Veri Paylaşım ve Değerlendirme Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Pozitif AO Negatif AO

    Pozitif NAO Negatif NAO

    Ne güzel çizimler yapıyorlar yeni öğrenenler için

    f252fbb300508dc57017611b1.jpg

    Ama fakat lakin bir sorun var

    Nötr’le ilgili pek Harita yok piyasada

    Oysa ki çok sık karşılaştığımız durum bu ve ülkemiz için ayrı bir önemde

    Kaldı ki pozitif ve negatifken de bu çizimlere uymamaya başladı Atmosfer

    Aşırı negatif hallerde bile sistem kovaladık Şubat sonu

    Bu endekslerle ilgili güncellemeye ihtiyaç var gibi görünüyor

  • İnternette hava olayları ile ilgili araştırma yaparken bir video izledim, bu videoyu siyasi içerik barındırıyor diye buraya atmıyorum çünkü bizi ilgilendirmiyor bizi ilgilendiren kısmını (İKLİM) videonun içinden alıp burada üstadlara sormak için paylaşmak istedim.


    Video şöyle başlıyor.


    Batının uzun vade plan yapması, bizim daha günü birlik planlarla gittiğimiz felan filan.


    Gulf Stream (Körfez Akıntısı) orta okulda öğrendiğimiz ama geride bıraktığımız küçük bir bilgi. Ama gerçek hiçte öyle değil, bu sıcak su akıntısı Meksika körfezinden başlayıp İngiltere'nin kuzeyine kadar devam eder.

    e8d54eb3e.png

    Kuzey ekvator akıntısı ile beslenir. Avrupanın iklimini yumuşatır ve yaşanabilir kılar. Matematikten sapmıcak olursak kuzey avrupa ve sibirya aynı enlemdedir.


    Ama Londra'da hayat bütün iştihtamı ile devan ederken, Sibiryada ayıdan başka birşey bulma şansınız yoktur. Demek ki bu sıcak su akıntısı Avrupaya hayat verir.


    Sadece buraya mı elbeltte hayır, Filorida ve Amerikanın doğu kıyılarını takip ederek giden bu akıntı Atlas okyanusunun iki tarafına da yaşam armağan eder bu bir mucizedir.


    İşte bu mucize batıyı düşündürmüş ve üzerinde araştırma yapmaya zorlamıştır. Bir çok bilim insanı bu konuya kafa yormuş deney üstüne deney yapmışlardır. Uzun yıllar çalışmalarla ilgili devletlerin özel kasalarında rapor olarak tutulmuştur.


    Özellikle Amerika ve İngilitere bu akıntının sıcaklığının belli bir zaman sonra azalacağını ve yaşadıkları yerleri kabusa çevireceğini düşünmektedir.


    Bu tez gerçekleştiği anda Amerikanın birçok bölgesi ve İngiltere sibirya ya dönecektir. Bu hayatın sonu demekti, peki bu tez gerçekleştiği an dünyanın en güvenli, en verimli, en bereketli yeri neresi olacaktır?


    Evet bildiniz Türkiye'nin merkezde olduğu Ortadoğu. Bu nedenle ortadoğuda herşey petrolün üzerinde yoğunlaşırken çoğu kimse (SU ile İKLİMİ) bir araya getirmez.


    Ama batı bunu iyi bilir ve bu gerekçeyle müslüman coğrafyasını parça parça, lime lime doğramak istemektedir. Zaten bu bölgeden birinin çıkıp buna hayır deme şansı da yoktu. Sadece Türkiye vardı oda yüzyıldır uyutuluyordu.


    Böyle devam ediyor vadedilmiş topraklara kadar gidiyor dediğim gibi bu kısımlar siyasete giriyor diye videoyu paylaşmadım.


    Şimdi üstadlara sormak istiyorum bu bahsedilen akıntının değişimi yada yok olması ile ilgili bir bulgu veri varmıdır ve böyle bir durumda biz nasıl etkileniriz bu konu hakkında fikirlerinizi merak ediyorum.

    Havanın değiştiğini haber veren genç uzuvlar değildir, bunu önce yaşlı kemikler sezerler.

  • ben ortadoğu'daki kargaşanın su kaynaklı olduğunu düşünmüyorum. su kaynaklarına sahip ülkeler ve müslümanların yoğun yaşadığı coğrafya arasında doğru orantı yok.


    su kaynakları

    ülkelere göre müslüman yoğunluğu


    emperyalistlerin tek derdi dünyanın neresi olursa olsun sömürmek. müslüman olmuşsunuz, hristiyan olmuşsunuz, ateist olmuşsunuz hiç fark etmez. tarihe baksanıza, adamlar sömürge paylaşımı yüzünden 1. ve 2. dünya savaşını çıkarıp milyonlarca insan katlettiler. en yakın örneği afganistan. sırf oraya girebilmek için kendi yarattıkları teröristleri ikiz kulelere saldırtarak binlerce suçsuz insanı katlettiler. 'bizi parçalayacaklar', müslümanları lime lime edecekler' söylemlerini tamamen iç politik buluyorum. vahşi kapitalistler nerede çıkar varsa orayı lime lime edip, ne var ne yok yerler.


    asıl konuya dönersek sıcak su akıntısının kesilmesinin iklime ne gibi etkisi olabilir, ben de merak ediyorum. bulut75 @4 Şubat Cold.EFso

    Kafkaslar'dan gelen soğuk hava dalgası...

  • Aristokrat son yapılan araştırmada (ocak 2019) akıntının yavaşladığı tesbit edilmiş ancak bunun grönland buz erimesi global ısınma vs. gibi faktörlerin önemli olmadığı ortaya konulmuş.Aslında bu yavaşlama labrador denizinin alt seviye su dinamiklerinden kaynaklanıyor.2010 da daha düşük seviyelerde olan bu hız aslında şu an düşük olsa da hızlanma trendindedir.Araştırma görsellerini atamıyorum...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • ülkemiz konum olarak öylebir yerdeki elimizdeki kaynakların değerini çokiyibilmemiz gerek özelliklede manik depresif kardeşimizin dediği gibi su suyun olmadığı hiçbir coğrafyada hayatta kalmak neredeyse imkansız gibi bişey bazı ülkelerin sukaynakları yavaş yavaş tükeniyor belkide yakınbir zamanda petrol savaşları gibi su savaşlarıda çıkarsa hiçşaşırmayın derim.diğerkonuya gelecek olursak kıtalar oluştuğundan beridir bu sıcaksu akıntıları varlığını sürdürmüş bunun mevsimsel bir dengeyede katkıda bulunduğunu düşünürsek yokolmagibi birşeygerçekleşirse diyebişeyi aklımdanbile geçirmiyorum.bazı bilim adamları gündemi değiştirmekiçin birçok seneryo yazıyolar biara dünyaya göktaşı çarpacaktı vs gibi afet senaryoları kaderimizde böyleşeyler varsa zatengerçekleşir yarın neolacağımızı bilemediğimiz için yüzyıl binyıl sonrada neolacağını bilemeyiz bunu ancak bizleri yaradan rabbim bilir 😊😊

  • Doğu Sibirya Denizindeki deniz buzunun normallerin çok altında kalması muhtemelen sıcakların Doğu Rusyada sıkışmasına ve blokaj oluşturmasına neden olacak ve önümüzdeki günlerde-haftalarda Batı Rusya-Kafkaslar-Doğu Anadolu(kısmen)-Orta Asya hattı soğuklarla(polar ataklarla) boğuşacaktır ki modellere göre de soğuklar geliyor.

    Bahsettiğim deniz:

    laptvsea.gif

    000ZXY.png

  • NOAA’nın Enso koşullarıyla ilgili son raporu çıktı , imkanı olanların okumasını tavsiye ederim

    Nötr bir yıl olma ihtimali yüzde 50/55

    El ninoya dönüş yüzde 25/30

    La nina ise yüzde 20/25 ihtimal olarak görünüyor

    Büyük ihtimal Nötr yada Zayıf El nino ihtimali ağır basıyor Amerikan merkezlerine göre ve bu pozisyonla ilgili daha önce veriler paylaşmıştık


    https://www.cpc.ncep.noaa.gov/…tion-status-fcsts-web.pdf

    c60ea69dd.gif