2016 Yılı Sonbahar Mevsimi Tahmini

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Eylül ayına girmeye sayılı günler kala ülkemizde Sonbahar mevsiminin ne şekilde geçeceğiyle ilgi beklentime, yurtiçi ve yurt dışı verilere şöyle bir göz atalım.


    Öncelikle herkeste moral bozukluğuna yol açan, son yıllardaki mevsimsel tahminlerde ki başarısıyla adından söz ettiren, benim ise kesinlikle kabul etmediğim Accuweather'in Sonbahar mevsimi için yaptığı tahminime bir bakalım ;




    Yukarıdaki resimdende görüleceği üzere bizi sıcak tarafta bırakmış. Güneybatı Avrupadan başlayıp bize kadar uzanan yüksek basınç öngörmüş. Bu hem sıcak hem kurak bir Sonbahar anlamına geliyor. Bu tahmine katılmıyorum (Güneybatı Avrupa'da görülen yüksek basınç ise bana görede doğru) çünkü bu şekilde bir sinoptik desen pozitif endekslere tekabül ediyor. Benim ise beklentim nötr endeks olması yönünde. Mevsimlik tahminlerimde kullandığım verilerin en başında gelen bence endeks tahminlerinde en başarılı kurum olan Ecmwf'nin tahminine bir gözatalım. Aşağıda Ecmwf'nin Sonbahar mevsimi için yaptığı Ao ve Nao tahminide benim öngörümü destekler nitelikte..




    Yukarıdaki resimden de anlaşılacağı üzere Eylül-Ekim-Kasım aylarında Ao ve Nao beklentileri nötr civarında.Yani bu endekslere göre olması gereken yüksek basıncın zaman zaman Batı ve Orta Avrupa'ya yerleşerek bize kuzeyden serin/soğuk hava indirmesidir. Resimde de buna dair ipucu var. Özellikle Orta ve Kuzey Avrupa'da gözüken ''Warmth Lıngers''..
    Bu bölgeye yerleşecek bir yüksek basıncın göstergesi. Bu da bize serin/soğuk ve yağışlı havaların ineceğinin habercisi..


    Aşağıdaki resim benim Sonbahar tahminim ile birebir örtüşüyor ;





    Sonbaharın çoğunlukla bu sinoptik desen şeklinde geçeceğini düşünüyorum.Güneybatı Avrupa'dan Orta Avrupa'ya uzanan bir yüksek basınç ile İskandinavya ve Batı Rusya üzerinden sarkacak serin/soğuk hava..


    Bu beklentilerime dayanarak ülkemizde Sonbahar mevsiminde sıcaklıkların çoğunlukla mevsim normallerinde ve altında geçecek.


    Özellikle Karadeniz,Marmara,İç Anadolu ile Doğu Anadolu'nun kuzeyinde mevsim normallerinin altında Akdeniziz doğusu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde mevsim normallerinin hafif üzerinde diğer yerlerde ise mevsim normallerinde geçecek.


    Ve yine bu beklentilerime dayanarak kuzeyden inecek serin/soğuk havaların özellikle Karadeniz,Marmara ve Akdeniz'de normalden fazla ısınan sıcak denizler yüzünden aşırı yağışlara yol açacak olup dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.


    forum.havaforum.com/attachment/2840/


    Yukarıda paylaştığım resim Eylül ayına ait olup Ekimde ve Kasımda da benzer görüntüler olacağını düşünüyorum. Özellikle Karadeniz ve Marmara'da gözüken normaller üzerindeki yağışların Akdeniz bölgesinde de gözükeceğini tahmin ediyorum. Yalnızca Güneydoğu Anadolu bölgesinde yağışlar mevsim normalleri altında kalacak gibi gözüküyor..


    Sıcaklıkların Marmara ve Karadeniz'de mevsim normallerinin 0.5 derece altında, Akdenizin doğusu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde 0.5 derece ila 1 derece üzerinde diğer bölgelerimizde ise mevsim normallerinde geçecek.



    Yapmış olduğum tahmin verilere dayanarak elde edilip yorumlanmıştır. Benim yaptığım sadece bir tahmindir. Gaybı Allah bilir.

  • insallah hocanin dedikleri tutar yoksa vay halimize.eylul de bizim bolge sinirda kalacak gibi.heralde yuksridaki tahmin ancak eylul sonu gerceklesecrk

  • Ağustos'un geri kalan günlerinde önemli birşey yok. Eylül ilk haftası Türkiye geneline oldukça serin ve bol yağışlı hava geliyor. Kuzey kıyılarımıza yağışlar anormal seviyelere ulaşabilir. Bu hava Karadeniz suyunu 1.5 - 2 derece soğutacak.

  • Eline sağlık hocam.Ben de şöyle düşünmüştüm Almanya'da warm İngiltere stormy.Yani Almanya'da YB varken İngiltere'de AB olacak Azor Almanya üstünde tırmanırsa kış ayında böyle böyle bir sinoptik olursa doğu bölgelere daha çok yarayan sistemlerin inme olasılığı var.Ocak 26 sistemi gibi.Takip etmeye devam edelim.Bakalım neler olacak.Bence kış tahmininde ülkemize yada balkanlara snowy diyecek.

  • Bundan sonra endeks tahminleri önem taşıyor mevsimlik tahminlerde bir numaralı fikir verici endekslerdir.


    Sonbahar aylarında nötre yakın negatif kış aylarında nötre yakın Pozitif olacak. Multimodel Ecmwf ye göre daha pozitif beklenti içinde kış aylarında.


    Bundan sonre her güncelleme önem taşıyor vade yaklaştıkça yanılma payları da çok azalıyor doğal olarak.

  • hayirli olsun kardesim,tahminlerinin tutmasi dilegiyle:)icimize su serptin

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN