Karalama Tahtası

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • İki yıldır efsane sistemler koptu Avrupa veya bizim için


    2017: Godzilla

    2018: Kırıntısı bile iş yapan yüce BFTE


    2019'da geçtiğimiz iki yıldakilerle yarışacak bir salınım ne bize ne Avrupa'ya henüz uğramadı, son bir ayımızda bakalım neler göreceğiz ufukta bir şeyler var.

  • Hava_Forum hocam gelecek efsane için 17 Şubat civarında demiştiniz. Sessizce beklemedeyim. Durum nedir? Modellerde her zamanki gibi daha ileri tarihlerde bir şeyler veriyor yine; ama sizin öngördüğünüz günlere odaklıyım. Çok bir zaman kalmadı, düşünceniz nedir?

  • Hava_Forum hocam gelecek efsane için 17 Şubat civarında demiştiniz. Sessizce beklemedeyim. Durum nedir? Modellerde her zamanki gibi daha ileri tarihlerde bir şeyler veriyor yine; ama sizin öngördüğünüz günlere odaklıyım. Çok bir zaman kalmadı, düşünceniz nedir?

    Ozellikle gfs yorumlamalari sayfasinda yaziyorum surekli.pespese 2 3 sistem beklentim var.modellerde de gozukuyor. yarin aksam konu acabilirim.

  • sevgili semih yazılarını sürekli takip ederim 2019 kışına birlikte girdik kıyılar ve isthariç hemen hemen heryer kara doydu ankara başta olmak üzere istanbulda havada görsel olarak ocak ayında kar aldı tatminkar mı hayır fakat ben sana başka birşey sorucam efsane sormucam etrafı beyazlatıcak 5 cm kar istbanbulda görebilecek miyiz?bu bahsettiğin peş peşe 2 veya 3 sistem den ona bir cevap ver lütfen prince bilirsin o kapattı kepenkleri ist da kar yağmaz artık kış bitmiştir açıuklaması oldu onuda senin kadar sever takip ederim düşünceni merak ettim sevgili dostum

    Kuzeyimizde soguk hava deposu mevcut. azor avrupaya daliyor. kisi bitirecek bir sebep goremiyorum ben. olsa manyakmiyiz burda her guncellemeyi takip edelim. Ben 15 marttan once hicbir kis, kisi bitirmem. Isterse hicbir sey gostermesin ki suan elle tutulan seyler var.kiyilar icin en sert sistem olma ihtimali var suanda. ben takibe devam ediyorum. isteyen kisi bitirebilir tabi. psikolojik olarak yorucu bir kis oldu. kiyilar olarak istedigimizi alamadik. hatta soguduk kistan. kismet bakalim.

  • Kuzeyimizde soguk hava deposu mevcut. azor avrupaya daliyor. kisi bitirecek bir sebep goremiyorum ben. olsa manyakmiyiz burda her guncellemeyi takip edelim. Ben 15 marttan once hicbir kis, kisi bitirmem. Isterse hicbir sey gostermesin ki suan elle tutulan seyler var.kiyilar icin en sert sistem olma ihtimali var suanda. ben takibe devam ediyorum. isteyen kisi bitirebilir tabi. psikolojik olarak yorucu bir kis oldu. kiyilar olarak istedigimizi alamadik. hatta soguduk kistan. kismet bakalim.

    teşekkürederim büyük üstad iyiki vazgecmedin çamlıcaya cıkacağımız zamanı kolluyorum bende inş diyelim ortalığı beyazlatsın bu kışa güzel bir final yakışır ama en azından bir gelinlik yakışır üstad nedersin sevgiyle kal konularını heyecanla bekliyor olacağız allaha emanet ol kardeşim benim

  • Doğuladı-Batıladı kavgası yerine ana fikre bakmak daha önemli bence. Şimdi sizlere Godzilla efsanesinin 180 derece dönüşünü göstereceğim ki aynısının olumsuz halini BFTE için de yaşamıştık.

    O zamanların yorumlarını iyi hatırlıyorum sadece burası değil şu anda hiçbirini göremediğim, Twitter'daki amatör tahminci arkadaşların yorumları da dahil.


    28 Aralık 2016 12Z ECMWF Çıktısı, Sistem 216/240 saatte. Güneylere salınım vermiş acaba nereye gidecek? Batılasa da ülkecek yararlanmış olsak bari.

    ECM0-216.GIF?12

    240h: Sistem Doğuya kaçtı. Neyse salınım olduğunu görmek güzel bakalım Batıya çekebilecek miyiz?

    ECH0-240.GIF?12


    5 Ocak 2017 12Z ECMWF Çıktısı, sisteme iyice yaklaştık; Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası acaba ülkemizi de etkiler mi?

    ECM0-24.GIF?12


    Ve sistemin başladığı güne ait çıktı;ECM0-0.GIF?12


    Yavaştan giriyor:ECM0-24.GIF?12



    Netice olarak sistemi şu anda olduğu gibi 216/240 döneminde gördüğümüzde, Kafkasa gitmese bari diyorduk. Peki sonra ne oldu? Sistem günü Trakya'dan girmesini bekledik. Özet o ki sistemin yönü değişme eğiliminde her zaman. Hele günümüzde denizlerde ön görülmesi zor olan garip baısnçlar pörtleyebilirken her şey değişir. Ana fikrin tadını çıkaralım. Vade yaklaştıkça modelleri kolaçan edip yönüne karar veririz. Özellikle UKMO Godzilla tahmininde çığır açtı bütün modelleri kendine çekti. Sistem orta vadeye de girdi ayrıca. Hala 200'lü saatleri kovalıyoruz belki ama o saatlerin kaderini 168'e kadar olan hareketlenmeler belirliyor. Azor'un her sözü kanun niteliğinde onu iyi analiz edersek sonuca ulaşırız. Ama UKMO'dan takip edelim Godzilla gibi fırıldak bir sistemin basınç yerleşiminde devrim yapan modelden :) Herkese iyi geceler.

  • Mesela... Akşam GFS'nin Mart'a doğru gösterdiği cisimler topluluğu Balkan turuna çıkmışken şimdi ortada cisimler topluluğu yok. Bizim orta vadedeki sistemimiz bu testi atlattı ortada bir şeyler var günlerdir.

  • Semih hocam gunaydin,nereye gidiyoruz,ne oluyor,geliyomu,gelmiyomu ,gelirse kac gun gibi gozukuyo,iki gundur iyi yorumlar var,musaitseniz bi yorum lutfen,oglum yagacakmi diyip duruyo,bi el atsan su konuya,vallah cocuktan kacar oldum:)cevaplarsiniz herkes mutlu olur saniyorum,isiniz varsa caniniz saolsun,cok tesekkuruzays3271653126

  • Bu aksam bi degerlendirme yapicam.

    Teşekkür ederiz MESUT Hocam.

    Söyleyecekleriniz inşallah bütün forumdaşlarımızı sevince boğar.

    Mesut hocam bizim için gelme ihtimali olan sistem ne kadar efsane potansiyeli taşıyorsa siz de bizim için efsanesiniz gözümüzde. İyiki varsın değerli hocam, seni bugün doğan güneş kadar çok seviyoruz.