2016 Yılı Sonbahar Mevsimi Tahmini

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • hayırlı akşamlar semih hoca bu sene sıbırya kışı olma ihtimalı nedir daha çok balkanlar yoksa karadenizli bı kışmı geçiricez

    Henuz kisla ilgili yorum yapmak istrmiyorum. Ekimde genis tabanli bir kis tahmini yapacagim.gerwkirse kasimda da guncelleyecegim.suan icin hersey iyi :4722

  • Semih hocam Kuvvetini bir türlü azaltmayan basra alçak basıncının etkisinde kalıyoruz ve aysonuna kadarda kalmaya devam edeceğiz gibi görünüyor.Balkanlardaki yüksek basınç nedeniyle kuzeyden hava akımları da gelemiyor. Ne yazık ki perşembe günün kü yağış azaldı. Artık kış gelsin hocam :D

    yazin son demlerine geliyoruz artik. mesela istanbulda aksamlari geceleri ve sabahlari rahat geciyor artik ancak gunduzleri bunaltmaya devam ediyor. Ayı bitirdikmi iyice rahatlamaya baslariz.gunes acilari artik iyice egiklesmeye basladi.

  • Sonbahar tahmininde kimin haklı çıkacağını anlayabilmek için kahin olmaya gerek yok, kaldırıp kafayı dışarı bakmak yeterli, yine son yıllarda olduğu gibi eylül ayına gireli 5 gün olmasına rağmen havalarda hiç bir hareket görünmüyor, hatta geçtiğimiz ağustos ayından bile hareketsiz görünüyor. bazılarınız çok erken diyecek ama hareketli geçecek sonbahar da eylül 3-5-7 dedi mi ilk cephe yağışları belirmeye başlar, ancak yıllardır ne olduysa adeta havalar sonbahar girince hareketlenmek yerine daha çok durağanlaşıyor neyin nesidir anlamıyorum, artık şunu kesin kes söyleyebilriz ki eylül ayı sonbahar takviminden çıkarılmış durumdadır bence, geceleri nispeten serin olmasından başka hiç bir atmosferik emare bulunmamaktadır. Ben yine olumsuzu düşünerek accunun haklı çıkacağını düşünüyorum, doğal olan da bu değil mi zaten adamlar sonuçta bu işin uzmanı tek tesellimiz ise bu adamların da yanılabilecek olmaları, sonuç ta mevsimlik tahmin oranı yüzde 50 dir.

  • zaten modellere baktığımız da da o vahim tablo görünmektedir, ege denizi günlerce yağıştan kırılırken, yağışın adeta ege kıyılarına çarpıp geri dönmesi en çok çektiğimiz kuraklık tablosuna ait sinoptiktir bence.

  • Eylul ilk yarisinda bu goruntunun olacagini bilerek mevsimsel tahminimi yaptim ben. Moraliniz bozulmasin diye bahsetmedim. Farkindaysaniz aylik tahmin degil mevsimlik tahmin yaptim. Yani tahminimin tutup tutmadigini yada Accunun tahmininin tutup tutmadigini anlamak icin 30 Kasimi bitirmemiz gerekiyor. Yani daha 75 gun var. Guneyli hava akimlari hala baskin ve bir sure daha devam edecek. O yuzden bu goruntu normal. Benim kafam rahat. 2009 da ilk cephe sistemi yanilmiyosam eylul ilk haftasi gelmisti. Izlanda deli gibi calismis Orta Avrupaya dalmis butun kisi rezil etmosti. 2011 Sonbaharida yine yanilmiyosam kurak gecmis hatta Ocagin 15 ine kadar bi nane olmamisti. Kis bitti diye agliyodu site. Sonrasini gorduk. Yani suan yagis olmayabilir sicaklik m.normalleri ustu olabilir cokta onemli degil benim icin. Moralinizi bozmayin . modellere bide haftaya bakin ;)

  • Muhtemelen stabil hava şartlarından sonra 20 si civarı yaz sezonunun son sıcak atağı ülkemize uğrayacak. Ardından mevsimine göre oldukça kuvvetli bir serin-soğuk sistem alacağız (3 Ekim 2013 ayarında).


    Not: Bu tahminim kesin gerçekleşecek diye bir iddiam yoktur. Sadece bir tahmindir. Olacakları bize zaman gösterecektir.


  • Şu görüntüye göre Akdeniz kuşağı boyunca aksiyonlu bir sonbahar ihtimali düşük. Bu dönemde küresel yağış kontenjanının büyük bölümünü bizden uzak bölgeler kapacak gibi bir tablo var. Böyledir diye gidip de uzakdoğu ülkelerine yerleşecek halimiz yok. Sonuç olarak pozitif NAO'yu kucağımıza alıp oturabiliriz. Doğu Karadeniz tarafı ucundan kenarından birşeyler koparabilir belki. Accu'daki elemanlar da böyle verilere güveniyor herhalde. Yine de belli olmaz tabi. Allah'tan umut kesilmez.