PASTIRMA YAZI
Pastırma yazı sonbahar mevsiminde genellikle ekim ayı sonuyla kasım ayı ortası arasında oluşan sıcak havanın olduğu güneşli günler için kullanılır. Coğrafyaya göre değişiklik göstermekle beraber “pastırma yazı” yılda birkaç defa yaşanır. Bazı bölgelerde ise hiç yaşanmaz. Genellikle bir kaç gün süren ama bazı zamanlarda süresi bir haftaya kadar çıkan bu periyotlarda, gündüz vakti hava sıcak ve güneşli olurken, geceleri don olayları bile görülebilmektedir. Havalar özellikle akşamları hafif puslu ve rüzgarlı olur.
Pastırma yazının fiziksel sebepleri bulunmaktadır. Bunların başlıcası, kutup kaynaklı soğuk hava kütlelerinin güneye inerken hareketsiz hale gelmesi ve bu şekilde sıcak yüksek basınç merkezi oluşturmalarıdır. Bu şekilde havanın dikey hareketi de engellenmiş olur. Bu zaman dilimlerinde havanın puslu olmasının en büyük sebebi ise alçak irtifalarda yoğunlaşan duman ve toz partiküllerinin engellenmesi ve hareketsiz hale gelmesidir. Pastırma yazı tabirinin kullanılmasının sebebi ise bu dönemde kışın tüketilen sucuk ve pastırma gibi yiyeceklerin hazırlanmasıdır.