Karalama Tahtası

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • sistem almamizin en önemli 1. Şartı batı atlantikte yb olmamali, ab olmali. Orada yb oldu mu abd ye soguklar kayar. Izlanda da yeller eser. Avrupa ab ile kapısır. Bizde tatsiz tutsuz durgun havalar ılik havalar geciririz.


    Eger bati atlantikte ab olursa bu sefer azor avrupa uzerinden tirmaniş gerceklestirir. Haliyle dogu avrupa uzerinde polar koridor açılır ve ana hat kırım olarak sistemler akar gelir bize.

  • Ocak veya Şubat ayında meydana gelebilecek olası SSW ile birlikte kışın ilk yarısında normallerden kurak geçiren bölgelerimizin kışın ikinci yarısında kar ve soğuk bakımından oldukça şanslı olacağını düşünüyorum.


  • b694820760b56f4bd.png


    Yuvarlak içine aldığim alanla ilgili birseyler söyleyecegim.


    Bu sezon kazakistanin orta ve doğusunda genellikle bu patern görülecek, yani yüksek basınç. Bu yükseğe hazar yüksegi diyenler var.

    Saygım var ama bence öyle değil. Hazar yüksegi ülkemizin dogusunu, hazar denizi , iran ve kazakistanin batisinda konumlanan bir yüksek basınçtı bana sorarsaniz ve bize zarari epey olmustu. Bu sezon iran hazar cevresinde basınç düşüklüğü çok var yani yüksek basinctan ziyade bu sezon orada sistemlerin gelmesini bekliyorum. İşte bu durumda bize pozitif nao nun işareti; bize doğru gelen sistemler ya bize gelip sonra hazar tarafina yada bizi kılpayı gecip o tarafa akacak. Arada sırada o taraflarda yüksek basimc hakimiyeti de olabilir. Ama son iki seneye göre yuksek basinc hakimiyeti fazla yok. Soyleceklerim bu kadardır.

  • 15 gün içinde kar yağışlı bir sürpriz sistem bekliyorum ( Bursa ve çevresinde etkili, İstanbul'a yağmayacak gibi aralık ayında) 6-7 Aralık'ta ki model netleşsin de bakalım.

  • Abd den soguklar cekilene kadar bize kar yok bence. Cekildikten hemen sonra da yok bana sorarsaniz. Once herseyi yerine girecek ondan sonra. Bizim cografyamiz malum son iki senedir dogru durust sistem almiyor. Sahiller icin diyorum

    Ic kesimler zaten alir bi nebze.

  • 23 Aralık Gibi Çoğu Yerde Anadolu Başta Olmak Üzere Kar Bekliyorum.İStanbulda Sulu Kar Şeklinde Olucak Şekilde.İstanbulun Ocaktan Önce Düzgün Bir Kar Yağışı Alcağını Zannetmiyorum.

    Bir Tahminde Ben Bırakıyım.

  • Bu kış akıllara kazınacak. Ocak ortasına kadar berbat geçen bize saç baş yolduran bir kış olacak. Ancak ocak ortasından sonra bir sistem alacağız yıllarca konuşacağız. Tek bir sistem ama dillere destan olacak.

  • Bu sene maalesef çok tatsız geçiyor. Devamının da böyle geçeceğini tahmin ediyorum. İç bölgeler için alırsak bir iki sistem gelir. Onunda tatlı olacağını zannetmiyorum.

  • 30 Aralık haftası veya 6 Ocak haftası mutlaka kıyılara kar yapacak bir sistem sıkışacaktır. Aralığın ikinci yarısında ki durum sistemlerin tarihinde belirgin rol oynayacak.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.