Veri Paylaşım ve Değerlendirme Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ecm haftalık tahminleri güncel. Cfs v2 gibi Aralık ilk haftasıda dahil uzun süre soğuk taraftasınız demiş. Tabi Aralık ilk haftası değişebilir vade uzun.

    Bu görüntüye göre sistemlerin peşpeşe dizilmesi gerekiyorki modellerdede orta ve uzun vadede aynı zaten. Doğulumu yada batılımı inerler detaylara kalıyor artık iş.

    16-22 arası 2 metre sıcaklıkları

    I0RCX6.png

    16-22 Yağış

    I0rx9N.png

    23-29 arası 2 metre sıcaklıkları

    I0rTsq.png

    30 Kasım - 6 Aralık arası 2metre sıcaklıkları

    I0rYFY.png

  • Cfsv2'nin Kasım ve Aralık ayı için en sonki güncel hali bu şekilde. Kasım ayı için zaten genel olarak normaller bazı yerlerde hafif altı diyordu yine benzer gelmiş mavi tonları dahada arttırıp nerdeyse ülke geneline yaymış. Aralık ayı içinde yine dahada iyi hale gelmiş. Şimdilik gözüken ay ortası itibariyle soğuk dalgalar gelirse Kasım ayı için Cfs başarılı olacak gibi duruyor.

    I0pAko.gif


    I0DN3Y.gif

  • kıyı ege ve izmirde nasil kis bekliyor hocam

    İzmir kıyı ege kesiminde kasım ayı sonuna kadar diğer bölgelere nazaran az yağış alacak kurak geçeceğe benziyor.kışın gelecek muhtemel sistemlerde marmara kadar olmasa da en yağışlı 2. yer olabilir .

  • Ne zaman ki şu ao nao kuvvetli negatife iner sonra da nötre ve poziye çıkar işte o zaman kışı kış gibi yaşarız ancak ao poziden negoya inerken de güzel sistemler almadık değil ama ben ilkini tercih ederim negodan poziye çıkış en güzeli bol yağış kar soğuk barındıran cephesel sistemler demek. Şu an ay ortasından sonra hafif negatife iner gibi oluyor ama her an değişebilir tabii. Umarım sağlam şekilde ao -5 -6 ya iner sonra nötre ve pozitife çıkar işte o zaman buralar bayram olur. Tabii burada Nao nun da Ao ile eşgüdüm içinde ve hareketlerinin senkronize olması şartıyla. Kışın Nao Ao ya göre daha belirleyicidir sistemlerin bize geliş rotası açısından.


  • Ecmwf akşam güncelinde belirttiğime benzer bir görüntü var,ancak bana kalırsa Iç Anadolu'nun doğusu da kar yağışlarından faydalanabilir.Ayın 20si gibi bir salınım olacağı aşikar.Ancak ab'nin konumu ve soğumanın gücü tartışılacak gibi duruyor.

  • hemen hemen herkesin hemfikir oldugu konu,sibiryanin yine alev alev olacagi..etrafimiz cok sicak.nereden gelecek bu soguklar acaba?gorecez.umarim bol yagisli olur.

    Hocam Sibirya kırmızı doğru

    Ama bu +2 +3 anomali

    Yanı soğuk çekirdek -20 değil de -17 olur

    Bu durumda sistem bize güzel bir Azorla usturuplu gelmezse tabi dediğiniz gibi risk olur

    Ama bazen sistemler çok güçlü Azor beklemiyor , İskandinav kutup yada sibirya yükseği desteğiyle -15’lik çekirdek bile -12 olarak bize yansıyabiliyor

    Yada Kasım ayından bir örnek sinoptik verelim hocam, soğuğun çekirdeği hepsi hepsi -12 , ama öyle denk geldi ki soğuk İstanbul’a -9 la ulaştı ve 22 Kasım 2004’te gökgürültüsü eşliğinde kar yağışı gözlemlemiştik

  • Cold.EFso hocam aynen öyle ama orda ince bir detay daha var soğukların kırpılma dan direk gelmesi konusunda, jet Steam (jet akımları)'da çok kuvvetli imiş o sistemde de. Azor ne kadar çok güçlü olmasa da, PV(Polar Vortex) zayıf olduğundan dolayı jet akımları Güney enlemlere çok sert ve hızlı bir iniş yapmış. Eğer ki jet akımları bu denli Güney enlemlere meğili olmasa idi. Azor o güçte ve o konumda iken sistemi bu denli sert ndirmesi çok zor olurdu .


    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • hocam sibiryanin 7 8 senedir bu kadar sicak anomali olmasi gercekten cok moral bozucu..tabiki uygun bir basinc dizilimiyle yine soguk inebilir bize ama bu ihtimal azaliyor hep.4 kis oldu hocam artik..kasim ortasinda,yagmura bile dEli gibi sevinir hale geldik..