Doğa ve Kış Bağlantısı

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • bu yıl tarım sektörü aksine cok kötü bir sezon geçirmedi mi?

    sektör her yıl don ve selden etkileniyor ama bu yıl geçmiş yıllara kıyasla çok daha fazla sel ve don vurdu haberi gördüm.
    Nisan ayında dahi dondan daha çiçek aşamasında dökülen bir çok meyve oldu. Pek çok meyve- sebze de telef oldu.
    bu nedenle İstanbul'da da fiyatlar çok yükseldi diye biliyorum??

  • @Efsane-Semih

    Düzenli bir şekilde her yıl takip ettiğim ağaçlar var yaşadığım yerin etrafında.Yine Ağustos ortasında sarardılar.Geçtiğimiz yıl ki gibi bir kış sezonu da geçirir miyiz dersiniz?

    Ağaçların sararması ile bir kış bağlantısı kurulabilir mi ?

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • @Efsane-Semih

    Düzenli bir şekilde her yıl takip ettiğim ağaçlar var yaşadığım yerin etrafında.Yine Ağustos ortasında sarardılar.Geçtiğimiz yıl ki gibi bir kış sezonu da geçirir miyiz dersiniz?

    Ağaçların sararması ile bir kış bağlantısı kurulabilir mi ?

    asiri sicaklardan sararmayi kabul etmiyoruz. marmara icin eylulden itibaren bakmak gerekli. gecen sene sonuc verdi. gecmistede ben takip ettim 5 6 sene hep dogru orantili cikti.

  • Akcakoca köylerinde envai çeşit agaclar var. Bende bu bölgeyi takip edeyim müsaadeniz varsa. İlerleyen zamanda sonuçları yazarım.
    forum.havaforum.com/attachment/803/
    *
    Herhangi bir ağacın çok meyve vermesi ile kış bağlantısı kurma olayı kimi durumlarda bize kesin cevap vermeyebilir çünkü; Ağaçlar çeşidine göre ihtiyaç duyduğu potas, fosfor, azot,bor çinko gibi maddelerin eksikliği ile, toprağın asit karakterde olması, vaktinde gerekli budamanın yapılmaması, zirai don,.... gibi birçok nedenlerden ötürü periyodisite ye uğrayabilir. Bu nedenle bazı seneler az, bazı seneler çok ürün verebilir. Bu durum bizi yaniltabilir. Fakat agaclarda oluşabilecek toplu ani degisimler bize sağlıklı bir fikir verebilir yinede. Görüşüm bu şekilde.

    Seyyah

  • bu yıl tarım sektörü aksine cok kötü bir sezon geçirmedi mi?

    sektör her yıl don ve selden etkileniyor ama bu yıl geçmiş yıllara kıyasla çok daha fazla sel ve don vurdu haberi gördüm.
    Nisan ayında dahi dondan daha çiçek aşamasında dökülen bir çok meyve oldu. Pek çok meyve- sebze de telef oldu.
    bu nedenle İstanbul'da da fiyatlar çok yükseldi diye biliyorum??

    İstanbulda fiyatlar her zaman yüksek domates 0.50 den çıkıyor burda 4 TL'den alıyoruz ayrıca bir bolluk olabilir çünkü fiyatlarda düşüşler oldu haziran'a nazaran eğer fiyata göre bolluk söz konusu ise

    Ateş etmek en büyük vizyonumuz.

    rk223_kgigf-12351

  • @Alper Dogann Bu sadece fiyatla ilgili bir şey değil, Anadolu'da çıkan ürün İstanbul'a gelene kadar fiyatını her zaman katlar zaten.

    Çiftçilerin normal iklim şartlarına göre hazırlıklı olduğu don gibi olayların dışında, selden dolayı çok fazla ürün telef oldu, söylediğim bu.
    Ayrıca 3 milyona yakın bal arısı da yok oldu. Ürün sayısı az olunca, açık alanda değil de, kış şartlarında da üretim yapabilen korunaklı seralarda yetişen hormonlu meyvelerin de fiyatları böylece yükseldi. Biz bunu İstanbul'da erik, kavun, karpuz, şeftali gibi meyvelerin piyasaya geç girmesi, geç olgunlaşmaları veya tatsız olması şeklinde yaşadık. Ayrıca bu ürünlerin fiyatları Temmuz ortasına kadar çok yüksekti.
    Fiyatlar hala yüksek fakat konu bu değil zaten, bolluk oldu derken arka bahçedeki elma ağacına değil ülkenin tarlalarında ne kadar üretim olmuş ona bakmak gerekir.

  • Ben doğa ile kış arasında her hangi bir bağlantı kuramıyorum. Sistemin gelip gelmemesi basınçlar arasındaki dizilimlere bağlı. Eğer uygun basınç dizilimleri ülkemizde olursa sistemler silsilesi kaçınılmaz olur. Bu dizilimleri palamutların, ağaçların yada leyleklerin belirleyeceğine inanmıyorum.

    Kafkaslar'dan gelen soğuk hava dalgası...

  • @manik depresif bir de şöyle düşünün, örneğin Karadeniz'de deniz suyu sıcaklığı yüksek olunca hamsiler daha derine göçer ve bu nedenle balıkçılar sürüleri avlayamazlar. yani hamsinin gecikmesi, kış mevsiminin gecikmesi ile bağlantılandırılır, asıl sebep deniz suyu sıcaklığının hamsi sürüleri için yeterli derecede olmamasıdır.

    diğer yandan söylediğiniz gibi, uygun basınç dizilimleri oluştuğunda, örnekteki yüksek deniz sıcaklığına sahip Karadeniz'i çoşturur.
    bu nedenle hamsi geç geldiğinde biliriz ki gelecek sistemin sert geçme ihtimali daha yüksektir.

  • Bu sene şehrimde anormal seviyede ayva bolluğu yaşanıyor. 8| Aslında HF konumuzda da yazmıştık kış ile bağlantısı tam kanıtlanmamış birşey olsa da sert kış diye yorumlamış atalarımız zamanında.

  • bende pek bağdaştıramam ayva işini ama öyle derler. İstanbulda ayva ağacı bulmakta kolay değil arkadaş bakayım nasıl:) denk gelirsem dallarına bakacağım ne alemde:)

    Çoklar diye korkmadık, azız diye çekinmedik, düşmanlarımız etrafımızda ocak gibiydi, biz de ateş idik!