Karalama Tahtası

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Kıyı illerimizin kar yağışı açısından çoğunlukta memnun kalmadığı bir kışı daha geride bırakırken: Baharda gelecek soguk atak, eksili değerler veya zirai don hadisesi "yaşanacaksa eğer" , bu durum; tıpkı yaşadığımız kış gibi kıyılardan ziyade biraz iç kesimleri daha fazla vurabilir.

    Yani hissi bir tahmin olarak; her ne kadar sıcaklıklar yazı getirmiş gibi görünse de, içerilerin ve yükseklerin sahiller gibi kışa tam olarak veda etmediklerini düşünüyorum.


    Bir de, birazda kışın yansıması olarak

    Ağaçlar bahara girerken, kıyılar iç kesimlerden çok daha ileride gidiyor (sonbahar da yaşananın tam tersi) benim için arada görülen fark nedeniyle, bu ekstrem bir durumdur diyebilirim.

    Bunun bende iki cevabı var; Kıyıların hafif atlattığı, iç kısımların ise tekrardan soğuk günler ve biraz kar görmesi... Kıyılarda ise bol oraj, dolu, belki kısa zamanda düşen aşırı yağışın bol olduğu bir bahar bizi bekliyor olabilir sanki...

    (görsel veri olmayan, şahsi fikrimdir)

  • Bugün İstanbul’da gördüğüm yoğun kayısı ve şeftali çiçeklerinin açması görüntüsü karşısında “karsızlık sendromumu” baskılamayı ve kar beklentisine girmemek Yada onu dağlara çıkarak mimimize etmek gerektiği kanısına vardım

    Özellikle pembe çiçekler daha da romantik duruyor

    Önce memleket ve tarım

    Gerçi gelse yine gelir de , o çiçekleri meyveleri düşününce pek sevgi kalmaz galiba kar yağarsa bile

  • Ben daha çok şu anlamda sormuştum ama teşekkürler: Önümüzdeki kışlara nasıl yansır, küresel soğuma vesaire dedikleri gerçekleşir mi?

    En iyimser senaryoda(Max lekenin sıfırlanması) bilgisayar simülasyonları 0,5 derecelik soğumanın ardından tekrar hızla ısınmayı öngörüyor. Küresel ısınmayla mücadeleye devam etmeliyiz. Çünkü doğadaki bir çok canlı türünün yok oluşu gibi büyük problemlere yok açmaya başlayabilir.

  • 1.Ayvacık,Ezine,Edremit,Burhaniye,Gönen,Bandırma,Çanakkale merkez sel ve su baskını riski var olabilir.

    2.Tekirdağ bölgesinde yukarıda yazılan bölgeler kadar olmasada risk var



    Bu bölgede yaşayan insanlar iş yerleri için önlemlerini almalı

  • Kuzeyde soğuklar musait

    neden olmasın

    rk23_kgigf-123rk23_kgigf-123rk23_kgigf-123rk23_kgigf-123rk23_kgigf-123rk23_kgigf-123rk23_kgigf-123rk23_kgigf-123rk23_kgigf-123rk23_kgigf-123rk23_kgigf-123rk23_kgigf-123rk23_kgigf-123rk23_kgigf-123

  • Sistem gelirse kar severler için iyi olur ama çiftçi için çok kötü olur artık bahar geldi maalesef ama baharda candır:)

  • Forumda Ocak sonu ve Subat başında ağaçlar için geçerli bir zirai don hadisesi olurmu diye bahsediliyordu. O zamanlar için endişelenecek bir durum olmadığını, (özellikle fındığın yapısı gereği) asıl endişe edilmesi gereken tarihin Mart sonu-Nisan başı olduğunu kendimce belirtmeye çalışmıştım.


    Şimdilerde ise anladığım kadarıyla dediğim tarihlerde bazı olasılıkların sözkonusu olma ihtimalinden bahsediyor hocalarımız.


    Fındık üreticisinin "zirai don, dolu, fırtına, hortum, heyelan, sel, su baskını, kar ağırlığı" gibi hadiselere karşı, kendini güvence altına alma maksatlı, (yüzde 67 oranında devlet desteğiyle yaptırdığı) tarım sigortası son başvuru süresi 10 martta bitti, sigorta yaptıran yaptırdı.

    Buna ek bir süre eklenir mi? Öncelikle bunu sigorta yaptırmayan üreticilerin takip etmesini öneririm.


    Diğer yandan hocalarımız oluşabilecek durumlara karşı bizleri uyarırken,kendi adıma bizleri erkenden uyardıkları için tüm hocalarımıza teşekkür ederim.

    Tedbir bizden, takdir Allah'tan. Rabbim her türlü afetten korusun hepimizi

    8a143defdea866.png

  • GFS ECMWF ile uyumlu bir görüntü verdi nihayet sistem çöp olmuş. Stratosfer ile ilintili seyir etmiyordu zaten Mart ayı değişim ayı normal karşılamak lazım. A0 pozitifte halen ve 10 gün daha İzlanda etkisi ile geçer neyse ki yağışlar başlıyor bölgemizde.

    İçinde bulunduğumuz sistem kırpılma sistemiydi epey üşüttü soğuması kısa aralıkta kuvvetli oldu.Önümüzdeki hafta sonundan itibaren döngü-patern değişimi lehimize bazısına bu mevsimde aleyhinde oluşacak ve bu süre Nisan'ın ikinci haftasını da kapsayarak sonlanacak.Bu yüzden stratosferde ki hareketleri algılama da ben GFS'nin zaafları olduğunu ECMWF ile verdikleri görüntü birbirleriyle uymadığını düşünüyorum.Bugünkü görüntü kar olsa da ben yine kırpılacağını düşünüyorum GFS geçiş aylarında seviyor mübalağa sanatını :) Durum böyle iken mesleğim gereği bu soğuklar fayda getirmez çiftçi çalışamazsa iş olmaz hele ki ekonomik buhranda hiç gereği yok.Fakat içine gireceğimiz patern de bu koridor müsait müdafayı sağlam tutarsak o da kırpılacaktır.Yüksek dikine kutba batıya genişlerse işte o sıkıntı doğurur.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.