Karalama Tahtası

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 5-6 Ekim İstanbul'da belki de bu yaz sezonunun son orajlı sistemi bizim de ikinci Orta Akdeniz kökenli sistemimiz olacak. İstanbul'da yağışın Cumartesi'ye geçişte sabaha karşı etkili olması beklenmekte olup ilk anda kuvvetli gök gürültülü sağanaklarla etkili olmasını bekliyorum. Daha sonra gök gürültüleri keserek yerini kuvvetli yağışla birlikte kademe kademe azaltan yağmura bırakacak.İstanbul'un batı kanadı iç ve boğaz kısmında sarı-turuncu hücreler görmemiz olası radarda.

    Cumartesi'den Pazar'a geçişte yine daha çok gece yarısını geçirip sabaha karşı Anadolu yakası ve doğusunda kuvvetli yağışlar bekliyorum gök gürültüleri ile beraber hızlı bir geçiş olacağından yağışın öğlene kesmesini beklemekteyim.Bir önceki sistemden yağışı iyi sıcaklık olarak biraz daha vasat bir sistem bence. Bu sefer de 40-50 mm deviren istasyon beklentim yine var. Kuzey'de sıcaklığın 15-16 güneyde 19-20 derecelere kadar inmesini bekliyorum kısaca sistem analizim budur kendimce.

    Orajı az yağışı kısa aralıklarla etkili rüzgarı serinliği iyi bir sistem.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • Bu seneyi yabana atmayalım derim

    Önümüzdeki 50 gün içinde İstanbul yüksekleri kar görecek..

    Daha ötesi önümüzdeki 120 gün içinde İstanbul’da 50 cm yi deviren yerler olacak

    (Karalama Özel yayını)


  • Sibiryadan sert soguklar gelirse ekim sonu ben butun ic kesimlerde Ankara dahil hatta Karadeniz'den gelicek gibi Karadeniz'de sicakliklarin en yuksek 1 veya 2 gun 5 derecelere kadar inebilicegini dusunuyoum. Butun Karadeniz sahili de en yuksek twk haneli degere inebilicegini dusunuyorum. Istanbul en yuksek 7 olur mesela. Kar siniri Karadeniz de 400 m Ic bolgelerde 600 m ye kadar inebilir. Tabi kasimin 1 inde gelirse daha baska seyler konusuruz.

  • Ben eylülde ağustos sıcaklarını aratmayacak "kuzu postuna bürünmüş tilki" misali olacağını belirtmiştim.Sıcak sevmeyen biri olarak inşallah meteorolojik sonbahara uygun serinliklere kavuşuruz .Ancak eylül ortalamasını pozitif olacağını düşünüyorum.Hala tatile gidememiş olanlar için iyi olabilir tabiki:D

    Resim

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • İstanbul için


    21.00 - 00.00:

    %40-50 oraj

    Cape: 490.0

    Total: 52.7

    K: 34.2

    Lift: -3.0

    Si: 48.7

    storm speed 30.0

    precitable water 3.0

    Thamspon index: 37.2

    Cross totals: 21.7

    Vertical totals 31.0

    Severe thunderstorm index 3.6427430229375



    00.00 - 03.00:

    %40-50 oraj

    Cape: 532.0

    Total: 49.8

    K: 32.5

    Lift: -3.0

    Si: 47.699999999999996

    storm speed 31.0

    precitable water 2.88

    Thamspon index: 35.5

    Cross totals: 22.6

    Vertical totals 27.2

    Severe thunderstorm index 2.9367845712250005



    03.00 - 06.00:

    Oraj olasılığı yok

    Cape: 43.0

    Total: 49.1

    K: 32.0

    Lift: -2.0

    Si: 46.5

    storm speed 31.0

    precitable water 3.03

    Thamspon index: 34.0

    Cross totals: 22.3

    Vertical totals 26.8

    Severe thunderstorm index 4.240204108975001

  • Hayırlı sabahlar arkadaşlar konu ile ilgili bilgili arkadaşlara bir sorum olacak. Ekim ayının genelinin sıcak/soğuk geçmesiyle kışın gidişatının bir bağıntısı var mıdır ? Yada böyle bir hipotez söz konusu mudur ?

  • Hayırlı sabahlar arkadaşlar konu ile ilgili bilgili arkadaşlara bir sorum olacak. Ekim ayının genelinin sıcak/soğuk geçmesiyle kışın gidişatının bir bağıntısı var mıdır ? Yada böyle bir hipotez söz konusu mudur ?

    Kasimla ilgili yuksek korelasyon var.

  • Kış 2019/2020 * Kuzey Yarımküre'de gelecek kış için mevsimsel tahminlere erken bakın!

    By Andrej FLIS | Uzun vadeli / sezonluk tahmin | 03 Ekim 2019

    Sonbahar üzerimizde, yani kış tahmini mevsimi başladı. Eylül ayı mevsimsel tahminleri, tahminlerin 3-5 aylık bir süreden oluşması nedeniyle sık sık “erken görünüm” dediğimiz şeydir. Bu genellikle daha düşük güven anlamına gelir, ancak bazen bu erken bakış tahminleri potansiyel gelişimin temel eğilimlerini ve ipuçlarını sağlayabilir.

    İleriye bakmadan önce, meteorolojik geleceğin çok uzağında akılda tutulması gereken çok önemli bir şey var: Mevsimsel tahminler, daha uzun sürelerde ortalama olarak yalnızca daha büyük ölçekler için bir rehber olarak kullanılıyor! Kıtasal veya küresel ölçekte ve ortalama olarak 30-90 (veya daha fazla) gün ortalamadan (daha sıcak, daha soğuk, daha düşük basınç, daha yüksek basınç,…) normdan eğilim sapma şansını tahmin etmek için kullanılırlar. Mevsimsel tahminler, Paris’teki sıcaklığı 28 Ocak 2020’de, saat 12:48’de asla tahmin etmeye çalışmamaktadır, çünkü bu, şu ana kadar ileride mümkün değildir. Örnek olarak, mevsimsel tahminlerin özü, tüm Ocak ayında (veya başka bir ayda), Kuzey Atlantik veya Kuzey Pasifik'teki (veya başka bir bölgedeki) ortalama hava basıncının uzun vadeden daha yüksek veya düşük olacağını hesaplamaktır. genellikle bu ay için 30 yıllık ortalama alınır.). Ya da Şubat ayında Sibirya'da güçlü antisiklon oluşumu şansı% 30 veya% 60 ise ve% bu oranın zaman içinde nasıl değiştiği (daha az muhtemel veya daha muhtemel). Uzun vadeli tahminlerin konusu budur. Tüm bunları bilerek, neden eski deyişini anlayabiliyoruz.3 gün önceden tahmin bile yapamıyorsak, neden 3 ay önceden tahmin yapmayı zaman harcıyoruz ? ” Çünkü uzun vadeli tahminler, her gece televizyonda izlediğimiz hava tahminlerinden tamamen farklı bir şey. Bunlardan biri önümüzdeki 2 veya 3 gün boyunca her bir saat için arka bahçenizdeki sıcaklığı tahmin ederken, diğeri Atlantik Okyanusu üzerindeki hava basıncının Ocak-Şubat aylarında 30 yıllık ortalamaya göre daha yüksek veya düşük olacağını tahmin ediyor. Portakalları muzlarla karşılaştırmak gibi bir şey. Her ikisi de meyvedir, ancak tamamen farklı ağaçlarda yetişirler ve farklı tadlara bakabilirler.

    Neye bakmalı?

    Geopotential_height_isobaric-in-GFS_Global_0p5deg_20191002_1200

    Hava hareketi örneği, düşük (mavi) ve yüksek (kırmızı) basınç alanlarının etrafında. SWE tarafından görüntü.

    Kullanılan en yaygın uzun menzilli parametre, muhtemelen 500 MB (veya CFS modeli için 700 MB) jeopotansiyel yükseklik anomalisidir. Basitçe söylemek gerekirse, hava basıncı anomalilerini (30 yıllık ortalamadan daha yüksek / daha düşük) tahmin eder. Hava basıncının rakımla düştüğü genel bilgidir. Jeopostatik yükseklik, hava basıncının 500mb veya 700mb gibi belirli bir değere sahip olduğunu bize söyler. Genellikle 5-6 km rakım arasında 500mb ve 2,6-3,1 km rakımlarda 700mb basınç bulabiliriz. Güçlü bir alçak basınç sisteminde, 5 km rakımdan daha düşük ve güçlü bir yüksek basınç sisteminde, 5,8 km rakımdan yüksek 500mb jeopotansiyel yükseklikler bulabiliriz. Uzun vadeli tahminlerde, büyük bölgelerdeki aylık ortalamalara baktığımız için, genellikle ortalama değerler yerine, jeopotansiyel yükseklik anomalilerine bakarız. 500 mb veya 700 mb jeopotansiyel yükseklik, yüzey basıncı ile aynı değildir (ortalama deniz seviyesi), ancak gerçekten mevsimsel tahminin özü olan küresel dolaşım ve hava durumu modelleri hakkında daha iyi bir fikir vermektedir. Jeopotansiyel yükseklik anomalilerinden, olukların ve siklonların nerede ortaya çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu (negatif değerler - düşük basınç) ve sırtların ve antisiklonların ortaya çıkma ihtimalinin daha yüksek olduğunu (pozitif değerler - daha yüksek basınç) yorumlayabiliriz. Bundan, örneğin daha düşük bir sıcaklığın doğu tarafında veya genellikle ılık güney-güneybatı akışını bulduğumuz daha yüksek bir basınç alanının batı tarafında, daha sıcak hava görme ihtimalinin daha yüksek olduğunu nerede yorumlayabiliriz. Tersi, genellikle kuzey akışının olduğu alçak basınç sisteminin batı tarafında bulduğumuz soğuk hava için de geçerlidir.

    Modeller:

    Birçok uzun menzilli model ve tahmin sistemi vardır. Temel prensiplerde normal hava modellerine oldukça benzerler. Küresel dolaşımı hesaplarlar, ancak atmosfer, okyanuslar, buz, toprak (arazi ve toprak) gibi tüm temel düzlemleri (birleştirilmiş modeller) uzun zaman aralıklarında hesaba katarlar. Genellikle, bir ay içinde her biri hafifçe değiştirilmiş başlangıç koşullarına (topluluklar) sahip olan ve bunların hepsini tek bir nihai tahminde alan, ortalama 20-50 veya daha fazla bireysel hesaplama ve senaryodan oluşur. En yaygın kullanılan tahmin sistemi, Avrupa’dan gelen ECMWF ve UKMO mevsimsel tahminleri ve ABD’den gelen CFSv2 modelidir. Ortalama olarak en başarılı olan belki de ECMWF tahmin sistemidir, ancak sonuçlar mevsimden mevsime göre büyük farklılıklar gösterebilir.

    Aşağıda, önümüzdeki kış için ECMWF tahminini görüyoruz (3 aylık ortalama). Atlantik'te daha düşük bir baskı ve muhtemelen daha güçlü bir siklonik aktivite ve Avrupa üzerinde daha yüksek bir baskı gösteriyor. Bu tipik bir pozitif NAO (Kuzey Atlantik Salınımı) paternidir. Bu, çoğu Avrupa için daha sıcak koşullar anlamına gelir; çünkü Avrupa'daki hava akımı çoğunlukla batı ve güneybatıdandır ve Atlantik ve Akdeniz bölgesinden hafif ve nemli hava getirir. Kuzey Amerika'da da benzer bir durum görüyoruz, batıda düşük baskı, doğuda ise yüksek baskı var.Sıcaklık anomalisi tahminine baktığımızda, sıcak havayı daha yüksek basınç altında görebiliriz, ancak bu belki de modellerde bir parça kusurdur. Örneğin, Avrupa üzerinde yüksek bir baskı alanına sahipsek, saat yönünde döndüğü için doğu tarafında daha soğuk havanın aşağı akacağı anlamına gelir. Bu yüzden örneğin Doğu Avrupa'da soğuk ve Rusya tarafında soğuk sıcaklıklar görmemiz gerektiğini gösterir. Ancak bu model genel olarak ortalamanın üzerinde sıcaklıkları gösterir. Ayrıca, Avrupa üzerindeki yüksek baskıyla alçak alanlarda genellikle soğuk hava havuzları alıyoruz ve sis / puslu oluyoruz; bu da alçak alanlarda daha düşük sıcaklıklara neden olurken, deniz seviyesinden 1.000 metreden daha yüksek alanlar güneş ışığı ve sıcaklık alabiliyor.

    500ec

    tempsec


    ECMWF mevsimsel tahmin. SWE'ye göre grafikler, ECMWF / Copernicus'a göre veriler.

    Avrupa'da kalırken, İngiltere Met Ofisi'nden UKMO mevsimsel modeline sahibiz. Temelde ECMWF ile benzer bir şey gösterir, olumlu bir NAO modeline olan güveni ve Avrupa'da daha ılıman bir kış olur. Fark, Kuzey Atlantik üzerindeki düşük basınçlı alanın gücü / büyüklüğüdür. Doğu ABD'ye daha fazla batı akışı, hatta kuzey doğu ABD üzerinden kuzeybatı akışı olan ve daha düşük sıcaklıkları teşvik edecek olan Kanada'ya ulaşıyor. Fakat yine de, sıcaklık anomalisi tahmininde bunu görmüyoruz.

    2cat_20190901_z500_months46_global_deter_public

    2cat_20190901_temp2m_months46_global_deter_public


    UKMO Mevsimsel tahmin.


    Atlantik’ten ABD’ye gidiyor. CFSv2 uzun menzilli modelini burada bulabiliriz. Kuzey Atlantik'te daha düşük ve Avrupa üzerinde daha yüksek baskıya sahip olan bir başka model. Yine Avrupa ve ABD’de sıcaklık görüyoruz, ancak yukarıdaki yukarıdaki UKMO’da olduğu gibi, bu model NE ABD’ye nazaran daha kuzeybatı bir akışa sahip ve buradaki normal sıcaklığın yanında, UKMO’nun daha sıcak eğiliminin karşısında olduğunu gösteriyor. ECMWF modelinden farklı olarak, ABD'nin batısındaki baskısı daha yüksektir; bu, ABD'nin doğusundaki normal soğuk sıcaklıklar lehine bir başka faktördür.

    glbz700SeaInd3

    glbT2mSeaInd3


    CFSv2 model tahmini. NOAA / NCEP'ye göre grafikler.

    Son fakat en az değil, biz BCC (Pekin İklim Merkezi), Çin uzun menzilli modeli var. Kuzey Atlantik'te de daha düşük bir baskı var, aynı zamanda Doğu Avrupa ve Rusya üzerinde de daha düşük bir baskı sinyali var. Bu, bu bölgeler ve aynı zamanda orta Avrupa bölgelerinin normal sıcaklıkların altında olduğu anlamına gelir, ancak sıcaklık tahmini yine bunu yansıtmamaktadır.

    C_GH500_20191201_M03_GL

    C_TA2MA_20191201_M03_GL


    Çin uzun menzilli modelinden mevsimsel tahmin.

    Özet:

    Tahminlerin çoğu, Kuzey Atlantik'te normalden daha düşük bir baskı ve Avrupa üzerinde daha yüksek bir baskı gerektiriyor, bu da Avrupa'da daha ılıman kış anlamına geliyor. Ancak, bir kış daha düşükse, umutsuzluk etmeyin! Bu tahminler, 3 ayın üzerindeki ortalama bir resimdir (Aralık-Ocak-Şubat) ve genel hüküm süren hava durumunu gösterir. Modeller tamamen doğru olsa bile, bu kadar ılıman havaların 3 ay süreceği anlamına gelmez. Bu ılımlı kalıplar arasında soğuk cepheler ve kar yağışı olabilir. Aradaki fark, örneğin normal 20 günlük kar yerine, sadece 8 veya 10 günlük kar elde edersiniz. Bu yüzden modeller, hava koşullarının 3 ay boyunca nasıl olacağını göstermiyor, ancak bu sürenin % 40-60'ının nasıl görünebileceğini öneriyor.

    Stratosfer hala büyük bir faktör olarak var. Uzun vadeli tahminler genel olarak stratosferik dinamikleri ayrıntılı olarak tahmin etmede iyi değildir; bu, nihai tahmin stratosferik hakkında farklı fikirleri olan birçok bireysel hesaplamadan yapıldığı için olası herhangi bir ani stratosferik ısınma olayını (SSW'ler) hafife alma eğiliminde oldukları anlamına gelir. gelişme. Bir SSW olayı dolaşım üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir ve Kuzey Yarımküre'de büyük kalıp değişikliklerine neden olabilir. Bu nedenle, potansiyel bir SSW olayı, kış mevsimini Kuzey Yarımküre'de değiştirebilecek önemli bir faktördür.

    Önemli stratosferik gelişmeler hakkında sizi bilgilendirmeye devam edeceğiz ve Ekim ayında güncelleme yaptıklarında uzun menzilli modelleri tekrar kontrol edeceğiz.


    Bu yazıya ek olarak Sibirya kar örtüsü ve ilerleyişi-Barrent Kara deniz buz seviyesi-Telebağlantılar-Gwo-Mjo-Eamt-AMM-QBO-ENSO ve Analog yıllar o öngörülmeyen %40-60 lık zaman tahmininde yardımcı olacaktır...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Ülkenin batısı için o sene bu sene değil anladığım kadarıyla, Karadeniz özellikle doğu Karadeniz'li arkadaşlara sığınma talebinde bulunuyorum. :)

    Havanın değiştiğini haber veren genç uzuvlar değildir, bunu önce yaşlı kemikler sezerler.