Karalama Tahtası

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Benim şöyle bir tahminin var hissi değil, istatistikidir;


    Bildiğiniz üzere güneş döngüleri gereği her 11-13 yılda bir tek haneli ve çift haneli yılların iyi olma durumu var. Mesela 2000-2012 yılları arasında tüm çift haneli yıllar tek haneli yıllara göre çok hareketli olmuştur, istisna var mı ? Evet. Mesela 2003 yılı tek haneli olmasına rağmen Şubat ayı İstanbul için çok iyi geçmiştir. Ama genel çerçeve de çift yılların hepsi tek yıllardan daha iyi.



    2013'te bu döngü tersine dönmüştür ve tek haneli yıllar çift haneli yıllara göre daha sert geçmiştir.2013,2015,2017,2019 2014,2018 gibi kışlardan çok daha iyidir. 2016 kışı ise istisna olarak değerlendirelibilir Ocak ayı hareketli geçmiştir fakat Şubat Nisan tadında olmuştur.



    Dediklerim genel olarak Batı bölgeler içindir ve İstanbul özelindedir.


    İstanbul da her 6-7 yılda bir kuraklık vakası meydana gelmektedir. 2001 bundan 6 yıl sonra 2007, 7 yıl sonra da 2014. Bakın 2001 tek haneli yılların kötü olduğu yıl ve berbat. 2007 keza öyle. 2014 çift haneli yılların kötü geçtiği yıl ve berbat.


    İçinde bulunduğumuz dönem çift yılların işe yaramadığı çift haneli bir yıl yani 2020. 2014'ten bu yanada 6 yıl geçmiş oluyor. İstanbul da her 6-7 yılda bir kurak ve kötü bir kış yaşadığımızı söyledim. Bunların hepsi birleşince 2020 için hayra alamet bir durum çıkmıyor maalesef. Yani kışın 2001,2007,2014 yıllarına benzeme ihtimali bu istatistiklere göre yüksek.


    Ama bu demek değildir ki kar olmayacak. Kar yağışımız olacak ve ben bu kış için Kuzey sahillerinin daha şanslı olduğunu düşünüyorum. Sistem tarzımız Ocak 2010'daki sistem gibi olacak. Ayrıca Şubat ve Mart aylarının bu kış bizim adımıza daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Genel olarak eldeki somut verileri harmanladığımda karşıma 2007 ile 2003 karışımı bir kış çıkıyor. Yani bu yıl ara ara kurak ara ara da özellikle 2.yarısı soğuk ve yağışlı olacak. Hıdır yani sınırda kalan sistem olmaz İstanbul için geldimi her yeri etkiler, bu yıl.

  • Stratosfer Isınmasi ile ilgili Cohen Amca Acıklama tahmin yapıcaktı bilgisi olan var mi troposfer ile eşleşme beklentisi gecen kış olmadı Mjo ve Qbo ters köşe yaptı Son olarak Qbo durumunu bilen Arkadaşlar var mı

  • Verilere baktım ve yarın İstanbul'da özellikle Avrupada kuvvetli Karayel esebilir. Ayrıca yarın öğleden sonra 15 gibi Avrupa'da yağış başlar. Anadolu yakasında Cumartesi sabah hariç yağış görünmüyor.;))

  • Gfs istikrarlı ay başı sistemi için benim beklentim trakya,karadeniz iç kesimleri ve iç-doğu anadolu kar alması yönünde.

    Dip not: verisiz

    karadeniz ve Trakya yı bilmem ama doğu ve iç Anadolu ya yağışların girmesiyle çıkması bir oluyor

  • karadeniz ve Trakya yı bilmem ama doğu ve iç Anadolu ya yağışların girmesiyle çıkması bir oluyor

    Kıbrıs-Girit arasında siklon oluşmasını bekliyorum. Trakya ve Karadeniz içinde mâlum izlanda kaynaklı ull miz sayesinde kar yağışı olmasını bekiyorum.(verisiz ,sallamasyon):P

  • Stratosfer Isınmasi ile ilgili Cohen Amca Acıklama tahmin yapıcaktı bilgisi olan var mi troposfer ile eşleşme beklentisi gecen kış olmadı Mjo ve Qbo ters köşe yaptı Son olarak Qbo durumunu bilen Arkadaşlar var mı

    Aysonu doğuluyor çok hızlandı

    ecmwfzm_u_f240.gif

  • Günü değerlendirecek olursak sabah saatlerinde Marmara, Kuzey Ege, İç Anadolu’nun kuzeybatısı ve Batı Karadeniz’in iç kesimleri ile Orta Karadeniz kıyılarında yer yer pus ve sis bekleniyor.

    hava sıcaklıgında önemli bir değişiklik gözükmüyor

    genellikle güney ve güneydoğu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor.

    önümüzdeki hafta sonundan sonra gerçek anlamda kışa bir merhaba diyeceğiz diye düşünüyorum


    İyi günler dilerim.

  • Storm! Bu 10 hp ısınması vortex'si parcalamaz ise ; Mjo 5 fazda kalırsa tahminim 10 Aralık sonrası muthis bir salınım alırız diye düşünüyorum Balkanlar ve Karadeniz üzerinden iki li sistem beklentim ...

  • Aralık ayı için düşüncelerim şekillenmeye başladı.Aralığı genel olarak yb etkisinde ve normallerden sıcak geçirsek de alacağımız sınırlı bir iki sistemde karadenizi şanslı görüyorum bu ay..Yani alacağımız sistemlerde azor daha doğuda kalarak akdenizi ve iç kesimleri kurak bırakacak ancak yağışlar kuzey kıyılarında etkili olacak..Bu nedenle iç egeyi ve batı anadoluyu normallerden kurak,kuzey kıyılarını özellikle doğu karadenizi normallerden yağışlı bekliyorum;Sıcaklıklar ise ülke genelinde normallerden bir tık fazla olabilir..