalmaktadır.

    Bölgedeki mevcut gerilme bütçesi kesin olarak bilmek mümkün olmamakla birlikte, dünyadaki benzer sistemler ile uyumlu olarak 100-200 bar dolayında olduğu tahmin edilmektedir. Depremler sonrasındaki dinamik gerilme değişimleri çok daha büyük değerler alabilmekle birlikte, depremlerden sonra yakın çevrede oluşan statik gerilme değişimleri yaklaşık 1 ile 3 bar mertebesindedir. Bu rakam, yerin mevcut gerilme bütçesi (100-200 bar) içinde oldukça düşük kalmaktadır. Diğer yandan, güncel araştırmaların yerin mevcut gerilme bütçesinin konumsal değişiminin 50 bar’a ulaştığını gösterdiği değerlendirildiğinde, depremlerden hemen sonra oluşan statik gerilme değişimi nedeniyle komşu faylarda depremlerin tetiklenmesi arasındaki bağlantıyı kurmak oldukça güçtür. Statik gerilme değişiminin bir diğer özelliği ise, deprem sonrası oluşan gerilme değişiminin mesafeye bağlı olarak çok hızlı sönümlenmesidir. Statik gerilme değişimleri yaklaşık olarak uzaklığın küpü ile ters orantılı olarak azalmaktadır. Çok büyük depremlerde (örneğin 2011 yılında Japonya’da yaşanan 9.0 büyüklüğündeki Tohoku depremi gibi) dahi statik gerilme değişiminin 200-300 km. de sönümlendiği görülmektedir. Uzak alandaki etki, Tohoku Depremi için bile azami 5-10 bar civarındadır. Bu nedenle, mevcut gerilme transferi kapsamında Sivrice depreminin bölgedeki diğer fayları tetiklemesi beklenmemektedir.

    6.8'Lik bir depremde bile Columb stress analizde değerler bu denli düşük kalırken her +5'lik +4'lük depremden sonra komşu fayı tetikleyebilir yorumunda bulunmak gülünç bir durum bu büyüklükdeki depremlerin mevcut gerilmeye etkisi yok denecek kadar az.

    Yedisu segmenti gibi zaten üzerinde aşırı stress birikmiş segmentlerin çevresinde meydana gelen depremler ayrı önem arz eder.Çünkü bu segment son aşamalarında (mevcut gerilim birikimini tam olarak bilmek imkansız) çevresindeki en ufak stress değişiminden sonra tetiklenme ihtimali mevcut Yedisu ve çok yakınındaki her 5-6 arası depremden sonra büyük bir depremi tetikleyebilir diyen kişi önümüzdeki 10-15 yıllık belkide daha kısa bir süre zarfında bu büyük depremi doğru tahmin edebilir.


    Gelelim Erzurum'a tarihsel dönemde çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği onlarca deprem mevcut en yakını 1859 Depremi 15.000 Ölü hangi faydan kaynaklandığı tarihsel dönem olduğu için meçhul , o zaman ki nüfus yoğunluklarına göre +10.000'den fazla kişinin hayatını kaybettiği daha eski tarihlerde 2-3 adet daha deprem mevcut.Sadece Erzurum değil Kars ve Kars/Ermenistan sınırı ve Gürcistan'da büyük depremlere gebe bir coğrafya KD'ya çıkıldıkça depremler bindirme özelliği (ters fay) kazanıyor Doğu anadolunun yükselme sebebide bu bindirme depremleri . Yakın tarihli 1988 Ermenistan/Spitak depremi (Gümrü depreminde) (6.8 veya 7.0Mw) 20.000 Kişi hayatını kaybetti. O depremde gelişen yüzey kırığı;

    deprem sırasında Spitak'ın kuzeydoğuya bakan kesimi güneybatıya bakan kesimin üzerine çıkmıştır.

    forum.havaforum.com/attachment/119318/

    Erzurum'un en yoğun depremsellik gösteren bölgeleri Aşkale,Pasinler,Horasan,Köprüköy bölgeleri Aşkale'de aletsel dönemde meydana gelen depremler çok daha yoğun,paleosismoloji çalışmalarında yüzey kırığı oluşturan büyük depremlerde mevcut olmasına karşın aletsel dönemde üzerinde büyük bir deprem meydana gelmedi. Erzincan/Çayırlı ve Erzurum/Aşkale arasındaki kesim Demirtaş tarafından (1997) sismik boşluk olarak tanımlanmıştır bu tarihden sonra meydana gelen 2004 Erzurum/Aşkale depremleri 5.5/5.4Mw bölgede ciddi hasara neden olmuş 9 Kişi hayatını kaybetmiş 51 kişi yaralanmışdır o depremin raporu ;

    Streamable Video
    streamable.com

    forum.havaforum.com/attachment/119317/

    Aletsel dönem büyük depremler;

    1924 Pasinler/Erzurum depremi 6.8Ms

    1952 Pasinler/Erzurum depremi 5.8Mw

    1983 Narman/Erzurum Depremi 6.9Ms

    1984 Şenkaya/Erzurum 6.4Mw

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Deprem episantr'ı derinde ve yoğun nüfuslu bir bölgede değil Nazca plakasının daldığı kesimin arkasında genişleme rejimiyle gelişen normal faylanma depremi büyüklük 7.5Mw Güney Amerika için olağan depremlerden biri.

    Bölgesel tektoniğe, hem Kolombiya'dan güney Şili'ye uzanan 5.900 km uzunluğundaki Peru-Şili Açması'nı (Genişlemesi) hem de hendeğe paralel aktif yanardağ yayınını oluşturan kıtasal Güney Amerika Plakası'nın altına okyanusal Nazca Levhası'nın batması hakimdir.(IRIS)

    Yakınsama oranları (Hareket hızları) Ekvador'da 5,6 cm/yıl ile kuzey Şili'de 6,3 cm/yıl arasında değişmektedir. Yakın zamanda GPS gözlemleri kullanılarak güncellendiler (IRIS). Bu değerler ülkemizdeki en hızlı hareket eden fayı hattı olan KAF'ın 3 katı.

    M7.0 ve M7.2 arasındaki büyüklükde bir deprem için atım miktarının gerilme birikimi aynı segment'de tekrarlanması için 40-50Yıla tekabül ediyor.(Hızlar değişkenlik gösterir) Güney Amerika'da büyük bir deprem bekliyorum diyenlere aldırış etmeyin.


    USGS verilerine göre depremden güçlü etkilenen toplam nüfus 150k (150.000) civarında depremin derinliği ve episantr'a uzaklıkları baz aldığımızda muhtemelen kaçmak için zamanları oldu.Yerel hasarlar ve heyelanlar mevcut.

    Usgs'nin beklediği can kaybı tahmini; Şuana kadar bildirilen bir ölüm haberi yok kırsal kesimlerde gerçekleşen depremlerde genelde ölüm gerçekleşmiyor yada çok az oluyor derin depremler.

    forum.havaforum.com/attachment/119629/

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • 2 Günden beri Van gölünde (Edremit'in kuzeyi) bir takım depremler meydana gelmeye başladı.Bu depremler 2011 Van depreminin artçı şokları/ tetiklediği depremlerin dağılımında sismik aktivitenin düşük kaldığı kısıma denk geliyor.

    2011 Ekim ayı Van depreminin artçışok/tetiklediği depremlerin dağılımı +3Mw ; (Mavi daire son depremlerin meydana geldiği kısım)

    forum.havaforum.com/attachment/119687/

    2011 Kasım ayı +3Mw depremlerin dağılımı;

    Van şehir merkezinin güneyinde 7.2'lik deprem kırığından (50x25km) hariç tetiklenen, 5.8Mw'lik Van/Edremit depremi ve artçıları daha doğuda bağımsız 5.0Mw'lık başka bir deprem.

    Siyah daire Edremit depremi ve artçılarının dağılımıyla biraz daha kuzeye çıkmakla birlikte bölgenin geri kalanına göre daha az sismik aktivite gözleniyor.

    forum.havaforum.com/attachment/119688/

    Van depremi kırığı ve 2 günlük süreç içinde başlayan, 2011 Van depremi kırığının her ucunda yoğunlaşan depremler 4.2Mw Van/Muradiye ve 3.6/3.8/2.3Mw'lik Van gölü depremleri. Van/Muradiye depremi Erciş fayı kaynaklı bir depremdi, Erciş fayının o kesimi kısa uzunlukda olup aletsel dönemde orta büyüklükde depremler üretmişdir büyük deprem bakımından risk düşük.

    Kırmızı daire geçtiğimiz aylarda meydana gelen microdepremler sonrasında 4.3Mw'lik hissedilir Van/Mollakasım depreminin gerçekleştiği nokta.

    forum.havaforum.com/attachment/119689/

    Aynı bölge büyüklüğü (+4Mw) depremler bakımından oldukça suskun.

    Bu depremlerden bir sonuç çıkarmak mümkün olmamakla birlikte (Van gölünün fay hatları iyi bilinmiyor) Aletsel dönemde 1988 5.5Mw Van/Gevaş açıkları ve 2000 Yılında 5.7Mw'lik Bitlis/Hizan açıkları (Van gölü depremleri) Van gölünün,göl içindede yüksek deprem etkinliği gösterdiği ve etkili depremler ürettiğini ortaya koyuyor.

    Son depremlerin meydana geldiği bölge, aletsel dönemde 1900-Günümüz sismik boşluk konumunda görünüyor kaynak fayın parametreleri bilinmediği için yorum yapmak güç,+3Mw'lik depremlerin yoğunlaşması devam ederse gelecek gün/ay/yıllarda Hissedilir daha büyük bir depremin +5.5Mw meydana gelme olasılığı yüksek görünüyor.

    forum.havaforum.com/attachment/119690/