Karalama Tahtası

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Birden fazla kar fırtınası yaklaşıyor efendim.


    Bu alarmları duyacak, görecek ve okuyacağız.
    Her ne kadar kaçıncı sayıda bilmesem de, geri sayım başladı. :)

  • Ben de sallamak istiyorum ;


    27 Şubat 2018 saat 18.53 , 1 ,5 gündür yağan aralıklı karlardan sonra İstanbul'da yer yer 20 30 cm kar ve -4 e dayan soğuk ile ayazda kalan İstanbul 3 saat sonraki yeni kar yağışına hazırlanıyor.

  • Bu sene böyle haberlerin olacağını düşünüyorum :)



    11 NISAN 1997 CUMA


    Nisan karı fena bastırdıNisan ayı olmasına rağmen yurdun büyük bir bölümünü etkisi altında bulunduran kar yağışı en çok karayollarını etkiliyor. Bolu Dağı yolu, 2 gündür kar nedeniyle araçlara geçit vermiyor.
    RIDVAN UYSAL (SHA)
    Yoğun tipi ve sis nedeniyle ulaşımın önemli ölçüde aksadığı Bolu Dağı trafiği önceki akşam düşen çığ nedeniyle arap saçına döndü. Zincirsiz araçların, yüklü kamyonların ve otobüslerin geçmesine izin verilmediği dağda, ulaşım güçlüklü sağlanıyor.
    Nisan karından nasibini alan bölgelerden biri olan Kapadokya'yı gezmeye gelen turistler de hazırlıksız yakalandılar. Baharda güzel bir gezi yapmak isterken kar ile karşılayan turistler, "Karlar altında Kapadokya bir başka güzel" dediler.
    Eskişehir'de de kar nedeniyle 400 köy yolu ulaşıma kapandı. Yolları açmak için aralıksız çalışan karayolları ekiplerini denetlemek isteyen Eskişehir Valisi Ali Fuat Güven, Bozdağ ilçesine gitmek isterken tipi nedeniyle geri döndü.
    Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, en son 1974 yılının Nisan ayında böyle bir kışın yaşandığını, o zaman 13 santimetreye ulaşan kar kalınlığının şimdi merkezde 50 santimetre, Kartalkaya'da ise 2 metreye ulaştığını belirttiler.
    Aralıksız devam eden kar nedeniyle harakete geçen Bolu Valiliği de ilk ve orta dereceli okulları hafta başına kadar tatil etti. Abant İzzet Baysal Üniversitesi senatosu da aynı tarihlerde okullarının tatil edilmesi kararını aldı.
    Meteoroloji yetkilileri, soğuk ve yağışlı havanın hafta sonundan itibaren etkisini azaltacağını belirtirken, karayolları ekipleri de kapalı yolların açılması için çalışmaların sürdüğünü belirttiler.

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • 24 nisan 2005
    Yağan kar yüzünden yaylada yolda kaldık eve kadar 1 km yürümek zorunda kaldık (1800 rakım)
    24 nisan 2008
    5 cm civarı kar ve gece oluşan kar yüzünden fındık yandı(700 rakım)
    30 mart 2014
    30 cm kar ve hem gündüz hem gece oluşan don yüzünden fındıklar yaprakları dahil yandı(700 rakım)
    20 haziran 2000
    10 cm kar yağdı erik ağaçları meyvelerini döktü(1800 rakım)
    Yer Giresun ili Dereli ilçesi
    Şimdi hala bu foruma kış bitti sistemi felan unutun yazıp inanmamı bekleyecek misiniz alkis3223213123
    Bu arada 24 nisan bizim bölgede armutçu kışı olarak bilinir ve genellikle boş geçmez ilginizi çeker diye düşündüm @4 Şubat hocam ;)

  • Yıl 1987 ve ben 9 yaşında yaşındaydım, o efsaneyi asla unutamam 9 gün okulun tatil olduğunu hatırlıyorum,
    günlerce süren kar fırtınaları, her gün dışardaydım inanılmaz günlerdi,
    Tekrar yaşamak dileğiyle herkese iyi akşamlar olsun,

  • Bu konulardan hiç anlamıyorum ama havanın ne olacağını az çok tahmin etmek isteyenler Murat Pınar ın çalışmasını paylaşıyorum cepten uzun gözükse de okuyun derim...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • GÖZLEMLERLE HAVA DURUMU TESPİTLERİ


    Hemen hepimizin yakın çevresinde, hava raporunu bizlere üşenmeden özetleyen arkadaşlarımız vardır. Hele içlerinden kimileri vardır ki tahmin raporlarının üzerine kendi yorumlarını da eklemeyi ihmal etmezler; anlayacağınız hava durumunu doğru tahmin etmek onlar için bir görevdir artık. Lise çağlarınızda coğrafya dersleriyle biraz ilgiliyseniz, hava durumunun gelişimini takip etmek aslında çok da zor olmuyor.
    Bulutlar, çiçekler, kuşlar, havanın sakinliği veya rüzgarlı olması… Her biri kendi içinde anlamlı ve hepsi bize birşeyler anlatmaya çalışıyor. Aslında çoğu zaman, doğadaki işaretleri iyi okumak doğru hava tahmini sağlar. Bu işaretleri merak mı ettiniz? Gelin hep birlikte bu işaretlere bir göz atalım:
    Bulutlar

    Şekil 1: Kümülüs kastellanus (Kaynak: wikipedia.org)
    Şekil 2: Kümülonimbus (Kaynak: dailymail.co.uk)
    Şekil 3: Mammatus (Kaynak: wikipedia.org)
    Şekil 4: Sirrüs (Kaynak: wikipedia.org)
    Şekil 5: Altokümülüs (Kaynak: bbc.co.uk)
    Bize havanın geleceği konusunda en büyük yardım, şüphesiz bulutlardan gelir. Örneğin bir kış akşamında gökyüzünde bulutlu bir havanın olması, nispeten az soğuk havaya işaret eder. Çünkü bulutlarla kaplı gökyüzü yeryüzündeki ısının uzaklaşmasını önleyecektir. Açık hava için de tam aksini söylemek mümkün.
    Kendi içinde pek çok çeşidi bulunan bulutlar, gökyüzündeki kümelenmeleri ve yapıları gereği bizlere farklı hava koşullarını anlatır.
    Mesela kümülüs kastellanus bulutları günün ilerleyen saatlerinde muhtemel yağışın habercisidirler(Şekil 1).
    Farklı yönde seyreden bulutlara şahit olursanız (örneğin bir katman kuzeye diğeri doğuya) kötü hava yaklaşıyor demektir, dolu yağması da muhtemeldir.
    Eğer ki kümülonimbus bulutları günün erken saatlerinde görünüyor ve gün içinde çoğalıyorsa bu havanın bozacağına işaret eder(Şekil 2).
    İlginç görünümlü mammatus bulutları ise fırtınanın uzaklaştığını, rüzgarlı havanın dindiğini belirtir(Şekil 3).
    Havada kesikli kesikli ve uzun çizgiler halinde görülen sirrüs ailesi bulutları da gökyüzünü saracak kadar çoğunluktaysa 36 saat içinde havanın kötüleşeceğini anlatır (Şekil 4).
    Altokümülüs bulutlarının da sık olması benzer şekilde birkaç gün içinde havanın kötüleşeceğini bildirir(Şekil 5).
    Pamuksu şekilleri ile koyu renkli bulutları bir arada görürseniz ertesi gün için yağmura hazırlıklı olun.
    Nem
    Eğer yüksek nem içermeyen bir iklimde yaşıyorsanız, havada bulunan nem oranındaki artış yakın zamanda bir yağış olacağının habercisidir. Havadaki nem artışını anlamanın pek çok yolu vardır. Mesela nefes alırken zorlanırsınız ve saçlarınızda hafif nemlenmeler gözlenir. Basık havalarda yoğun nemden dolayı ağaçların geniş yapraklarında kıvrılmalar olur, bu da şiddetli yağışın habercisidir. Nemli havalarda tahtalar şişer (buna bağlı olarak kapılar kapanmada zorlanabilir), yemek tuzları topaklaşır.
    Hayvanlar
    Hayvanları gözlemlemek hava durumu tespitlerinde çok önemlidir. Zira onlar havadaki basınç değişimlerine bizlerden çok daha fazla duyarlıdırlar.

    Şekil 6: Yüksek gerilim tellerine tünemiş kuşlar (Kaynak: eere-pmc.energy.gov)
    Örnek verecek olursak, kuşlar eğer yüksek irtifada uçuyorlarsa bu iyi bir havanın yaşanacağını gösterir. Yaklaşan bir fırtınanın yol açtığı alçak basınç kuşların kulaklarını huzursuz eder. Yüksek gerilim tellerinde tüneklemiş sıra sıra kuşlar, alçak hava basıncının varlığını gösterir(Şekil 6).
    Martılar genel olarak fırtına öncesinde uçmayı keser ve sahile tünerler. Hayvanlar, özellikle de kuşlar, yağmur taneleri düşmeden önce seslerini tamamen keserler.
    İnekler fırtına öncesinde yere uzanırlar. Kötü havanın yaklaştığını hissettiklerindeyse birbirlerine yakın durmaya çalışırlar.
    Karıncalar yuvalarının girişi olan tepecikleri yağmur öncesinde yükseltirler.
    Kaplumbağalar uzun süreli yağış olacağını hissettikleri zaman daha yüksek yer arayışına girerler. Bu süreçte onları yollarda görebilirsiniz –yağmur yağışından 1-2 gün evvel.
    Eski bir inanışa göre eğer kuşları bir fırtınada beslenirken görürseniz bu havanın daha uzun süre yağacağını gösterir. Ortalıkta değillerse, yağmur kısa zamanda dinecektir.

    Şekil 7: Gökkuşağının konumu da bize hava durumu hakkında bilgi verir (Kaynak: wikipedia.org)
    Gökkuşağının batıda olup olmadığına bakın
    Büyük fırtınaların çoğu batıdan doğuya doğru hareket eder, ve batıda görünen gökkuşağı havanın nemlendiğini gösterir. Yakın zamanda yağmur yağacaktır. Diğer yandan, doğu yönünde gün batımı dolaylarında açığa çıkan gökkuşağı uzaklaşan yağışlı havayı işaret eder(Şekil 7). Güneşli günlere hazırlanabilirsiniz.
    Kırmızıya çalan gökyüzü
    Gün batımı esnasında (batı yönünde) kırmızıya yakın bir gökyüzüne şahit olmuşsanız kuru havanın geleceğini söyleyebiliriz. Kuru havayla birlikte yüksek basınç merkezi yerdeki toz parçacıklarını savurarak göğe çıkarır ve gökyüzünde kırmızımsı bir görüntüye sebep olur. Bu kırmızımsı görüntüye (güneşin doğuşu sırasında doğu yönünde) sabahleyin şahit olduysanız kuru hava dalgasının sizi aştığını ve arkasından alçak basınçla birlikte nemli bir havanın geleceğini öngörebilirsiniz.
    Soluğumuz hava
    Derin bir nefes alın, gözlerinizi kapatıp havanın kokusunu içinize çekin. Bitkiler alçak hava basıncı altında atıklarını dışarı salarak gübrevari bir kokunun yayılmasına sebep olurlar ki bu da gelen yağışlı havanın habercisidir. Eğer aldığınız koku bu türdense yağmura hazırlıklı olun.
    Eski bir deyişe göre “Çiçeklerin en iyi koktukları anlar yağmurun hemen öncesidir”, çünkü kokuları nemli havada daha etkilidir ve nem de yağışı getirecektir.

    Şekil 8: Ayın çevresinde oluşan hale (Kaynak: webnerhouse.com)
    Geceleyin ayı gözleyin
    Gökyüzünde hafif bir yoğunluk olmasına rağmen ay halen parlak ve keskin görünüyorsa, bu alçak basıncın, dolayısıyla da yağmurun habercisidir. Sirrostratüs bulutlarının gökyüzünü incecik bir örtü gibi kapladığı gecelerde, ayın çevresinde bir ışık halkası (hale) oluşur(Şekil 8). Bu görsel şölenin ardından büyük ihtimalle 3 gün içinde bir yağmur bekleyebilirsiniz.
    Rüzgar
    Güçlü rüzgarlar büyük basınç farklarını gösterir, bu da fırtınanın yakınlarda olduğuna işaret eder. Önleminizi almayı unutmayın.
    Kamp ateşi
    Ateş ve duman normal seyirinde yükseliyorsa hava güzeldir. Ancak girdap şeklinde ve alçalıp yükselen bir şekilde tütüyorsa alçak basınç etkisindedir, yağmur habercisi olabilir.
    Sabahları çimenlerin üstündeki çiyi kontrol edin
    Çimler kuruysa bu rüzgarın habercisidir ve yağmur yağabilir. Ancak yapraklar üzerine çiy düşmüşse, yüksek ihtimalle o gün yağmur yağmayacaktır(Şekil 9).

    Şekil 9: Çiy taneleri (Kaynak: concordgreen.blogspot.com)
    Gördüğünüz üzere çevremizde olup biteni gözlemlediğimiz zaman yağmurun veya güneşli havanın bize ne kadar yakın olduğunu daha rahat bir şekilde anlayabiliriz. Bu örnekler daha da çoğaltılabilir.
    Eğer ki gözlemek bana göre değil; ben öyle bulutuymuş, çiçeğiymiş, nemiymiş, karıncasıymış uğraşamam derseniz sizler için de bir yöntem geliştirdik. John sizler için keşfetti: Hava tahmin taşı (Şekil 10).

    Şekil 10: Hava tahmin taşı (Kaynak: anonim)Islaksa – Yağmur yağıyor/yağmış
    Kuruysa – Yağmur yağmıyor
    Yere gölgesi düşmüşse – Hava güneşli
    Üzerinde kar birikmişse – Kar yağmış/yağıyor
    Taş görülmüyorsa – Hava sisli
    Taş sallanıyorsa – Hava rüzgarlı
    Taş yukarı aşağı zıplıyorsa – Deprem oluyor
    Taş yerinde yoksa – Kasırga kopmuş
    En sevdiğiniz havalar sizlerle olsun.

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...