Veri Paylaşım ve Değerlendirme Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bence 2009 yada 2011 olacak iyi incelenmeli bu 2 yıl 2010 olması bana göre çok zor bol yağışlı bir yıldı oysa biz kurak gidiyoruz aylardır.

  • Ocak ayının yarısından sonra Ukrayna gibi yerlere sağlam soğuk gelebileceğini söylemişler hocam yanı evet orada YB bekliyorlar ocak ayının ortasından sonra @Efsane-Semih


    "Even if winter is delayed in the east, snowfall will generally be around normal for places across Poland, the Baltic States and Ukraine," Roys said"



    Doğu Avrupa'da kış geç gelse bile devamında normallere dönecek Polanya Ukrayna gibi yerlere soğuk gelecek.



    "High pressure building over the region during the second half of winter will act as a shield against any arctic intrusions as the coldest air settles farther south and east"


    Kışın ikinci yarısında bölgede (İskandinavya) yüksek basınç hakimiyet sağlayacak.Doğu ve güneye soğuk akışı olacak.

  • Benim tek bi korkum vardi onuda soylememisler. bu guzel.orta avrupanin sansli olacagini ben 2 ay onceden soylemedimmi ? ozaman accumu vardi ? hatta avrupa kisa sert girecek dedigimide hatirliyorum.


    Kemerlerinizi baglayin. :hfyeni (29):

  • İskandinav yb demek bize Azor'un Asor adalarından Batı avrupayı etkilemesi demek.Güzel sinoptikler oluşur.İnşAllah bu kış akdeniz çalışır.5 ocak 2015 tarzı sinoptikler gelebilir. :) :)

  • Nerdeyse eskisi gibi lodos ruzgari guneyli ruzgarlarla Afrika ataklari da almiyoruz. Bu sene okyanuslar cok hareketli gecirdi. Bizim denizler ise 17 derecelerde. Bu kisi 2011 gibi gecirebiliriz. Subat sonuna dogru martta kar yagmasi degisiklik olur.

  • - Accuweather Avrupa Kış Tahmini Çevirisi -


    Kış Kuzey ve Batı Avrupa’da sık gelişen etkili rüzgar ve yağmur ile başlayacak. Sezona Avrupa’nın çoğu yeri ılık başlayacak, fakat orta ve doğu Avrupa’da hava sezon sonuna doğru soğuk olacak. Zaten kuraklık sorunu yaşayan Doğu İspanya’dan Balkanlara kadar olan hat, Bu kış Normalden daha kurak şartlar nedeniyle kuraklığa devam edecek. Sık sık fırtınalar Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya’ya kuvvetli rüzgar ve yağmur getirecek.
    Kış’a aktif bir başlangıç, Britanya’dan Fransa’ya kadar, Belçika, Hollanda, Danimarka ve Almanya’ya riskli ve seyahati engelleyici fırtınalar getirecek. Britanya Fırtına bölgesinin merkezinde kalacak ve sık sık ada boyunca etkilenecek. Fırtınalı dönem Aralık ve Ocak ayının büyük kısmında etkili olacak, Şubat ayında bitecek. Fırtınaların en güçlü olanları genel olarak seyahatte engellemelere ve enerji kısıtlamalarına sebep olacak. Ayrıca bu sık gerçekleşecek fırtınalar ırmak ve nehirlerin taşması riskini Aralık ayı sonundan Ocak ortasına kadar artırarak sürdürecek. İlerleyen dönemde Britanya’da yaşayan veya buralara seyahat etmek isteyenler bu güçlü fırtınalar için hazırlık yapmak zorunda kalacaktır. Yaygın seyahat ve enerji kısıtlamları bu fırtınalı dönem boyunca beklenmektedir, hatta en güçlü vurduğu noktalarda binalara zarar verebileceği durumlar olabilir. Deniz taşmaları da mümkün olacak, özellikle en güçlü fırtınalarda, önceki kışlarda sorun yaşayan batı sahilleri, erozyonla karşı karşıya kalabilir.
    Fransa ve Almanya boyunca bu kadar sık fırtına beklenmemesine rağmen, buralarda da zaman zaman güçlü fırtınalar etkili olacak.
    Alan Reppert: “ Rüzgar ve kar’ın sbirleşimi tehlikeli seyahat şartlarına sebep olabilir.”
    Ilık hava Almanya’nın doğusundan Polonya’ya kadar olan kısım ve Alplerde soğuk havaya dönüşecek. Sezon sonunda etkili olacak soğuk havalara kadar, Orta Avrupa Aralık ve Ocak Ayının çoğunu mevsim normallerinin üzerinde sıcaklık ile geçirecek. Bu ılık hava, kışlıklarını giymeye başlamadan önce, dışarıda aktivite ile uğraşanlar için hoş karşılanacak. Sabırsızca soğuk ve karlı havayı bekleyip kayak merkezlerine hücum edenler, sezonun ikinci yarısına kadar beklemek zorunda kalabilir.
    Sezonun ilk yarısı boyunca İskandinavya üzerine yerleşecek olan yüksek basınç, sezonun ikinci yarısında Sibirya soğuklarının Almanya Polonya ve Alpleri vurmasından önce, Belarus ve Baltık ülkelerini vurmasını sağlayacak. Bu soğuk atakları, sezon sonunda Almanya’dan Polonya’ya kadar alçak kesimlerde Sıcaklığı normallerin altına düşürecek ve kar yağışlarına sebep olacak.
    Kışa ılık bir başlangıç yapacak olmasına rağmen, Aralık ve Ocak aylarında hareketli fırtınalı dönem sık sık Alplerde kar yağışlarına sebep olacak. Fransa, İsviçre, İtalya ve Avusturya’nın başlıca kayak merkezleri de bundan etkilenecek.
    Sezonun sonunda Almanya ve Alpler’de, görünen o ki çok güçlü kar yağışları gerçekleşecek ve bu durum kayak merkezlerinin ilkbaharın ortalarına kadar açık olmasını sağlayacak.
    Kuzey Avrupa yağışlı geçecek iken, Güney ve doğu İspanya’dan İtalya boyunca ve Balkan yarımadasında Nadir yağışlar görülecek. Balkan Yarımadası ve İtalyanın bazı bölgeleri bu sonbahar faydalı derecede yağış almalarına rağmen, bu bölgeler kurak geçen yaz mevsiminden sonra daha fazla yağışa ihtiyaç duymaktadır.
    Reppert: “Bu demek değil ki bu bölgeler hiç yağış almayacak. Fakat beklenen yağışlar bu bölgelerin tamamında etkili olmayacak ve devam eden kuraklığı daha da azdıracak.”
    Bu bölgeler kışın sonunda başlangıcındakinden daha kötü kuraklık şartları yaşayacak. Bu da 2018 yılında toprağın nemsizliği yüzünden ilkbahar boyunca zirai faaliyetlerde önemli sorunlar yaşatacak.
    Reppert: “Ekin oranı da kurak geçecek kış nedeniyle yetersiz kalabilir.”
    Eğer gelecek yaz da kurak geçerse; gelecek yaz ve sonbahar boyunca orman yangınları riski de çok yüksek olacak. Normallerden düşük beklenen yağış, aynı zamanda Balkanlarda hem dağların hem de alçak kesimlerin az kar yağışı almasına sebep olacak. Çok az kar fırtınası beklenen bölgede bu beklenen kar yağışı da en iyi ihtimalle sezonun ikinci yarısında gerçekleşebilir.
    Soğuk hava Baltık ülekelerinde karlı bir kışa sebep olacak. İskandinavya ise fazla etkilenmeyecek. Atlantik’ten gelecek fırtınalar İskandinavya ülkelerine ılık hava taşıyacak. İskandinavya üzerine yerleşecek yüksek basınç, Arktik salınımlara set çekecek ve soğuklar güney enlemlere fazla salınamayacak.
    Reppert: “Kışın İskandinavya’da hafif geçecek olması kar yağmayacağı anlamına gelmez. Sadece karlı gün sayısının normallerden az olacağını gösterir.”
    Doğu Avrupa kışa ılık bir başlangıç yapacak olmasına rağmen Aralık ayında değişim çok hızlı olacak ve bütün Baltık ülkelerinde Aralık ayıyla birlikte hissedilecek. Romanya, Moldova ve Ukranya kışa kurak ve ılık bir başlangıç yapacak, fakat sezon ilerledikçe tipik kış mevsimi koşulları yaşanacak.

  • birbiri ile celisen seyler var bu yazida.ozellkkle iskandinavya ile ilgili.


    tam olarak tahminlerine hakim olamamislar.ben bunu anladim.

    Hocam bir de konudan konuya atliyorlar. Ben birleştirdim yazıları. Söyledikleri şu; İskandinavya'ya ara ara atlantikten ılık hava gelecek. Sonra bir yüksek basınç yerleşecek. Bu yüksek soğuğu doğu avrupada tutacak. Güneye inmesine izin vermeyecek. Sezonun ikinci yarısında soğuk orta avrupaya doğru biraz sokulabilecek.

  • 2000'li yılların kışı gibi geldi bana kayıp, ılık bir aralık ikinci yarısında efsane olmasa da iyi sayılabilecek sistemler. Özlenilen şubatı yaşayabiliriz bu kış.

  • Accuweather tahminini görüp haberlere çıkmak adına "kış ülkede ılık ve kurak geçecek" diye açıklamayı bakalım ilk hangi Meteoroloji uzmanı yapacak sosyal medyadan :) Bunu yapan kişiden sonrada haber siteleri sazan gibi atlayacaklardır.