Beiträge von kartal11

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Güncel İski baraj doluluk seviyelerine bakıyorum %29,27. Bu verilere göre anlık değerlendirirsek neredeyse bu hafta ki yağışların % artırma yönünde hiç bir etkisi yok. Sadece düşüşü yavaşlatmış şeklinde. Bu durumda yağan yağışların etkisi 5-6 günlük bir süreçten sonra mı anlaşılıyor yoksa gerçekten de bu kadar mı etki gösterebildi bu yağışlı süreç.

    Uzun vade de Şubatın 2. yarısı kutuplardan bir salınım daha var inşaAllah rotası biz oluruz. Semih Hoca buna vurgu yapıyor zannedersem rotasını kestirmek çok zor ama Hoca incelemiştir iyice bakalım Allah büyük.

    Hayırlısı ile Cuma akşamı nisbeten güzel kar yağışı il geneli başlıyor GFS yağış miktarını artırdı. Cmts de yağış aşırı olmasa da devam edecek. İlk kar örtüsünü Cuma gece saatlerinden sonra il genelinde göreceğiz gibi sıcaklıkta zaten bu arada eksi değere düşüyor. Zamanlaması itibariyle de İnsanlarda iş güçden çok fazla etkilenmeden karın tadını çıkarabilir umarım.

    Bu gelecek sistemden sonra sanki iyice artık bahar yerleşecek gibi duruyor. Sonrasında sert bir sistem alabilirmiyiz mevsimsel zaman olarak da zorlaşacağından bu gelecek sistemden umarı birşeyler yakalarız.

    Herkes tuturmuş modeller bozdu diye. Yahu zaten Hocanın beklediği 240 saat ve ötesi bunun modellere yansımaması kadar normal birşey olamaz. Ayrıca model model bu iş bukadar kolay olsa herkes 1 haftalık tahminin yapar koyar. Çok faktör ve tecrübe işi bu arkadaşlar şuan çok güzel bir parça var kutuplardan harekete başlayan bunu 10 gün önceden şuraya vuracak diyebilen bir model de yok hergün dansöz gibi değişiyor. Bunun rotası ancak tecrübe ile tahmin yapılır. Ama bu atmosfer bazen tecrübeye de bakmaz. Bu bakımdan kışı bitirmeyin bir bakmışsınız bize inivermiş.

    Arkadaşlar iyi bir sistem geldikten sonra Kuzeyimiz sıcak Batımız sıcak dinlemez. Bu sene soğuklar kutup bölgesine hapsoldu. Ortalamalara göre sıcak kalan kutup bölgesi bu sene ortalamanın altında sıcaklıklara sahip ve çevresinde çok ciddi derecede düşük sıcaklıklar ölçülüyor. Görünen o ki artık bu soğuklar yolculuğa başladı ve rotasında bizde ciddi manada varız. Bundan sonra Semih hocanın dikkat çektiği durum bu olsa gerek. Bize düşen Şubat'ın ilk hfatasından sonrasını beklemek.

    Konu sadece verisiz tahminler için açıktır. Içeriğe uygun mesajlar atmanızı rica ediyoruz. Arşiv, yabancı ülke vb. sohbetleri uygun konularda yapmanız daha uygun olacaktır. İyi forumlar.

    Alaska'nın 10 günlük hava raporunu paylaşma sebebim oraya da daha soğukların inmemesi üzerineydi yani Alaska'ya gidecekler için bilgi olaması açısından değil. Amerika Kıtası ile bizim bölgemiz arasında ki hava bağlantısı mağlum. Kafanıza göre mesaj silik kendinizce de yorum yapıyorsunuz. Adı üstünde karalama tahtası. size de iyi forumlar.

    Semih hocam bir kaç yıl önce 2020 yılı ile mini bir buzul çağına girilebileceği haberleri mevcuttu.

    Mayıs 2019 En son bilgi olarak NASA raporuında;

    ''2018 yazını rekor sıcaklıklarla geçiren gezegenimizin bu kış tarihi bir soğuk yaşayacağı belirtiliyor. İçinde bulunduğumuz Uzay Çağı’nın “Mini Buzul Çağı” olarak anılmasına yol açacak kadar etkili olabileceği söylenen soğukların sebebi ise termosferin soğuyup daralması. Güneş’in en dış katmanında oluşan güneş lekelerini ve Dünya’yı çevreleyen en üst atmosfer tabakası olan termosferi inceleyen uzmanlar güneş lekelerinin kaydedilmiş en düşük seviyede olduğunu belirledi. İklim koşullarında belirleyici rol oynayan ve 11 yıllık dönemler içerisinde azalıp artan güneş lekelerinin az gözlenmesi veya hiç gözlenmemesi Dünya’nın sıcaklık seviyesini etkiliyor. Güneş’te buna benzer bir uyku evresi 18. Yüzyılda kaydedilmiş ve o dönem tarihe “Mini Buzul Çağı” olarak geçmiş. Daha önce yayınlanan raporlarda 2020 – 2030 yılları arasında yaşanması beklenen bu aşırı soğuk dönem, NASA’nın yeni araştırmasında çıkan sonuçlara göre daha da öne çekildi. NASA’ya göre bu kış itibariyle gezegenimiz bir Mini Buzul Çağı’na giriyor. Bu dönemde başlayan soğumanın 2030’lu yıllara kadar artarak devam edeceği tahmin ediliyor.''


    Yorumlarınızı merak ederim hocam.